ПОЕТИЧНИЙ ФОРУМ

RSS    Правила форума   Вт, 16.04.2024, 19:42
 
Поновлені теми
 
        

пошук по сайту:

 

 
НОВІ СТОРІНКИ ТВОРІВ:

Сергій МОСТЮК
Руслан БАРКАЛОВ
Василь КОРОТКИЙ

 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
форум сайту Анумо знову віршувать! » За межами України... » Італія » Що таке плагіат і як із ним боротися?
Що таке плагіат і як із ним боротися?
shetamara    Date: Сб, 28.03.2009, 15:43 | Message # 1
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адмін-2
 
Повідомлень:
106
Ви пишите вірші чи оповідання?
Вони подобаються вашим друзям? Іх критикують? То це ж добре!!!
Тоді пишіть і старайтеся виправдати сподівання читачів. Не поспішайте друкувати свій твір відразу в Інтернеті, перегляньте його ще через декілька днів, подумайте над кожним словом, кожною фразою і кожним реченням (це дуже важливо), бо те, що диктують відчуття та емоції не завжди може бути зрозуміло іншим. Точніше - відшліфуйте ваш твір.
"Як парость виноградної лози..." (Максим Рильський).
Вас надихнув чужий вірш чи оповідання на написання чогось нового? Чому б і ні? Так буває, головне - написати своє, а спільні мотиви можуть бути. Скільки б не писали про кохання, а ця тема так і залишається невичерпною! :)))
Та буває ще й не так....
Існує одне негарне слово - ПЛАГІАТ. Із латинської воно перекладається як "викрадення", це у широкому значенні цього слова. А якщо йде мова про творчість? Про те, що не є матеріальним?
У Вікіпендії його трактують так: "Плагíа́т — оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору."
Якщо хочете перевірити, чи цитують ваші твори, що про них говорять інші, з якою метою іх використовують, то не полінуйтесяся і зверніться до пошукової системи.
Що далі? Не вказуючи ні назву твору, ні її автора, скопіюйте якусь фразу із тексту, на ваш вибір у віконечко пошукової системи, візьміть її в лапки, а потім - "Пошук"!
Так випадково я знайшла одне із моїх оповідань надруковане під чужим іменем, та ще й було опубліковане у одній із газет... Якщо чесно, то я була вражена, жаба давила, поки не зв"язалася із авторкою. Вона, ще молода дівчина, попросила вибачення. На цьому усе і скінчилося... та в Інтернеті на одній із сторінок так і залишився мій твір під чужим іменем. Тепер буду писати редакотру та модератору сайту, щоб видалили оповідання.
А чи були такі випадки у вас? Розкажіть про ваші дії. Можливо, хтось має вже досвід, чи більш обізнаний із юридичної сторони цієї справи.
Пишіть, любі друзі! Тільки разом ми сила!!!


Любити - це значить бачити диво, яке інші не помічають.
(Слова невідомого автора)


Post edited by shetamara - Сб, 28.03.2009, 15:47
 


virchi    Date: Нд, 29.03.2009, 01:07 | Message # 2
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адміни
 
Повідомлень:
1704
Як вже казав, це не тільки цікава, але й повчальна тема. Думаю, що можна розповісти про такі випадки не тільки з Вами, шановні поети, але й з Вашими друзями. А можна викласти і один-два випадки з відомими поетами чи поетами-класиками

... Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?
 


shetamara    Date: Чт, 16.04.2009, 23:33 | Message # 3
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адмін-2
 
Повідомлень:
106
Цікава стаття ось тут:
http://209.85.129.132/search?....k&gl=it

Додано (16.04.2009, 23:33)
---------------------------------------------
Хочу добавити деяку корисну інформацію:
(Цитати взято із статті юриста Дмитра Гарного "Плагіат та інші порушення прав інтелектуальної власності")

Розміщення статті, художнього твору, фотографії в журналі, газеті, в інтернеті тощо без згоди суб’єктів, яким належать права на цей твір, вважається порушенням прав інтелектуальної власності, навіть якщо там вказано ім’я дійсного автора. Якщо ж ще і авторство присвоїли — це окреме порушення, яке, як ми вже сказали, називається плагіатом. До речі, право авторства — це особисте немайнове право автора твору, яке існує незалежно від майнових прав інтелектуальної власності самого автора та інших осіб, яким вони належать.

Закон про авторське право (ст. 21) передбачає випадки, коли допускається використання твору без згоди осіб, яким належать права інтелектуальної власності на нього. Так, без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерел запозичення, допускається використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів в обсязі, виправданому поставленою метою, в тому числі цитування статей з газет і журналів у формі оглядів преси, якщо воно зумовлено критичним, полемічним, науковим або інформаційним характером твору, до якого цитати включаються. Зазначені критерії правомірності використання цитат досить розпливчасті. У разі виникнення спору необхідно буде доводити, що ці критерії були дотриманні. Але все ж вони дають змогу зрозуміти (хоча б орієнтовно), що вважається цитатою з чужого твору, а що – неправомірним використанням твору.

Використання твору без згоди власника вважається правопорушенням незалежно від того, отримує суб’єкт економічну вигоду від викорис­тання твору чи ні.

Виписки із кримінального кодексу:
Вікторія Негрескул "Компьютерная преступность"

Кримінальна відповідальність за порушення авторських прав

Кримінальну відповідальність за порушення авторських прав передбачає ст. 176 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 р. № 2341-ІП (далі - КК). Перша частина статті визначає як кримінально карне діяння дії з незаконного відтворення, розповсюдження творів науки, літератури, мистецтва, комп'ютерних програм та баз даних, їх незаконне тиражування й розповсюдження на дискетах, інших носіях інформації, а також інше використання чужих творів, комп'ютерних програм і баз даних без дозволу осіб, які мають авторське право. Таким чином, злочином КК визнає лише дії з порушення майнових авторських прав. Склад злочину визначено як матеріальний: він вважається закінченим із заподіянням зазначеними діями шкоди у великому розмірі (в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Обов'язковою ознакою злочину є потерпілий, тобто той, чиї авторські права порушені. Ним може бути автор або особа, якій передані права за договором або в порядку спадкування чи правонаступництва. Слід зазначити, що офіційно ст. 176 КК не належить до статей приватного обвинувачення, за якими провадження є можливим лише за заявою потерпілого. Тобто порушити кримінальну справу правоохоронні органи можуть і за власною ініціативою, наприклад, виявивши факт порушення. Однак специфіка авторсько-правових відносин передбачає обов'язкове визнання особою, яка має авторське право, того факту, що її права були порушеними. Отже, навіть якщо справу за ст. 176 КК порушено за ініціативою правоохоронного органу, в подальшому наявність заяви правовласника про порушення його прав обов'язкова - по-перше, задля обгрунтування належності прав саме йому, а по-друге, для висловлення його ставлення до порушення. Можливо, він не заперечує проти будь-якого використання його творів будь-якими третіми особами без укладення авторського договору й виплати винагороди.


Любити - це значить бачити диво, яке інші не помічають.
(Слова невідомого автора)
 


dym    Date: Пн, 04.05.2009, 10:56 | Message # 4
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
39
плагіат плагіату ріжниця)))взяти пушкіна---ну про золоту рибку,й про ту сплагітив,алеж як...геній))
 


iv-ann    Date: Нд, 16.08.2015, 11:43 | Message # 5
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
134
Розумні люди кажуть - все що написане , вже колись було кимось створене . Навіть матеріалістичні вчені доказали те , що кожна думка вже записана у всесвіті ( десь) і вона вже кимось ( можливе в іншому стані , іншими словами ) була сказана . Часом буває , ба , навіть вже було , що в різних кінцях світу , зовсім не обєднані нічим люди , створювали такі самі закони , висловлювали такі самі думки , хіба що в маленьких деталях була їх різниця. Плагіат - це те що вже написане , викрадають без змін , бо буває плагіат - перероблений , тобто ідея однакова , лише слова різні . Треба бути генієм щоб написати щось абсолютно нове , яке ніколи і ніким не було сказане , навіть подумане ! Весна - наприклад приходить для всіх однаково щороку , всі бачать її , але кожен по своєму її змальовує , і хіба плагіат те що ми про одне кажемо по різному . Плагіат - коли без змін ми крадемо ( так крадемо) чужі твори , думки , і т.д. А решта - це бачення кожного бо мабуть справжня краса - у різноманітності ! Я колись читав цікаві факти про музикантів , наприклад угорський композитор Ліст написав дуже цікаву мелодію , а його зять німецький композитор Вагнер , на основі цієї мелодії створив окремий твір . І коли Лісту про це сказали , він спокійно сказав - Ну що ж , нехай в творі Вагнера , краще почують мою мелодію !

Любов – життя предтеча
І смерті – спадок
Творінь – зачаток
Душі – свічадо
ЕМІЛІ ДІКІНСОН
 


форум сайту Анумо знову віршувать! » За межами України... » Італія » Що таке плагіат і як із ним боротися?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:



 
     
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz