Oleggfixx
♂
| Date: Чт, 26.06.2025, 19:30 | Message # 1 |
| Вибір бойлера для дому чи квартири — справа не з простих, особливо коли йдеться про визначення його оптимального об’єму. Адже замало просто купити перший-ліпший водонагрівач — важливо, щоб він повністю відповідав вашим потребам. Бойлер, обраний без урахування реальних витрат води, може виявитися або недостатньо містким, або ж навпаки — занадто великим, що призведе до зайвих витрат електроенергії.
Я сам нещодавно стояв перед подібним вибором і зрозумів, що без елементарного розрахунку не обійтися. Перш за все, потрібно орієнтуватися на кількість людей у домогосподарстві. Наприклад, для однієї особи цілком достатньо моделі об’ємом 30–50 літрів. Якщо ж у родині двоє-троє людей, краще звернути увагу на варіанти від 80 до 100 літрів. А для великої сім’ї, де водою активно користуються вранці та ввечері, доцільніше обрати бойлер на 120–150 літрів.
Проте важливо враховувати не лише кількість мешканців, а й спосіб користування гарячою водою. Якщо є посудомийна машина або користувачі звикли приймати душ замість ванни, потреба у воді суттєво знижується: https://portes.ua/ua....-venkon. У моєму випадку ми взяли до уваги не лише кількість душів на день, а й інші нюанси, як-от регулярність прання чи миття рук. Я навіть заміряв обсяг води, який витрачаю під час одного миття голови чи прийняття душу — виявилось, що реальна витрата значно менша, ніж я уявляв.
До того ж важливо знати, що у сучасних бойлерах присутній певний температурний запас. Тобто, якщо вода нагрівається до 70 °C, а використовується при 38–40 °C, фактичного об’єму гарячої води буде більше завдяки розведенню з холодною. Цей фактор теж дозволяє зекономити на розмірі водонагрівача.
Висновок один: грамотний розрахунок літражу бойлера — це не просто формальність, а необхідність для комфортного і економного користування гарячою водою. Я раджу всім перед покупкою бодай орієнтовно підрахувати свої щоденні потреби, і тоді придбання точно не розчарує.
|
|
|
|