ПОЕТИЧНИЙ ФОРУМ

RSS    Правила форума   Пн, 29.04.2024, 08:44
 
Поновлені теми
 
        

пошук по сайту:

 

 
НОВІ СТОРІНКИ ТВОРІВ:

Сергій МОСТЮК
Руслан БАРКАЛОВ
Василь КОРОТКИЙ

 
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
форум сайту Анумо знову віршувать! » Актуальна тема » Історія нашого народу » Болючі сторінки історії (Знищене українське не знищується в пам"яті)
Болючі сторінки історії
olga14ua    Date: Ср, 11.01.2012, 12:18 | Message # 1
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
50
Впродовж багатьох років знищувалося усе українське. Приходили різні режими, держави, народи, люди. Відновлення патріотичного минулого у пам"яті - наш обов"язок. Тут можна публікувати власні чи твори відомих поетів проти геноциду, знищення України. Згадаймо все, що знаємо про жертв і постраждалих від Голодомору, Сталінських Репресій, під час ВВВ, чи навіть той час, коли знищувалася еліта після приходу більшовицької влади. Ви можете погоджуватися чи не згоджуватися з різними датами, подіями, постатями.
Тема присвячується українцям, які загинули від того, що хотіли бути українцями, а не малоросами і т. д...
Attachment: 4738685.jpg (5.4 Kb)


Я - просто синь з волошкового цвіту,
Що вранці піднімається в росі.
Пишу планеті. Всьому цьому світу.
Присвячую усе моїй землі.
 


olga14ua    Date: Ср, 11.01.2012, 17:03 | Message # 2
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
50
Крім усього патріотичного знищувалася УГКЦ та українські церкви загалом. Менш зазнали такого згубного впливу західні регіони. Багато чого з історії може розповісти передача 5 каналу "Машина часу". За державність виступали не лише патріотичні об"єднання, а й митрополити, як-от Йосип Сліпий та Андрей Шептицький.
Приєднуйтесь! Думаю, ця тема близька особливо львів"янам. Але всі українці здатні пам"ятати своїх героїв.


Я - просто синь з волошкового цвіту,
Що вранці піднімається в росі.
Пишу планеті. Всьому цьому світу.
Присвячую усе моїй землі.
 


olga14ua    Date: Пт, 13.01.2012, 13:14 | Message # 3
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
50
Ось непогвний список народів, що захоплювали нас: росіяни, литовці, поляки, татари, татаро-монголи, готи, гуни, австрійці, молдавани(Князівство Молдавія) та інші. Загалом, чимало.

Я - просто синь з волошкового цвіту,
Що вранці піднімається в росі.
Пишу планеті. Всьому цьому світу.
Присвячую усе моїй землі.
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:43 | Message # 4
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Геноци́д — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими або релігійними мотивами. До таких дій відносяться:
а) вбивство членів цієї групи;
b) нанесення тяжких тілесних або психічних ушкоджень членам такої групи;
c) навмисне створення членам групи життєвих умов, які розраховані на повне або часткове знищення групи;
d) дії, розраховані на унеможливлення народження дітей в середовищі групи;
е) насильницька передача дітей цієї групи іншій групі.
Геноцид — крайня форма дискримінації.
З 1948 геноцид вважається міжнародним злочином, але у обмеженому розумінні (Конвенція, Стаття II). Офіційна політика винищення у Радянському Союзі за класовим чи соціальним походженням (куркулів, офіцерів тощо) була частково винесена за дужки цього означення геноциду. Проте в початковій версії Конвенції (1946 р.) визначення геноциду включало також злочини, здійснені з політичних мотивів, але в подальшому вони були вилучені під тиском Радянського Союзу через побоювання Сталіна перед відповідальністю[1].
Разом з тим за часів Сталіна щодо українців проводилися цілеспрямовані дії з метою їх повного або часткового знищення (або знешкодження) саме за етнічними (національними) мотивами[2].
Слово винайдене Рафалом Лемкіним у 1943-му році та походить з грецької γένος (genos — родина, сім'я, плем'я — саме як в «генетика», тощо) та латинської caedere (вбивати — так як в суїцид, екоцид, «пестицид», тощо).
Проте, хоча суть геноциду полягає в умислі злочинців будь-яким способом знищити окремі групи населення чи цілих народів за расовими, національними, політичними або релігійними мотивами, від інших масових вбивств людей це поняття відрізняє саме наявність зазначених мотивів злочинців.


Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:44 | Message # 5
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Коренями геноциду є уявлення про від природи дану чи історично сформовану суспільну нерівність етнічних, расових, релігійних, культурних, мовних, територіальних, соціально-класових та інших груп і спільнот, а також бажання збільшити життєво важливий природний чи суспільний ресурс однієї спільноти (групи) за рахунок іншої. Одні народи вважаються богообраними, історичними, месіанськими, призначеними для панування над іншими, інші – небогообраними, неісторичними, немесіанськими, призначеними для підлеглості іншим. На основі таких уявлень будуються різні ідеї, гіпотези, концепції, теорії, вчення, що обґрунтовують правомірність, доцільність чи необхідність знищення в той чи інший спосіб певної суспільної групи, виправдовують і схвалюють геноцид[4].

Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:44 | Message # 6
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Стосовно української людності політика геноциду й етноциду активно здійснювалася у ХХ ст. Ознаки геноциду мають дії урядів різних країн стосовно кримських татар, українських німців, українських поляків, українських циган, українських греків, українських болгар, українських росіян. Але наймасовішим було вбивство голодом етнічних українців СРСР (в УРСР та РРФСР) у 1932—1933 роках. Це тривалий час замовчувалося і не визнавалося. Тепер про нього більше дізналися широкі верстви українського суспільства. Голодомор поволі визнається іншими націями саме геноцидом. Інший геноцид на території Європи, що призвів до масових жертв, вчинено стосовно євреїв, зокрема українських євреїв. Він відбувався в інший спосіб (розстріл, спалення) і відомий як «голокост». Отже обидва наймасовіші геноциди у Європи ХХ ст. відбувалися на території сучасної України стосовно українських громадян (української нації)[6].
Сучасна Російська Федерація (на відміну від Німеччини й Польщі) не визнає злочинних дій уряду Радянського Союзу стосовно українців. Антиукраїнська політика в різних суспільно-політичних умовах за різних міжнародно-політичних обставин проявляється по-різному. Раніше — у цілеспрямованій організації голодомору, в тепер — в його невизнанні. На жаль певна частина українського суспільства ставиться до геноциду українців байдуже[7].


Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:45 | Message # 7
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
А Голодомор?

Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:45 | Message # 8
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Забули про нього!

Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:45 | Message # 9
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Голодомо́р 1932—1933 років — масовий, навмисно зорганізований радянською владою голод 1932—1933 років, що призвів до багатомільйоних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР (землі сучасної України за винятком семи західних областей, Криму і Південної Бессарабії, які тоді не входили до УСРР) та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу і Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян[1].
Спланована конфіскація урожаю зернових та інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-33 р. безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах. Незважаючи на те, що злочинні дії представників сталінської влади, котрі спричинили смерть людей голодом, кваліфікувалися згідно норм тогочасного радянського кримінального законодавства як вбивство [2], причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися та ніхто з можновладців, причетних до цього злочину, не поніс покарання. Впродовж дисятиліть цей злочин масового вбивства людей штучним голодом не лише навмисно замовчувався радянською владою, але й взагалі було заборонено про нього де-небудь згадувати. Бездіяльність радянської прокуратури та інших органів влади на факти злочину масового вбивства людей штучним голодом яскраво демонструє дійсний, а не декларований на словах чи на папері, стан реалізації радянської законності в тоталітарній радянській державі.
У дослідженнях Джеймса Мейса та Роберта Конквеста автори доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому[3] визначенню геноциду. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу. Відповідно до соціологічного опитування, проведеного 2010 року, 60% громадян України вважають Голодомор геноцидом[4]. 2003 року Український парламент назвав, а 2006 — офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу. 2010 року судовим розглядом завершилася кримінальна справа за фактом здійснення злочину геноциду. Винними суд визнав сім вищих керівників СРСР та УСРР, і констатував, що за даними науково-демографічної експертизи загальна кількість людських втрат від Голодомору складає 3 мільйони 941 тисяча осіб. Також за даними слідства було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.[5][6]


Ал=)
 


Alokum    Date: Чт, 29.03.2012, 15:46 | Message # 10
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
53
Початок репресій. «Закон про п'ять колосків»

Виїзд червоної валки з хлібом. Колгосп «Хвиля пролетарської революції», Харківська область, 1932 рік
7 серпня 1932 року з'явилася постанова ВЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів та про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», відома під назваю «Закон про п'ять колосків». Розкрадання майна колгоспів каралося розстрілом, за «пом'якшуючих обставин» — позбавленням волі на строк не менше 10 років. «Законом про п'ять колосків» фактично людям було заборонено володіння їжею.
Наприкінці літа газета «Правда» організувала в Україні рейд боротьби з крадіжками зерна. З 7 по 17 серпня 1932 року в ньому взяли участь 100 тисяч «ударників преси». Метою рейду була боротьба з крадіжками зерна.
Аналіз 20 тисяч справ показує, що серед засуждених було 83% колгоспників та селян-одноосібників і лише 15% – «кулацько-заможних елементів». Отже, цей закон було спрямовано проти селян, котрі, рятуючи дітей від голодної смерти, змушені були нести додому з току чи поля кілограм чи два зерна, ними ж вирощеного [12].
Рішенням Політбюро ЦК ВКП(б) від 22 жовтня 1932 року в основних хлібозаготівельних регіонах створені Надзвичайні хлібозаготівельні комісії (НХК). В Україні комісію очолив голова Раднаркому СРСР В'ячеслав Молотов. Вже в листопаді 1932 року комісією Молотова було запроваджено систему спеціальних бригад з видобуття зерна («червоних валок»). Загалом, до таких бригад входило понад 110 тисяч добровольців, набраних з-поміж селян, які таким чином намагалися спастися від голодної смерті — вони одержували певний відсоток від вилученого зерна і харчів.
Подібні НХК були створені також на Північному Кавказі (очолив Лазар Каганович) та на Поволжі (очолив Павло Постишев). Однак, на Поволжі подібного масштабу репресій не проводилося, а на Північному Кавказі репресії стосувалися переважно кубанських українців, які до Голодомору становили більшість населення регіону. Разом з цим, кубанська і поволзька НХК невдовзі припинили свою роботу, а Постишев і Каганович наприкінці 1932 року були направлені в Українську РСР.
5 листопада Молотов і секретар ЦК КП(б)У Мендель Хатаєвич надіслали директиву на місця з вимогами негайного виконання Постанови від 7 серпня «з обов'язковим і швидким проведенням репресій і нещадної розправи із злочинними елементами у правліннях колгоспів». Голова ДПУ УСРР Станіслав Раденс 22 листопада розробив план операції з виявлення контрреволюційних центрів, які органузовують саботаж і зрив хлібозаготівель (рос. по выявлению контрреволюционных центров, организующих саботаж и срыв хлебозаготовок), спрямованої, практично, на виконання директив Молотова-Хатаєвича. Операція повинна була охопити 243 райони. З санкції ЦК КП(б)У вона розпочалася негайно. 26 листопада у пресі з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося на тому, що «репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».
Згідно цих настанов було засуджено тисячі людей. Непоодинокими були випадки, коли люди добровільно просили записати їх до переселенців. Як свідчить секретар Краснопільського райкому партії, після закінчення суду в селі Краснопілля середняк Бесараб Олексій Васильович сказав:
« Хай судять та везуть звідціля, так хоч з голоду не вмреш, а вдома коли залишимося, все рівно помремо »


Ал=)

Post edited by Alokum - Чт, 29.03.2012, 15:46
 


karas    Date: Нд, 31.08.2014, 15:53 | Message # 11
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Управляючі
 
Повідомлень:
156
Цей поет завжди незламний , відчуває біль кожного так як власний , живе в народі, живее з народом , живее в

серці народу , думкою  дивною , словом правдивим , помислами чистими, не для слави своєї , а для слави землі ,

щоб душі людські піднялися , неставали рабами , не були байдужими , а ставали в боротьбі протии зла разом , бо

інакше не можливо вистояти правді .

                                                           Володимир Гончаренко

Продали Іуди

Все святе із хати .

Продали щоб люди

Не могли згадати

Ні своїх зачатків ,

Ні богів , ні храмів ,

Щоб твої внучата

В них вели бедлами .

Іроде ! Не смійся –

Кров людська сочиться .

Ти на горі грійся ,

Нам на ньому ж вчиться .

Вчиться умирати

Ради теї хати ,

Де бедлам зробити

Не змогли внучата .

Продали Іуди матінку і тата

Опустіла наша українська хата .

Та з кутків таємно,

Тьмяно зирять лики –

В тріщинах столітніх

Мудрість їх велика .

Прапорів парадність

На стіні з картини …

Й дика безпорадність

Матері й дитини .

Читаймо
серцем зрозуміймо , щоб так писати , треба переживати , і пережити щоб написати
так , щоб інші

задумалися – для чого наробили скільки зла .22.08.2014 18:41:41


надія-крок до майбутнього
 


iv-ann    Date: Чт, 02.04.2015, 18:55 | Message # 12
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
134
Історія , а музика що дали кобзарі , вела до перемоги ,
треба ще слова міцні .
ГРИГОРІЙ   КОВАЛЬ
БАЛАДА ПРО КОБЗУ
В широкім степу Придніпровя ,
Одна на високій могилі ,
Закурена пилом походів ,
Недавно така гомінка ,
Лежала загублена кобза ,
Лежала в траві пожовтілій ,
Можливо , що в січі шаленій
Упала з плеча козака .
Пекло її сонцем , сушило ,
Дощі обмивали ночами …
Ех , їй би дзвеніть , вигравати !..
Та впасти в степу довелось .
Лиш вітер промовить до неї ,
До струн доторкнеться вустами –
І тужать , і плачуть ті струни ,
І кличуть до себе когось .
 
Кого вони кличуть ?.. Хто знає …
Аж ген у ранковім тумані
Десь гучно забили копита ,
Знялася над степом кура , --
В похід козаки засвистали ,
Сполохавши степ на світанні ,
І чайки з промінням на кралах
Припали на хвилі Дніпра.
 
Не струни їх кликали … З ночі
Заграва в півнеба тремтіла …
І кобзу лише випадково
Помітив козак у траві ,
Побожно узяв її в руки –
Вона спроквола забриніла :
Відлунки кобзарської пісні
Озвалися в ній , мов живі.
- Візьмім її , хлопці , з собою …-
Промовив козак кароокий ,-
Розгонимо шляхту , заграєм ,
Дівчатам серця звеселим ..-
Ой блискали шаблі , тупились
У січі кривавій жорстокій.
І кутав далекі оселі
Пожарищ розвіяний дим .
Коли ж після бою з байраків
Виходили люди порану
І коней сідлали в дорогу
Повстанців полки молоді ,-
Старий козарлюга з онуком
Прийшов до козацького стану
Й схилив свою голову сиву
В зажурі своїй та біді .
В старого – посічені скроні
І очі вже майже незрячі ,
А в хлопця – блакитні , мов квіти ,
З тривожним вогнем в глибині :
З села залишилось їх двоє …
Стоять , і радіють , і плачуть , --
Дідусь і онук – вся родина ,
Та поруч – козак на коні .
- Погляньте , братове , довкола –
В пожежах уся Україна .-
Промовив старий у зажурі ,-
Візьміть нас з собою , синочки ,
Помститись за кров і руїни ,
А шабля-дамаска докаже ,
Що в січах бував я не раз .
Притихла , як злякана птаха ,
У тавах десь пісня козача .
Отаман , обнявши старого ,
Як рідного батька , втіша :
- Що ж зброя тобі допоможе ,
Як очі твої вже не бачать ?..
І падали сльози гарячі
На ковану синь палаша .
- Гей , хлопці , мабуть , замість зброї
Віддаймо цю кобзу старому.
Хай з нею іде по Вкраїні ,
Голоту до бою склика!..-
І знов козаки засвистали ,
Луна покотилася громом ,
До струн доторкнулася миттю
Тремтяча стареча рука.
І де не дзвеніли ті струни
В широких степах України –
Обабіч Дніпра і на Бузі ,
На тихій Десні і Сулі …
І там де пилось й гулялось ,
І там , де чорніли руїни ,
Де шаблі тупились у січах
За волю своєї землі ,
Наводила жах на чужинців
Та пісня і кобза пророча …
І вирвали раз у старого
Її знавіснілі хорти ,
О як спалахнули видющі
Сліпі бандуристові очі ,
Коли привязали старого
До дуба скажені кати .
Усе те лиш бачили зорі :
Онук свому діду невдовзі
Насипав під дубом могилу ,
У серці тамуючи гнів .
Поглянув на грозяне небо ,
До рук взяв поламану кобзу
Й степами , байраками рушив
На спалах далеких вогнів.
Не знати , чиї воно руки
З любовю ту кобзу ладнали ,
Куди той хлопчина подівся
І де він ходив , де співав :
Чужинець скарав не одного
За пісню козацької слави ,
А пісню саму покарати
Не мав ані сил , ані правд.
Йшли роки… А кобза дзвеніла
Про кривду , про горе і рани ,
Про долю-невою Вкраїни
Із смертю самою навіч ,
Про грізні полки Кривоноса ,
Нечая і Хмеля Богдана
І кликала мужніх до зброї ,
Шукати дорогу на Січ.
      1954.


Любов – життя предтеча
І смерті – спадок
Творінь – зачаток
Душі – свічадо
ЕМІЛІ ДІКІНСОН
 


iv-ann    Date: Чт, 16.04.2015, 19:08 | Message # 13
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Друзі
 
Повідомлень:
134
Ми давні серцем і глибокі змістом , у нас життя живе в землі

ОЛЕСЬ   ЛУПІЙ

ДРУГА  СТОЛИЦЯ

        сімсот п’ятдесят років тому князь
Данило Галицький
         Заснував на
Забужжі  місто Холм. Це була друга
           Столиця
Галицько-Волинської держави . Там поховані
             Його сини
Роман і  Сваромир , правнук Михайло та
            Інші члени
родини Даниловичів .
У погоні незупинній
На гривастому коні
По завруненій долині ,
Через луки травяні
Вмить забув про дику сарну ,
Задивився , зупинивсь :
«Як же тут довкола гарно !
Таємнича небо вись…»
Пролетіли вої , гридні ,
А за ними – тивуни ,
Вже й за пагорбом не видно ,
Мов забулися вони.
Понесли їх бистрі коні ,
Та і хто подумать міг ,
Щоб Данило у погоні
Обірвав шалений біг .
Спритним полум’ям – лисиці ,
Чорним шугом – кабани ,
Сарни , наче блискавиці , -
Скільки ж тої дичини !
Князь притримував гнідого –
Кінь під ним – живлючий вир ,
Блиск холодний з ока злого ,
Але дужий поводир .
Зеленавим гори вкриті …
Князь  осяявся
увесь  --
Що у тому краєвиді
Дивне він угледів десь ?
Золотавим , аж гарячим
Віддавало  з-за гори .
Ніби й справді там побачив
Майва , башти , прапори .
Наче материна пісня ,
Батьків голос вдалині .
Що це ? Видиво провісне
Чи насправді він у сні ?
Озирнувся … За рікою
Сивобровий дід стоїть .
Наче німб над головою ,
Капелюх . Під сотню літ .
- Як зовуть оту місцину ?-
Запитав , а чоловік :
-  Ця місцина славна ,
сину .
Холм – імя її одвік…-
Кольори заграли сині .
Князь у думці проявляв :
«Стане іншою однині
Ця прабатьківська земля.
Возведу тут красний голод
І таку поставлю рать ,
Щоб і найлютіший ворог
Не зумів її здолать .
Тут поставлю заборола
І крутих валів гряда ,
Щоби на не поборола
Ані Орден , ні Орда
Возведу такі собори ,
Як у Києві старім ,
Щоб і куполи й узори ,
Все – у срібно – золотім …»
Повертались гридні , слуги ,
Всі з уловом , тільки князь
То узліссям , а то лугом
Проїжджав у котрий раз .
Бачив він нову столицю
У призахідній росі .
Сонце там кувало крицю
Для Червленої Русі

 * І справді , у
майбутньому , 1241 року , хан Батий , не змігши взяти фортецю Холм , обминув її
і пішов далі на Захід.


Любов – життя предтеча
І смерті – спадок
Творінь – зачаток
Душі – свічадо
ЕМІЛІ ДІКІНСОН
 


karas    Date: Ср, 21.09.2016, 18:51 | Message # 14
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Управляючі
 
Повідомлень:
156
Земля годувальниця .
Усі спішать кудись ...  Селянам , тим що мають городи  швидше б обробити землю , спалити буряни ,
відходи , хоча давно , ще після Чорнобиля ( вже 30 років минуло ) казали , що
категорично не палити листя з дерев і буряни , бо  вони збирають багато в собі радіації , а тим
більше  тепер , бо радіація не минула ,
просто можливо стала меншою , тихішою , а можливо прикинулась такою , ще різна
кислотність падає з дощами , різна хімічна вредність , а трави , листя , буряни
і всяка інша поживність що під дощами , під відкритим небом достигає , набирає
всіляку заразу ; ясно що ми це їмо , нікуди від цього не дітись , але навіщо ще
й нюхати ?, бо коли ми палимо листя , буряни , вони димлять і розносять з
вітром не тільки ці негативні речовини ,але ще і при такій температурі  не спалюється насіння , і воно розсівається з
димом . Ясно що краще листя і буряни закопувати в землю , робити компост , але
це тоді коли поля є мало , 2-3 сотки , а коли 20 -30 сотих чи більше , що
робити ? І на це є рада , все дуже просто - принести дрова , патиччя , гілля
чим побільше , розпалити гаряче полумя , щоб був жар , і тоді поступово на
нього класти листя і буряни( бажано їх підсушити перед спаленням , бо зелене
листя і хабаз , буряни  також димлять ) !
Хіба це важко - бо при високій температурі швидко згоряють всі негативні
продутки , і окрім того згоряє насіння і на слідуючий рік менше бурянів !  
  
Але дарма говорити  , українці
чомусь самі собі вороги ... Мабуть така вже натура людська , що бездумне ,  те над тим над чим не треба думати (а воно
переважно є гіршим , лихим і злим ) , творення будь чого , приводить до поганих
наслідків . Мабуть люди звикли робити і жити так "як усі " , навіть
не задумуватися чи це є добре ?!
 
У мене мало городу , але я стараюся і свої 3 сотки правильно окультурити
це я так для прикладу , навіщо вам знати скільки в мене городу ...) . Ясно що
в ідеалі треба було робити як робили наші предки ще в трипільські часи , тобто
ділили поле на три частини - одну сіяли , ( тобто обробляли , щоб вона давала
урожай для життя ), другу засівали травою для відпочинку і удобрення , а третю
давали під пар , тобто там нічого не було . Я свої сотки ділю так - одну
частину засіяв під траву ( у мене племінник має кролі , і я траву ще змішав з
конюшиною , сусід каже , що в нього кролів немає , і немає навіщо йому сіяти ,
тобто і самому не є добре від того що він робить, бо земля не відпочиває , і
іншому добра не зробить , бо траву б мав мій племінник , а городи поряд ... ) ,
приблизно соту ( другу  частину )  поля саджаю городину - моркву , червоний буряк
, огірки , петрушку , трускавки і т.д. , а ще одну соту ( третю  частину ) під бульбу . І що ви думали , я
збираю бульби стільки з одної сотої  ,
скільки сусід з 3 сотих ,сусід  і грошей
більше витратить , і зусиль ... Дармова робота . ( а скільки ми зараз маємо
різних брошур , книг , статей про кращий і якісніший обробіток землі ... Методи
своїх батьків , предків ми забули , і робимо як завжди "як усі !" )
  
Як не вмієш хазяйнувати - повчись ! Ось мій сусід , живе сам один , має
9 сотих поля , все засаджує бульбою - навіщо , щоб продавати , без ніякої
вигоди , бо напевно оранка , і інші роботи ( оплачує робітницю щоб викопала
бульбу , бо сам вже має 84 років , і не має сили ! а має трьох синів в США які
щомісяця йому висилають 150 доларів , тобто стільки скільки я з жінкою заробляю
разом , навіщо йому ще стільки городу , і ті гроші замість віддавати за оранку
і робітниці сам краще б використав , хоч би на лікування десь на курорті ... ,
ще й своїх курей пускає на чужі поля , вже йому і вкрали , і машини побили кури
, і собаки загризли ) багато коштують , а він далі своє...А на весну , яку
бульбу не продав , особливо дрібну , викидає , і знов таки , замість пошукати
щоб комусь віддати - викидає свою працю і гроші на вітер ... Як мама казала ,
за перепрошенням ср - ний господар . Якщо не хочеш чи не маєш кому віддвати
траву - складай , нехай гниє , нехай буде гноєм , удобренням , бо під час
гноєння , скирдування , за 3 роки зігниють все негативні речовини і насіння
бурянів і самі буряни !
 
Так я не спішу втікати з поля . Мені приємно поспілкуватися із землею .
Я її називаю - моя рідна матінка годувальниця . Я люблю з нею поговорити ,
погладити її руками , не лише мотиками чи лопатою , чи подрапати граблями , а
просто - погладити , відчути її тепло , поспілкуватися ... Голодомор 32-33
років , поступово вбивав в людях почуття любові до власної землі . А тепер -
навіть молоді люди в селі , не хочуть працювати на полі , більшість не має
корівоньки , чи навіть просто кози , якоїсь іншої живності . Я не кажу про
десятки чи сотні  соток , гектарів , чи
фермерські господарства , а так ,для себе, хоч трішки покопирсатися в землі ,
для задоволення  .Я кажу сам собі ( не
слухаючи що люди кажуть про повільність моєї роботи ) - я працюю на землі , для
задоволення , для спілкування з природою , для відчуття її життя , її біоритмів
, зрозуміти її щоб краще з нею спілкуватися , земля - це також живе творіння
Бога  і вимагає творчого підходу ?! Хіба
не милують око хатки в селі чи в містечку , чи і в великих містах , коли
ростуть на клумбах квіти , чи просто посіяно гарно травка , а не ростуть буряни
... Хто б що не говорив про совітську владу , але вона вбила в людей почуття і
відчуття господаря , навчила байдужого ставлення до природи
,безвідповідальності . Хто із старших той памятає як тоді казали - все що
навколо це наше , спільне ... Але у кожній цивілізованій державі - хтось за
щось повинен відповідати , хтось когось перевіряти , допомагати , підказати ,
тобто кожного повинно цікавити все що його оточує . Тоді ми б навчилися менше
смітити , менше думати як легко здобути гроші , як не ставати і не давати іншим
ставати корупціонерами і хабарниками ... 
Прихилитися до землі , відчути її біль і тугу , зрозуміти що вона хоче ,
що вона каже , відчути її кожне слово ... Бо земля це також жива душа . Адже
чорноземи які має Україна виникали мільйони років , а тепер їх засмічують..тут
сміттям і різними відходами які можливо ніколи , або лише  через сотні чи тисячу років перегниють .. , на
сході засмічують бомбами , мінами , щоб ніхто не міг обробляти землю , бо
нарветься на розтяжки , в центрі розбудовують міста на чорноземах і т.д ...
 
Пішли дощі , почалася нова біда , можливо тільки на Заході країни ( інші
доповнять ) , я не кажу про місцеві потопи , чи затоплення і підтоплення , це
лихо тілесне , але ще й лихо більш до духовного , хворобливого ( бо люди що
свідомо це розуміють і так роблять , те що я попередньо писав , це вже душевно
хворі люди !) , почали хворіти ( лікарі доказали ті самі минулі причини , тобто
спалювання бурянів і листя !) , проноси , погане самопочуття , рвота , болі в
животі , в когось ще серце і тиск ,тобто цілий букет хвороб , і все із за
неповаги до інших - навіщо палити буряни і сміття   ! А
головне палити неправильно ! Можливо ми самі собі вороги , я вже й до кінця не
розумію ...(дописав сьоогдні 20.09.2016 20:37:11)
 
Але що говорити , треба слухати землю , вона скаже , підкаже , дасть
зрозуміння як діяти дальше . А ви чуєте землю ...
вибачте , написав спонтанно ,
можливо щось не так , писав швидко , бо болить ...)
з повагою ваш Іван Українець
...19.09.2016 8:57:25


надія-крок до майбутнього
 


karas    Date: Чт, 03.11.2016, 20:50 | Message # 15
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Управляючі
 
Повідомлень:
156
Навіщо
нам компютери ... і вся електроніка .
    Сучасна людина приділяє дуже багато  уваги на тіло ,все ж маючи можливість присучасних технологіях багато вільного часу , наприклад щоб почитати корисні речі
, про здоровя , особливо душі ;   тобто не треба так вже й варити - коли єможливість поїсти , і то смачно і дешево ( хоча не всюди і завжди , тобто
Україна ще до цього "недоросла" мабуть через корупцію)в столовах ,
кафе  , коли можна випрати білизну недома ( це поки що лише за кордоном , можна прийти в пральню і там собі якісно
випрати , у нас , знову , всі позитиви "зїдає" корупція)можливості
більше уваги приділяти духовним речам , душі . Тобто на кожному шляху людського
життя - є компютеризовані системи , які полегшують життя кожній людині . Лише
черги ще "зїдають позитивний час "  за сплачування послуг - за газ і світло , заводу і квартиру , хоча і тут би можна скоротити працівників (створити
комютеризовано захищену систему оплати за послуги , через інтернет , інші
мережі...), щоб направити їх в інші сфери діяльності , де потрібні тільки люди  ( наприклад більше б працівників у школи ,садки , для догляду за хворими ...). Як зробити компютеризовані послуги - дуже
легко , а саме кожна людина в інтернеті заповнює всі дані - облікові куби за
газ , літри за воду , і т.д. , і тоді автоматично ( бо люди також повинні мати
можливість в банкоматах діставати гроші ) при нараховуванні пенсій , зарплат -
потрібні суми вираховувати із зарплат ( із вказаними квитанціями за що знято
гроші) . А ті хто не працює , теж повинні мати карточки в банку , і із них
проводити всі оплати . Тобто , в державі не потрібно скільки обігових коштів ,
ясно , що для цього треба краще продумати систему захисту кожної електронної
карточки кожного громадянина , і взагалі , можна мати не паспорт - а паспортну
карточку ( ясно електронну ) де було б зафіксовано всі дані про даного
громадянина . Тобто - навіщо технології , якщо їх по такому мінімуму
використовувати . А де подіти людей - треба покращити якість викладання
предметів в школах , тобто збільшити ( а не як зараз  це робиться -  все зменшується і зменшується) кількість шкіл- спортивних , музичних , хорових , балетних і взагалі мистецьких , а в школах
для якісного викладання кожного предмету зменшити кількість учнів - максимум до
20 , а краще до 18 ! Збільшити кількість правоохоронних і правозахисних органів
, а на селі скільки робочих рук потрібно . Не для того щоб годувати хімією і
всякою нездоровою неорганічною продукцією тварин , генетично модифікованими
продуктами і т.д. а натуральними продуктами . Ясно , кому хочеться мазати свої
"милі" рученята гноєм , чи "пахнути" в місті коровою , щоб
інші люди ( чисті міські душі) згодом насміхалися , або обходити стороною цих
сільських трударів , що весь час знаходяться на своєму сільському господарстві
, і ясно пахнуть не духами .
    Але дарма , в наших матерів є іншіматеринські почуття - нехай дитина не має перспективи , але я дам її вищу і
іншу освіту , і дарма що вона може і ніколи не працювати по цій професії , і
дарма , що ці діти взагалі можуть стати за кордоном простими працівниками ,
яким ніколи не потрібно буде їхньої високої освіти , яка не котується за
кордоном . Тобто наше життя таке наскрізь покручене , понівечене , брехливе ,
корупційне , що годі вже й казати . А це все ми створили . Недавно я зустрів
людину яка сказала - це під час незалежної України виникла корупція . Та дарма
, запитайте , тільки чесно нехай вони відповідають , у старших людей , які жили
при совєтському комунізмі , чи вже не з перших років совєтської влади виникла
корупція . Бо вона була вже в Росєйському государстві . А на західну Україну
лише в 1939 році була принесене корупція разом із совєтською владою  . Адже кожен згадає совєтські дефіцити -масла не було , треба було і знайомство і перелачувати щоб купити - масло , сир
, колбаси . А одяг - також треба було шукати вигідних людей ... Тобто корупція
була під крилом компартії совєтської влади , і дозволяли красти так , щоб не
більше як партійні і кагебіські лідери крали і корупціонували .
   А совєтські політтехнології були направленіна те , щоб технологія нерозвивалася , чого - бо тоді треба було звільняти
робітників , а ж совєтське суспільство було - не безробітним . Кожен біля
кожного крутився , щоб заробляти на хліб , а хто хотів мати більше , мусім
служити партії і з нею разом , ясно в певному обмежені , і поділившись із
всякими органами які контролювати злодійство - поділитися ! Все так само як
тепер - нічого й не змінилося , просто все більше вдосконалилося . Є такий
анекдот - приїхали в Японію , польські і українські спеціалісти на стажування ,
і поляки питають в японців - скажіть на скільки ми технологічно від вас
відстали - японці відповіли - та на років сто . І тут українцям стало цікаво ,
і вони про те ж саме спитали , а японці відповіли українцям - а ви відстали
навічно ! А над цим слід задуматися . Навіщо навчати українських дітей в школах
в 10 раз більше ніж американських , англійських , ... коли вони свої знання
можуть віддати тільки в США , Англії чи інших передових країнах ... Напевно на
це і розрахована українська система навчання , подумайте про це матері , чи вам
не шкода своїх дітей . І не кажіть більше , щось такого - та що я одна ( один )
можу зробити ... Бо згадайте - скількох людей дурять в газових конторах , чи на
субсидіях чи на газових лічильниках , так само у водоканалах , на світлі і т.д.
, скількох "наказали" різні банки при ліквідуванні їх , і т.д. перед
скількома будинками незаконно будуть багатоповерхівки - і ось , ніхто з цих
людей разом не може зібратися , пожертвувати своїм часом , навіть часом і
робочим часом , щоб обстояти себе і інших , але коли ж би всі разом зібралися ,
то всі минулі майдани були б забавкою перед тим , якби всі люди яких будь де
обдурили і дурять зібралися - скільки би їх було . А ще як зібрати разом усіх
заробітчан , які працюють на чужих а свою землю руйнують ... Та ні ... Як
завжди кожух до кожуха ближчий , ніж сірак до сірака ...
Ваш Іван Українець 23.10.2015 11:40:49


надія-крок до майбутнього
 


форум сайту Анумо знову віршувать! » Актуальна тема » Історія нашого народу » Болючі сторінки історії (Знищене українське не знищується в пам"яті)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:



 
     
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz