- Бабусю, а чому Весна так довго Не повертається у наш веселий край? Чому ставки, ще досі вкриті льодом? І сніг ніяк не залишає гай? Чому вночі ще тріскотять морози? А вранці сумно сонечко блищить? Напевно спить Весна в домівці досі… Її негайно треба розбудить… - Так щебетало на руках стареньких Вже не маленьке… літ п*яти дівча, Якому не хотілось просто спати… І от воно бабусі й докуча.
Старенька посміхнулася ласкаво, Онуку пригорнула до грудей. Промовила – «Це дуже давня казка, А може й міф про богів і людей.» - Ой! Розкажи, ну розкажи, будь ласка, Я все одно тепер вже не засну… Мені так хочеться почути і дізнатись, Як розбудити все таки Весну. - Гаразд. Вкладайся по зручніше І слухай, що розказував мій дід, Він теж почув цю розповідь від баби… Бо йде вона із глибини століть… *** Коли ще вміли розмовляти звірі, Землею інколи гуляли ще боги… Тоді земля завжди була квітуча, А люди ще не бачили зими. Усе завжди буяло пишним цвітом, Родила щедро матінка-земля. Все завдяки ласкавої Деметри, Родючості богині і добра. Богиня землеробства і достатку Була весела як сама Весна, Від Громовержця доньку свою мала І Персефона, дівчинки ім.*я.
Дівча росло веселе і кмітливе, На радість матінці сміялося завжди, Любило квіти, пісню солов*їну, Олімпу різнобарвного сади… А підростала – ніби розцвітала… Деметра нарадітись не могла, Для доньки милої надіялась на долю, Найкращого у світі божества… Та не завжди краса і добра вдача Приносить щастя навіть і богам… Так і тепер… Зевс-Громовержець, батько Її в дружини братові віддав…
В той час божественна та юна Персефона З подругами гуляла по саду… Метеликом між квітами літала, Зриваючи троянди на льоту. Аід, володар мороку і тіней, Князь темноти, підземного жаху, Побачивши щасливу Персефону, Украсти вирішив дівчину молоду. Щоб заманити Персефону в пастку, Подруга Гея виростила цвіт, Якого ще не бачили ніколи Ні на Олімпі, ні весь білий світ…
Я так розумію, що легенда, яка мені дуже сподобалась, ще не закінчилася, бо бабуся, ще не сказала, як розбудити весну, то ж буду чекати...
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")