ПОЕТИЧНИЙ ФОРУМ

RSS    Правила форума   Пт, 04.10.2024, 01:17
 
Поновлені теми
 
        

пошук по сайту:

 

 
НОВІ СТОРІНКИ ТВОРІВ:

Сергій МОСТЮК
Руслан БАРКАЛОВ
Василь КОРОТКИЙ

 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Вчені виявили неймовірно потужний космічний промінь
Edvin    Date: Вт, 28.11.2023, 15:41 | Message # 1
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
3


Виявлено космічний промінь загадкового походження, який є другим за екстремальністю серед коли-небудь виявлених променів, розповідається тут: https://cutt.ly/4wI1J67s.
У космосі багато таємниць, і дослідники з Університету штату Юта разом з колегами з інших університетів знайшли нову підказку в одній з них більш ніж 30-річної давнини. У 1991 році вчені виявили космічний промінь, настільки потужний, що його не повинно було існувати. Тепер виявлено ще одну частинку в тому ж екстремальному високоенергетичному діапазоні. Це потенційно важливий шматочок головоломки, але поки що ніхто не знає, що він означає.

Космічні промені - це ядра та субатомні частинки, які рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла, що надає їм величезної енергії. Вони можуть походити від близьких джерел, таких як Сонце, або від бурхливих далеких об'єктів, які ми навіть не можемо виявити. Подія 1991 року, яку пізніше назвали частинка "О, Боже мій", шокувала фізиків, оскільки жоден відомий об'єкт у нашій галактиці не міг створити щось з такою великою енергією.

Міжнародна співпраця покрила понад 700 квадратних км пустелі в штаті Юта детекторами космічних променів. За цей час було зафіксовано 30 надвисокоенергетичних подій, але жодна з них не була в тому ж діапазоні, що й частинка "О, Боже мій!" до цього часу.

Нове відкриття від 27 травня 2021 року впритул наблизилося до рекорду, встановленого часткою "О, Боже мій!" з енергією 2,4 x 10^20 еВ. Це така ж енергія, як у цеглини, кинутої по нозі з висоти пояса. Але пам'ятайте, що це одна субатомна частинка, набагато менша за цеглину. Коли космічні промені потрапляють в атмосферу, вони розбивають ядра кисню та азоту у верхніх шарах атмосфери, і саме злива вторинних частинок, що утворюється, засвічує детектори космічних променів. Ця подія спричинила спрацювання 23 детекторів у північно-західному регіоні телескопа, що охоплює близько 48 квадратних км.

Як і частинка "О, Боже мій", жоден відомий об'єкт у галактиці Чумацький Шлях не міг спричинити нове відкриття. Вона настільки потужна, що на неї не повинні впливати магнітні поля. Таким чином, можна простежити її шлях, щоб дізнатися, де вона почала свою подорож. Однак співавтор дослідження Джон Метьюз пояснює, що пошуки виявилися безрезультатними. "У випадку частинки "О, Боже мій" і цієї нової частинки ви простежуєте її траєкторію до її джерела, і немає нічого достатньо високоенергетичного, що могло б її породити", - каже Метьюз. Частинка прибула на Землю з боку Місцевого войду - області простору, що межує з Чумацьким Шляхом і виглядає майже порожньою.

Дослідження, опубліковане в журналі Science, дає цьому новому відкриттю назву: частинка Аматерасу, що є відсиланням до богині сонця в японській міфології. Дослідники зазначають, що частинка Аматерасу і частинка "О, Боже мій!" походять з різних ділянок неба й були виявлені за допомогою різних методів спостереження. Тому вони впевнені, що ці екстремальні високоенергетичні події існують - вони просто дуже рідкісні. Потрібно більше таких виявлень, щоб зрозуміти, де генеруються ці високоенергетичні частинки, але, сподіваємось, до наступного виявлення не пройде 30 років.
 


  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:



 
     
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz