Як заземлити рушникосушку?
|
|
Oleggfixx
♂
| Date: Пт, 18.04.2025, 09:58 | Message # 1 |
| Вітаю, форумчани! Роблю ремонт у ванній і виникло питання щодо безпеки. У нас встановлена електрична рушникосушка, і мені майстер порадив обов’язково зробити заземлення. Я розумію, що це важливо для захисту від ураження струмом, але не зовсім знаю, як саме це реалізується в квартирі.
Живу в багатоповерхівці, будинку близько 15 років. Чи можна підключити заземлення до стояка або потрібно вести окремий провід від щитка? Які є вимоги до такого монтажу згідно з ПУЕ (Правила улаштування електроустановок)? Можливо, хтось має досвід і може поділитися покроковою інструкцією або порадити хороші рішення. Дякую за будь-яку інформацію!
|
|
|
|
frendins
♂
| Date: Пт, 18.04.2025, 16:43 | Message # 2 |
| Дуже слушне питання, адже безпека – це перш за все. Я сам стикався з цим, коли встановлював електричну рушникосушку в панельному будинку. Найголовніше – ні в якому разі не можна заземлюватися на труби водопостачання чи опалення, бо це не тільки заборонено, а й небезпечно.
Правильний варіант – тягнути заземлення від щитка, де має бути PE-провід (заземлюючий). Якщо у вас у щитку сучасна система TN-S або TN-C-S, то заземлення реалізувати легко: просто підключити жовто-зелений провід до відповідної шини і провести його до корпусу рушникосушки. Обов'язково використовуйте дріт з перерізом не менше 2,5 мм².

І ще – обов’язково встановіть УЗО (пристрій захисного відключення), це ще один рівень захисту від ураження струмом. Краще, якщо монтаж зробить кваліфікований електрик – це не та сфера, де варто експериментувати самостійно.
Attachment:
1357810.jpg
(63.5 Kb)
|
|
|
|
Nikitoss
♂
| Date: Пт, 18.04.2025, 19:15 | Message # 3 |
| Підтверджую, що найкращий варіант – тягнути окремий провід заземлення з щитка. Я нещодавно робив таку ж процедуру, теж з електричною рушникосушкою, і багато корисної інформації знайшов не тільки на цьому форумі.
Рекомендую заглянути ще на форум електриків – там є чудова гілка, де обговорюють саме заземлення сантехнічних приладів у квартирі, з прикладами фото, схемами і навіть роз’ясненнями норм ПУЕ. Ось посилання: http://kolba.com.ua/index.php?topic=150343.0.
Дуже допомогло зрозуміти, як правильно прокладати провід, які клеми використовувати і на що звертати увагу при підключенні. До речі, багато хто радить встановлювати окремий автомат на рушникосушку – для додаткової безпеки. Успіхів!
|
|
|
|