|
Вірші про хліб, вірші про хліборобів
| |
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:33 | Message # 16 |
| БОРИС ОЛІЙНИК
В ОБОРОНУ ХЛІБА
Юначе мій, чиєїсь мами сину, Зодягнений на джинсовий мотив, - Я аж завмер, коли ти... півхлібини «В дев'ятку» натреновано вгатив!
Солоним потом заливає спину... Футбол, як бачиш, - не солодка гра! Перепочинь. Та поговорим, сину. Бо є про що. І - вже давно пора.
Я просто, не домішуючи меду, Скажу: коли ти замахнувсь ривком Ударить хліб, твоя весела кеда Мені під серце влучила носком.
Ти вдарив так, що потемніло в оці, І по державні крайні рубежі У всіх, що пухли в сорок шостім році, Від жаху похолонуло в душі.
І у батьків, які на полі ратнім Ділили хліб, мов долю у бою, Відкрилися старі солдатські рани І заболіли в смерті на краю.
І в матерів, коли ти через луки Котив хлібину, як футбольний м'яч, Так застогнали, затужили руки, Немов по них ти потоптавсь навскач.
Ми всі із хліба виростали, сину, Із праці себто - чуда із чудес, - Яка нас охрестила на Людину, Піднявши з чотирьох до піднебесь.
Нас кликав хліб на добре, чесне діло До братнього, трудящого коша. Ми в нім шануємо не тільки тіло, У нім народна світиться душа.
1 я тобі сказати чесно мушу: Ти можеш лущить м'яч, немов горох, Але коли вже замахнувсь на душу, - Дивись, щоб не спіткнувсь... на чотирьох!
http://virchi.narod.ru/poeziya2/oliynik.htm#oborona
Attachment:
1872327.jpg
(15.6 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:34 | Message # 17 |
| Василь Грінчак
В БУДИНКУ ХЛІБА
Тут незвичайні для музею експонати, Оригінальні і вітрини, й стелажі, Тут пахне хліб пшеничний у кімнатах, Батони пахнуть, калачі й коржі.
Тут пахнуть пиріжки і марципани, Рогалики, книші, крутий малай, Біліють булки, пишні і рум'яні, Красується весільний коровай.
Тут вироби сучасні й історичні, Тут випічка, яку ще добре знав У Київській Русі, в часи правічні, Найкращий пекар – мудрий Ярослав!
Є скибочка, що в космосі літала, В ній світиться і праця, і весна... Та є тут скибочка, з якою голодали, Яку зробила чорною війна.
Вона як глей, вона, як горе, чорна, Тоненька, як в сиріточки рука, Та з нею в Ленінграді непоборно Ставали люди мужньо до станка.
Блокада їх, мов кліщами, душила, Морила голодом, морозами пекла, Та скибочка тоненька їх живила – В тій скибочці надія ще жила!
І люди смерть і голод той здолали, Хоча навкруг блокадні йшли бої, На тротуарах падали й вставали, Затиснувши у кулаці її.
Вона дійшла до наших днів такою, Що важко вже й повірити мені, Що то є хліб, що долею людською Він був тоді, у ті блокадні дні.
Заходьте всі до нашого будинку, Тут свято хліба, літа і весни! Та не забудьте глянуть на скоринку, Що винесла всю гіркоту війни.
http://virchi.narod.ru/poeziya/grinchak-prominnya.htm#v-bydinky
Attachment:
0031579.jpg
(11.2 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:36 | Message # 18 |
| Анатолій Таран
Всіх зустрічали хлібом-сіллю.. Для всіх співалися пісні... Не всі веселі йдуть з весілля. Чому з весілля йдуть сумні? Чи налякали, може, калли, що квітами колись були? Чи у майбутнє заблукали, чи у минуле забрели? І вже забувши про застілля, ідуть задумливі вони, мов не додому йдуть з весілля самі до себе, здалини...
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran.htm#vsih
Attachment:
6445400.jpg
(10.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:41 | Message # 19 |
| Федір Малицький
Вже випав сніг і вкрив озимину Іскристою і білою габою. Дрімають вруна житні у теплі, Щоб знов зазеленіти вже весною.
Сівач-поет, філософ-хлібодар Зерном добірним засіває ниви. І, сповнений надій, земних турбот, Він жде врожаю, мудрий і щасливий.
І прийде повесні сівач у поле, Окине пильним оком степ зелений, Промовить: «Буде в нас великий хліб, І хліб, і сталь, і співанка натхненна».
Вже випав сніг і вкрив озимину Іскристою і білою габою. Дрімають вруна житні у теплі, Щоб знов зазеленіти вже весною.
http://virchi.narod.ru/poeziya/malyzkuy.htm#vje-vipav-snig
Attachment:
3931789.jpg
(12.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:42 | Message # 20 |
| Леонід Кльосов
ХЛІБИНУ БАТЬКО КРАЄ
Хлібину батько крає над борщем, Навпіл. До того, охрестивши знизу тричі. А я вдивлявся у його сумне обличчя. Задумливість чола — кидала в душу щем.
До холодку, і скибки над борщем Він краяв ніжно, ніби ритуальне. І це виходило набожно і повчально. На все життя осмисленим взірцем.
До його миски сипались крихтини. Наче дощу рідке благоговіння. І в цьому ритуалі все: веління, Любов до праці і людського вміння, — Господаря, шановної людини.
Не завше ми дотримуємось цього До найбагатшого здобутку на землі. Скибки жбурляють діточки малі, А підростуть і буханці — під ноги.
А скільки праці вкладуємо в хліб, Допоки в хату зайде ця святиня? Не кожна знає молода людина. Чого нам вартий золотавий Сніп.
Attachment:
2660886.jpg
(4.5 Kb)
·
5227754.jpg
(8.4 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:44 | Message # 21 |
| Л. Компанієць
Хліб
Тільки-но з печі, Скоринка в золі – Свіжа хлібина Лежить на столі. День розпочався З цієї хлібини… В ній наш достаток, Могутність країни, Наших морів Нетривожена синь, Шлях до зірок У космічну глибінь, Кажуть в народі Правдиві слова: Хліб-годувальник – Всьому голова!
alexia-didlit.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html
Attachment:
8663399.jpg
(8.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 22:59 | Message # 22 |
|
Attachment:
5997880.jpg
(45.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:05 | Message # 23 |
| Малишко Андрій
Важкі вітри не випили роси, Черлені трави бродять буйним соком, І вдалині під обрієм високим Лугів осінніх теплі голоси.
А при багатті хлопці косарі І комбайнери у спецівках синіх Вплітають сміх до цих лугів осінніх, Ведуть пісні під маєвом зорі.
Булькоче, пріє каша в казані, А клен русявий хилить ніжно віти, І йдуть в лугах, немов засмаглі діти, І поминулі, і прийдешні дні.
Як хороше, як легко поміж них, Між цих людей, в труді людей живих, Між ними жить і поклоняться літу, Свою турботу, снами не сповиту, Свої думки у їхні перелить На все життя, а тільки ж не на мить.
На все життя, з лугами, з берегами, Із травами, із зорями в воді, Щоб не спіткаться більше з'ворогами, Щоб не хилитись в горі та біді.
1956
Attachment:
2669422.jpg
(13.5 Kb)
·
7090864.jpg
(9.4 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:07 | Message # 24 |
| Лідія Компанієць
Батько й син
Ген за селом, за яворами, Лежать до обрію лани. Хитає вітер колосками На всі чотири сторони.
Далеко гук моторів лине – Жнива... забудь вже про спочин! ...Збирають жито у долині Два комбайнери – батько й син.
Спішить один, Спішить і другий, Стинають вперто колоски. Уже від спеки і напруги В обох намокли сорочки.
Вони ідуть у перегони. Сліпуче сонце в очі б'є. Долає батько треті гони, І син також не відстає.
Он куховарка кругловида До них із мисками іде. Гукає син: – Несуть обідать! – А батько й вусом не веде.
Комбайнів чути перегуди, Зерно вилискує масне. За тим змаганням стежать люди: – А хто ж кого пережене?
І навіть жайвір пустотливий Не криє захвату свого, Дзвенить, злетівши понад ниву: «А хто – кого? А хто – кого?»
http://virchi.narod.ru/poeziya/kompaniezz.htm#batko
Attachment:
4297413.jpg
(7.9 Kb)
·
3596795.jpg
(7.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:10 | Message # 25 |
| Микола Нетес
ЖНИВА-2010
Вас кличуть, хлопці-комбайнери, І вас, вантажівок шофери, Й вас, трудівниці токові, Жнива липневі зернові. Вони настали цього року, Здається нам, раніше строку, Посіви спека припекла... Збиральні кличуть вас діла. Пшеничний лан а чи ячмінний, Хай візьмуть всюди неодмінно Спеціалісти на приціл: Дозрів уже - в загін комбайни, Зерно не втратити б врожайне З палючим сонцем в літі цім. Ульяновці так маневрують, У Рудці, в Овсюках жнивують, Збира майорщинський «Прогрес»... У всіх до хліба - інтерес! Бо хліб - це сила, наша доля І міць держави теж від поля. Хай буде щедрим колос нив. Ще зливи заважати можуть, Тож кожен день і час погожий Наповнимо ділами жниві.
grebenka.com/index/0-141
Attachment:
7508407.jpg
(11.5 Kb)
·
0425916.jpg
(8.4 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:17 | Message # 26 |
| КОМБАЙНЁРАМ
Я не серый, не забитый Я такой же как и вы Ну и что , что комбайнёр я Зато двигатель я знаю И у Дона и Нивы - Мы и пашем мы и сеем И потом всё соберём Всю страну свою накормим И пшеницей, ячменём - Мы то, знаем когда сеять Мы то, знаем когда жать У любимых наших женщин Можем роды принимать - Мы всё можем, всё умеем Нам на трудности плевать И луга косой мы косим Грядки можем мы цапать - Мы простые комбайнёры Мы же пахари страны Всё умеем, всё мы сможем Мы же Родины сыны - Мы горды своей работой Хлебом Родину кормить Когда Родина прикажет Можем танками рулить - Ну и что , что мы с деревни Мало знаем интернет Мы простые комбайнёры Лучше нас, пока, что нет - Мы прокормим вас ребята Мы прокормим всю страну Мы простые комбайнёры А любовь у нас едина Любим Родину одну - И в любви мы хороши Девки наши плачут Комбайнёры пацаны В ней неплохо пашут - А работа не простая Часто в ней ненастье Но для парней комбайнёров Хлеб растить, то счастье.
Attachment:
6394868.jpg
(14.0 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:19 | Message # 27 |
| Комбайн
Игорь Харитонов
Золотистым колосом пшеница Наклонилась, спелая, к земле. Ей теперь никак не распрямиться, Жатва начинается в селе.
Разбивая колос в молотилке, От соломы отделит зерно, Старенький комбайн, что ходит тихо По полям уже давным давно.
Не поспеть за новыми конечно, Ведь у них и сила есть, и мощь. Но он всё молотит безупречно, Если вдруг не помешает дождь.
Столько лет на чернозёмной ниве Отработал он в жару, в пыли. Каждый год комбайны выходили, В поле, словно в море - корабли.
Помню я, тогда ещё мальчишка, Через поле, на другой конец, Прибегал, едва комбайны слышал. На одном работал мой отец.
2011
www.litprichal.ru/work/93168/
Attachment:
8597390.jpg
(10.3 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:20 | Message # 28 |
| Аким. Я.
Пшеница
Положит в землю Человек зерно, Прольётся дождь — зерно орошено. Крутая Борозда и мягкий Снег Зерно укроют на зиму от всех. Весною Солнце выплывет в зенит, И новый колосок позолотит. Колосьев много в урожайный год, И человек их с поля уберёт. И золотые руки Пекарей Румяный хлеб замесят поскорей. А женщина на краешке доски Готовый хлеб разрежет на куски. Всем, кто лелеял хлебный колосок, На совести достанется кусок. Автор:
Attachment:
9355790.jpg
(6.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 22.10.2012, 23:20 | Message # 29 |
| Пахнет хлебом
На пустых полях стерня Жухнет и сереет. Солнце только среди дня, Светит, но не греет. По утрам седой туман, Бродит по болотам, То ли что-то прячет там, Толи ищет что-то. После сумрачных ночей. Выцветает небо… А в деревне из печей Тянет свежим хлебом…. Пахнет домом хлеб ржаной, Маминым буфетом, Ветерком земли родной, Солнышком и летом. Нож поточен о брусочек, - Папа, дай кусочек!
Attachment:
1410081.jpg
(12.0 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пт, 16.11.2012, 10:30 | Message # 30 |
| Віктор Кущина
Пісня "ХЛІБОРОБСЬКА ДОЛЯ" присвячена працівникам сільського господарства
Як приходить весна, чую клич журавля, Викликає мене він у поле. Дозріває земля і в тривозі душа, Як без тебе прожить, моя доле.
Приспів: Доля - гуркіт трактора в полі, Світанкова роса і вечірня зоря. І шепочуть пшениці й жита Хліборобська доля - ти така не легка
Мене ваблять поля, де пиляться жита. Де п'янять трав квітучих роздолля. Серед величі тиш жайворині пісні Окриляють з висот мою долю
Україно моя, в тебе щедра земля І єднає усі покоління, Від біди збережи хліборобські ростки, Що лишило батьківське коріння.
www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=154862
Attachment:
4673091.jpg
(70.0 Kb)
|
|
|
|
|
|
|