|
Вірші про село
| |
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 03:52 | Message # 16 |
| Загубилось в долині село
Загубилось в долині село, Закрохмалене в бархатний іній. По шибки у сніги забрело І туманіє в млі надвечірній.
Над покрівлями стелиться дим, Сіре небо насупило брови. На відлигу це все – так і жди, Починають темніти діброви.
Мов орган, тепловозний гудок Десь далеко за лісом, за ставом Проспівав якусь мить і замовк – А луна все не тане й не тане.
Галасує довкіл вороння, Будить гамором лапи заснулі. Закрохмалений бархат злиняв – На весну, на весну повернуло.
1.04.1989
www.poeziya-ukrainy.com.ua/zagubilos-v-dolini-selo/
Attachment:
1469804.jpg
(103.4 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 03:54 | Message # 17 |
| Сум
Тихо село вимирає, Ні, не кричить, не кляне. Тихо, як вечір згасає, І непомітно помре. Плаче бабуся старенька: Газу і хліба нема. Де ж діточки твої, ненько, Чом ти на старість сама? Діти були і держава… Все кудись ділось, пішло. Діток на фронт виряджала, Жодне назад не прийшло. Щодня у полі трудилась, Щодня, в трудах до зорі, Молодість тихо котилась В старість, і ось ми – старі. Тихо ідуть, вимирають, Ні, не кричать, не клянуть, Спокою лише бажають, Смерті, як манної ждуть. Тихо село вимирає, Тиша в вечірній порі, Навіть Сірко-пес не знає: Гавкать йому, а чи ні. Смуток наповнює душу, Тяжко і страшно мені, Нащо терпіти я мушу Це запустіння в селі. За що мені така доля, Нащо живу в такі дні? Попрані щастя і воля, Порожньо, сумно в селі.
Генріх Акулов; www.poeziya-ukrainy.com.ua
Attachment:
6743621.jpg
(67.8 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 03:56 | Message # 18 |
| За причілком пада тінь від ясена…
За причілком пада тінь від ясена На хатину, де з дитинства жив. До якої пам’яттю прив’язаний, До якої сто доріг біжить.
Над вікном гніздечко звила ластівка, Пахнуть медом росяні гілки, А між них містечко ціле – пасіка, Бджоли обціловують квітки.
Вниз до річки покотилась стежечка, Крадькома сховалась в осоці, А над нею вже тумани стеляться, Все навкруг немов у молоці.
Земле рідна, пісне заповітная, Джерело незвіданих глибин, Лиш тебе одну довіку віддано Берегти я буду і любить.
1.04.1989
Віктор Геращенко; сайт: www.poeziya-ukrainy.com.ua/za-prichilkom-pada-tin-vid-yasena/
Attachment:
5462967.jpg
(120.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 03:57 | Message # 19 |
| Микола СУХОРИБКО
(с. Дуліби)
СЕЛО МОЄ РІДНЕ
Моє село. Для мене ти єдине, Оте село на рідній Україні, Де народився я з роси і трав І перше слово тут пізнав. Де матінка мене малого Щодня навчала всього того, Що так потрібно у житті. В подальшім розвитку мені. І ті слова, що вимовляла, Були мені всьому начало, Вони у душу легко впали. Моє село запам'ятали. Таке красиве, як завжди, А особливо навесні. Цвітуть сади, біліють хати, Біля яких квіток багато. А у самому центрі, край струмка, Як диво див капличка розцвіла У образі Марії Діви. Із-під каплиці витіка свята вода. А за селом безмежність чарівна. Ставок яскравий, що забрів в поля У нім опущене вербовеє гілля, Наповнений цілющою джерельною водою. Ця вся краса, велична, неземна, — Моє село, моя земля. І скільки б літ мені доля не дала, Я не забуду рідного села.
zhnyborody.te.ua/bsela/tvduliby01.htm
Attachment:
4393212.jpg
(250.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 03:59 | Message # 20 |
| Згаса над селищем моїм…
Згаса над селищем моїм Зоря в ранковому світанні, А в небі синьо-голубім Вже грають промені багряні.
Понад рікою вдалині Низенько стеляться тумани. Як не пишатися мені Тобою, селище кохане.
Я полюбив твої сади, Розлогі верби над водою. Де б я не був, де б не ходив - Тут все пов’язане з тобою.
Коли лишусь в самотині, В думках завжди до тебе лину. Ти так нагадуєш мені Мрійливу пісню солов’їну.
7.06.1986
www.poeziya-ukrainy.com.ua/zgasa-nad-selishhem-mo%D1%97m/
Attachment:
8433621.jpg
(67.6 Kb)
|
|
|
|
Alokum
♂
| Date: Пн, 19.03.2012, 22:44 | Message # 21 |
| Класні вірш!
Ал=)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 03.02.2014, 01:22 | Message # 22 |
| Надія Гураль - Село моє
Слова і музика Надії Гураль
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 03.02.2014, 01:27 | Message # 23 |
| Вірші і пісня «Моє рідне село»
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 03.02.2014, 01:28 | Message # 24 |
| Михайло Поплавський - "Здрастуй, рідне село"
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 03.02.2014, 01:30 | Message # 25 |
| Діана Глухова - "Село моє рідне"
|
|
|
|
natalka7474
♀
| Date: Пн, 03.02.2014, 19:14 | Message # 26 |
| Село Кошилівці. Село моє-ти мій маленький світ, У тебе ясні зорі, чисте небо, Через думки уже багато літ, Я знову повертаюся до тебе!!!
Мені ти часто снишся уночі, село моє, де Козаки стояли, І в ім"я них три хати на горбі, Кошилівцями вже давно назвали.
Мінялися часи, роки , віки, мінялися і люди і Держави, Та ім"я твоє славні козаки. На інше поміняти не давали.
Нащадки їхні й досі там живуть, І моляться в старій козацькій церкві. Допоки ім"я славне бережуть, селу Кошилівці повік не вмерти.
Attachment:
8970741.jpg
(56.3 Kb)
У всьому світі хай спокійно діти сплять, І хай не будять їх ні танки, ні гармати, Хай їх оточує любов і благодать, А поруч з ними завжди будуть мама й тато. © 2014 Н. Хаммоуда
Post edited by natalka7474 - Пн, 03.02.2014, 19:28 |
|
|
|
karas
♂
| Date: Пт, 19.12.2014, 08:34 | Message # 27 |
| Праця … Кожна праця в чесності – корисна , але хто визначить її корисність і потребу . Лише хлібороби знають
спражню ціну хліба , скільки це коштує, і нажаль , яклюди не цінують хліб . А шкода , їм би трохи на поле
попрацювати .
ВОЛОДИМИР БРОВЧЕНКО
О труд хлібороба ! Яка в тобі тайна ,
Що глибоко так западає у душу ?
Гірка і солодка , та ще й життєдайна …
У сутінь приходиш , було , від комбайна ,
І втому юнача стожилість заглушить .
Шубовснути в річку з розбігу- розгону ,
Пилюку обмить з острюками на тілі –
Здається , у вухах поменшає дзвону ,
І руки неначе уже й не зомлілі …
Заснути б , упавши на сіно зелене ,
Як місяць на верби , в кошлате галуззя …
А як же та пісня , що бродить без мене
У лузі ?
Шкода , що чесну працю так мало цінують , особливо в Україні , шкода , що село вимирає . і ще кажуть , що ми
виживаємо … 26.09.2014 14:08:38
надія-крок до майбутнього
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 03.08.2021, 11:51 | Message # 28 |
| Вітаю нас! Ця добірка "Віршів про село" увійшла у лідери переглядів сайту "Анумо знову віршувать" за липень 2021 року. Детальніше - у новинах, що за цим лінком
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 01.02.2022, 12:50 | Message # 29 |
| Село
Лунала музика кругом гуло село гуляло веселилось. Чи воно й справді так було а може це мені наснилось.
То тут то там збиралася толока, старенька мазанка зникала. І не якась там кособока добротна хата виростала.
Як рік і є в нас щось нове, дивись асфальт уже поклали. Село працює, село живе школу нову збудували.
Гули у полі трактори, родючі ниви обробляли. Все поробивши ввосени гучне весілля десь справляли.
А що сьогодні? Сумно й тихо мов прокотилася чума, а чи банкує чорне лихо в селі людей майже нема.
Старенькі за межу відходять може у пекло а може в рай. Молоді роботи не знаходять залишають рідний край.
Село неначе погоріло. неначе люди подуріли писав Шевченко у свій час сятий провидець ніби про нас.
А все тому що горе-поводері не про людей трудящих дбають, а ніби злодії оті бюджетні гроші розкрадають.
А ми все бачим та мовчемо і лиш звиртаємось до неба. Допоможи нам Боже врятуй село, а може дурням так і треба.
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 20.02.2022, 15:47 | Message # 30 |
| Про село
Я покажу тобі свій рідний дім. Свою малу південну Батьківщину. Так, це село вважається малим, Але мені воно в найвищу ціну.
Цей ознайомчий крихітний візит Принаймні поки буде поверховим, Щоб нагуляти кращий апетит Для якнайбільш детальної розмови.
В моє село у гості ти зайдеш Вздовж лісосмуги з пагорба зі сходу. Обдивишся, на півночі знайдеш Величну вежу, що давала воду.
Вона тебе зустріне і зверне Твій погляд вниз додолу степосхилом. Сільський пейзаж широко розгорне Хатами забудованим настилом.
Проїхавши ще трохи по шоссе, До греблі, в холодок із верб і кленів, Ставок свій свіжий подих донесе До висушених спекою легенів.
Ставок цей заслужив окремих слів. Окремих творів і віршів окремих. І я вже маю декілька рядків. До них в цій книжці ми іще дійдемо.
Продовживши прогулянку селом, Звернувши там, за греблею, ліворуч, Натрапиш на колодязь з джерелом. Нап’єшся, відпочинеш з ними поруч.
А потім через кілька перехресть, Повз аромат акації і м’яти, Спинися, і віддай пошану-честь Могилі невідомого солдата.
За тим ти, певно, спустишся до скель, Сфотографуєш з пагорба долину, Здивуєшся родючості земель, У соцмережі викинеш світлину.
А далі, через вигини доріг, Асфальти вулиць і стрункі тополі, Пахучі липи, висохлий горіх, Ти явишся старій сторічній школі.
Яку я в двох словах не опишу, А виділю для цього вірш окремий. У ньому всі емоції лишу, Бо це для мене надто рідна тема.
І взагалі, усе в моїм селі Достойне власних, особливих згадок. Колись зберу думки собі в чолі, Та напишу про все селу у спадок.
Про кожний найгарніший закуток, Споруду, гай, локацію пейзажу, Почерпнуті з історії, з чуток. Про все, що знаю сам, усім розкажу.
То ж, поки що, завершимо обхід Мого села, моєї Батьківщини. А в ще один, детальніший візит, Я поверну тебе у цю місцину.
Автор: © Мостюк Сергій
Джерело: http://virchi.pp.net.ua/publ/131-1-0-27127
|
|
|
|
|
|
|