|
Вірші про ліс
| |
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:12 | Message # 1 |
| У цій темі публікуються вірші про ліс українською, російською та іншими мовами. Власні українські вірші про ліс бажано публікувати у спеціально створеній темі каталогу " ПОЕЗІЯ та ПРОЗА", що знаходиться за цим лінком: вірші про природу (там отримаєте більше коментарів/рецензій від наших користувачів сайту)
Attachment:
1890142.jpg
(103.9 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:29 | Message # 2 |
| Микола Сингаївський
*** Я надумав малювати ліс, що з дитинства марився мені, Трави і дерева переніс – хай собі цвітуть на полотні.
Вистачало віття і землі, сонце через просіку ішло, – і цвіло на лісовому тлі, і лягало на людське чоло... Сонце, небо, трави і земля – зайвого нічого не було.
http://virchi.narod.ru/poeziya/sing-grono.htm#ya-nadymav
Attachment:
6087599.jpg
(44.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:32 | Message # 3 |
| Василь Грінчак
Іволги співуче тремоло... Арсен Каспрук
За луками, за лісом голубінь – Льодком закута річенька Ірпінь.
У лісі тиша, біла і німа, Над снігом заколисано дріма.
І дот, що ледь видніє за горбом, Вдягнувся також в сніговий шолом.
Я йду і йду, біліє голова, Невтішні в серці гніздяться слова.
Десь дятел стукнув, забринів сучок, І я прокинувсь од важких думок...
Ех, Сеню, Сеню, все тут замело, Затихло іволги співуче тремоло.
А пам'ятаю, як ми навесні Вслухалися в ті звуки чарівні.
Вслухалися, і весело було Нам слухать іволги промінне тремоло.
А зараз сніг, над снігом голубінь – Закута в кригу річенька Ірпінь...
http://virchi.narod.ru/poeziya/grinchak.htm#za-lukami
Attachment:
9851493.jpg
(12.3 Kb)
·
8498215.jpg
(11.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:33 | Message # 4 |
| Василь Грінчак
Солодко пахне в лісах медуниця, Рву при землі поміж листям сухим. Серце у грудях не може вміститься, Б'ється, мов жайвір над лугом німим.
Ніжно берези вибілюють небо, Дятел стукоче об кору сосни, Як мені сумно бути без тебе В перші пробуджені ранки весни.
Знову ти будеш вночі мені сниться, Може, тому, що такі голубі Очі твої, як в лісах медуниця, Та, що зриваю між листям тобі.
http://virchi.narod.ru/poeziya/grinchak-prominnya.htm#solodko
Attachment:
1264291.jpg
(26.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:37 | Message # 5 |
| ВОЛОДИМИР БРОВЧЕНКО
ДВА ХЛОПЧИКИ
Два хлопчики в зелену пору року До лісу вийшли, - вікових дібров. Один із них прискалив миттю око Й прикинув діловито: «Скільки дров!»
А навкруги і щебетало, й квітло, Як сто віків тому, так і тепер... Не стримавсь другий хлопчик: «Скільки світла!» - Промовив і, схвильований, завмер.
Два хлопчики... І ліс так пильно в вічі Дививсь сусідам димокурних труб. Він ще не знав, хто буде тут лісничим: Чи садівник життя, чи дроворуб...
http://virchi.narod.ru/poeziya2/brovchenko.htm#hlopchiki
Attachment:
4004513.jpg
(6.1 Kb)
·
7589414.jpg
(138.8 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:39 | Message # 6 |
| Анатолій Таран
Спасибі тобі, ліс, за добру твою справу, що ти все ріс і ріс, не думавши про те; і не претендував на винятковість, славу, а справу ти творив могутньо-величаву: єднав ти землю й сонце золоте.
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran.htm#spasibi
Attachment:
1778775.jpg
(296.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:41 | Message # 7 |
| Анатолій Таран
Рукавом зеленим лісу ніби погляд вдаль протру, мов загляну за завісу, мов повірю, що не вмру. В кожнім шумі відчуваю я майбутні голоси, втаємничені від гаю і блискучі від роси. Що ж ти, матінко зелена, що ж ти, діво лісова, не приховуєш від мене всіх надій своїх слова. А вони над головою все шумлять. І їхня суть – щоб верхів'ям і травою все шуміти у майбуть.
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran.htm#rykavom
Attachment:
8897091.jpg
(95.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:42 | Message # 8 |
| Богдан Ігор-Антонич
ЛІС
Навчися лісової мови із книги лисів та сарнят! Виходить місяць до діброви писать елегії на пнях.
Струмки полощуть срібло тиші, в росі купається трава. Хай найпростіші з всіх слова у книзі лісу ніч напише!
http://virchi.narod.ru/poeziya/antonich-persteni.htm#lis
Attachment:
6816671.jpg
(5.5 Kb)
·
8936125.jpg
(393.0 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:45 | Message # 9 |
| ІГОР ПАВЛЮК
Синій весняний ліс. Плачуть русалки в листі. Той, хто до себе доріс, Перед Всевишнім чистий.
Перед людьми такий Тонкий, мов китайський лірик, Море годує з руки З чуттям степового звіра.
І не влада йому, Тільки свобода мила. То вже не хлопчик – муж. Брила.
Брила. На ній трава, Ніжна, як лезо бритви...
Той, хто до ласки доріс, Доріс і до битви.
http://virchi.narod.ru/poeziya2/pavluk.htm#sin
Attachment:
2487974.jpg
(6.0 Kb)
·
8179740.jpg
(122.4 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:50 | Message # 10 |
| Іван Коваленко
Григорію Паничу
Все покину і прийду до тебе, І ми підем у зелений ліс, І нічого більше нам не треба, Крім ялинок, сосен і беріз.
Ще, звичайно, стрінемось з дубами, Вони радо привітають нас, Пошумлять у нас над головами, Знімуть кривди, гіркоту образ.
В хащі-нетрі поведуть стежини, Приведуть до нашої мети: Є у лісі ще й кущі калини, Саме їх потрібно нам знайти!
Хай і в лісі вироста калина, Хай і в серці кожнім розцвіта. Ще воскресне наша Україна, Земля рідна, вільна і свята.
От і все… Повернемось додому, І насуне буднів сірий плин. Та журбу розвіять, побороти втому Підем знов до сосен і калин.
ivan-kovalenko.info
Attachment:
1253215.jpg
(9.1 Kb)
·
3011950.jpg
(14.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:51 | Message # 11 |
| Іван Коваленко
*** У Боярці зелений ліс, Дуби, і сосни, і ялини. У лісі пагорби й долини, Стежини прямо і навскіс.
Тут мало кленів і беріз, У хащах є кущі малини, Та бачу всюди слід людини, Я слід людини бачу скрізь:
Пляшки побиті і бляшанки, Папір, поламані гілляки… І я сумую часто там:
Чому людина, повна хисту, Плюндрує все святе і чисте, Чому для неї ліс не храм?
ivan-kovalenko.info
Attachment:
0400514.jpg
(148.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:55 | Message # 12 |
| Іван Коваленко
Знов у лісі
Я знов у лісі… Став… Шумлять Дуби, і сосни, і ялини, І світла радість в душу лине, Щоб з серця біль і тугу знять.
Привіт, зелені! Я прийшов Напитись вашим ніжним шумом, Віддатись знову чистим думам, Між вас знайти свою любов!
Я пережив тяжкий той час, Коли не бачив вас роками, А сосни вітами-руками Мене все звали: “Йди до нас!”
І я прийшов! Приніс привіт Дубам, березам, соснам, кленам – Усім, шумливим і зеленим, Усім, хто звав багато літ.
Я вашу зрозумів німу Шумливо-радісну розмову, І кожне дерево я знову, Як друга, ніжно обійму.
До вас прийду я знов і знов – Узимку, літом і весною Аж поки сам зросту сосною, Щоб з вами жить в красі дібров!..
ivan-kovalenko.info
Attachment:
1138632.jpg
(137.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 20:59 | Message # 13 |
| Іван Коваленко
Боярський ліс
Вітер віє верховійно, Знизу – тиша, шум – вгорі, Пахнуть трави деревійно, Смоли стигнуть на корі.
Знизу – тиша буйноцвітна, Не колишеться трава, І стежина непомітна Йти у хащі зазива.
Засуничені галяви, Заожинені кущі, На кущах, від спеки мляві, Де-не-де висять хрущі.
Як язичник, як поганин, Я спинивсь, молюсь пеньку. Яром мево срібноткане Заплітається в вінку.
Свою тугу, свою втому Я лишить у ліс приніс, Я святим вернусь додому, Божу службу править ліс.
І джмелино, і бджолино Урочисто хор співа, І якась мала пташина Промовля святі слова.
Про це кожна квітка свідчить, І билиночки малі, Піднялися сосни-свічі Аж до неба від землі.
Древньохрамно, чисто в лісі. Ліс увесь – великий храм. Зупиняюсь на узліссі, Розмовляю з Богом там.
ivan-kovalenko.info
Attachment:
6569706.jpg
(331.3 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 21:01 | Message # 14 |
| Марійка Підгірянка
Ліс
Шумить верхами буйний ліс – Дуби, берези, буки. Співає сойка, свище дрізд І воркотять голубки.
Стрибає білка по верхах, Дітей зозуля кличе. Вітрець шепоче в галузках, В ярку потік мугиче. Цілує сонечко листки У ніжній, теплій ласці, Гриби наділи шапочки Так само, як у казці.
petryk.com.ua/525
Attachment:
7163665.jpg
(459.5 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Нд, 18.03.2012, 21:02 | Message # 15 |
| Марія Пригара
БЕРІЗКИ
Це ж чиї цікаві очки Поглядають, сонця ждуть? — То не очки, то листочки, То берізки так ростуть. І малі ж вони вдалися: Ще у них немає віт... Мов з колиски підвелися, Задивилися на світ. Та малим зростати треба, Бо на те в них сили є... Налилось дощами небо: Осінь голос подає. І деревця посмутніли. Осьде вперше у житті В них листочки пожовтіли, Стали зовсім золоті... А мине мороз надворі — Оживуть берізки всі, Стануть гарні, білокорі, Наче вимиті в росі. Підійде лісник надвечір, Доторкнеться до гілок. — Гляньте! — скаже.— Із малечі Отакий підріс гайок!
petryk.com.ua/186
Attachment:
0124230.jpg
(124.5 Kb)
|
|
|
|
|
|
|