|
Вірші про трагедію на ЧАЕС
| |
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 16:51 | Message # 1 |
| У цій темі публікуються вірші про чорнобильську трагедію - аварію на атомній електростанції українською, російською та іншими мовами. Власні вірші про аварію на ЧАЕС, ліквідацію та наслідки бажано публікувати темах каталогу " ПОЕЗІЯ та ПРОЗА" (наприклад " історичні вірші" або ін.)
Attachment:
8322186.jpg
(11.0 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:02 | Message # 2 |
| ЛЮБОВ ДОЛИК
ЧОРНОБИЛЬ
Чорнобильський демон зродився зловтішний В безумному розпаді часток мізерних, – І горе, як ніч, по землі нашій грішній Нечутно ступає – не спиниш, не вернеш.
І вирок читає всяк сущому люду, Пустими зіницями край спопеля: – Ти, хлопче, ніколи вже батьком не будеш. – А ти не народиш здорове маля ...
Бліді, неусміхнені, зболені й кволі – То діточки наші, як свічечки, тануть, В убогих лікарнях вмирають поволі, Не хочуть вмирати і вірять, що встануть.
Кого їм просити, благати, молити, Кричати, щоб чути було в небесах: – Врятуйте нас, люди ! – Так хочеться жити ! …Полинно буяє чорнобильський шлях.
http://virchi.narod.ru/poeziya2/dolik.html#chornobil
Attachment:
5000843.jpg
(15.6 Kb)
·
9469919.jpg
(14.2 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:04 | Message # 3 |
| Федух Мар'ян
ЛУНА ЧОРНОБИЛЯ
Заїли мі турботи та невзгоди Спокою не дают ми жінка й діти І вирішив я вийти на природу Правдивого понюхати повітря І вздрів я хлопа що поле маркував і дивного коня тотой хлописко мав І я настрашився такої дивоти Бом війдів раз такє у п’янім сні посеред ночі Мов кінь той штири вуха, два фости Мав ріг на голові і чоловічі очі І я сміливості набрав почав я в хлопа того ся питати Де він коня такого дивного дістав І що моглося із скотинов стати Дзигари витягши хлоп на марок присів І дивну річ таку мені впувів. Такий ся каже пане кінь вродив І то ніяка каже не комедія І щоби я такий здоровий бив В тім винувата Чорнобильска трагедія Вон подивітся каже тамкай край села Стоїть під стріхою самітна, бдерта хата Там в тотій хаті навіть є свиня рогата А у сусіда мого – чи не сміх? Серед зими чогось зацвів горіх А кури у вирій повідлітали А по весні до дому всі пристали І хоть тргедія тота біди нам наробила Та хліборобський наш характер не змінила І як колись, сто літ тому назад Мій прадід драпав кіньми теє поле Так я йго нині драпаю по воли. Часу нема бо праця мі чекає Тай ви собі ідіть, най Бог вам помогає І хлоп той вйокнув на коня і за морком побрів по оранині Бо випала му доля жити на Вкраїні А понад лісом, над високими дубами Літали птахи з конячими фостами
http://virchi.narod.ru/poeziya2/feduh.html#lyna
Attachment:
6082893.jpg
(4.0 Kb)
·
4375287.jpg
(11.8 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:06 | Message # 4 |
| ВОЛОДИМИР ВАУЛЕНКО-К.
ЧОРНОБИЛЬ
Росяться очі ще донині, Бряжчать печалі кайдани. Ідуть вклонитись Україні Журінням зморені сини!
Не можна серце напувати – Тією біллю, що гнітить. Куди б від хаосу втікати, Що зміг безладдя народить?
Тепер дозволено казати Чому Чорнобиль змовк старий, Чому зажурена йде мати, Чому загинув рід людський?
Чому напівупалі хати Вартують смуток, небуття? Чому в садках плодів багато, А їсти їх — згубить життя!
Мовчить Чорнобиль - дід кремезний, Цеглиння з вогнищ погляда. Тут свято довго не воскресне – Зайшла в країни дім біда!
Не зеленіють дивні луки, Вітри неспокій в дзвони б'ють. Півмертва Прип'ять рибу душить, Полин навіяв гіркоту . Блукають безпритульні Душі – Радиактивність владна тут!
Блукає горе в Передсвіті – Дротами ноги в кров подерло... Живі йдуть голови схилити У пам'ять тих, які померли!........... квітень 2001 року
Attachment:
4002176.jpg
(14.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:09 | Message # 5 |
| АЛЕНА
Духовний Чорнобиль уже розпочався...
Духовний Чорнобиль уже розпочався – Його пломеніють вогненні зірки. Віками, століттями довго вагався, Аби отруїти духовні струмки. Кохання обіймам розкриє сум в’яло: По-іншому бути не може в наш час. Мораль покоління – то листя опало, Не створено в щасті огидності фраз... Духовний Чорнобиль давно розпочався І поспіхом горне до грізності люд. Життям безневинних ніяк не награвся, Руйнує духовне, його міць споруд. Любов і повага до рідних – жах – мара, Що гріє на камені вічні гріхи. Щоденно крокую, між нами обвали: Щастя – зла заздрість, на горе ж - сміхи. Духовний Чорнобиль уже розпочався І сила ,і дія в стократ нам страшна, За стронцій, що й досі ніяк не розклався, Бо нитка життєпису, певно, пішла. Завіщо закреслювати щастя нащадка, Який ще ж не винен ні в чому й ніяк? Завіщо трощити теперішнє? Згадка Не лишиться жодна, як радість – маяк. Духовний Чорнобиль давно розпочався, А ми не підозрюєм кроків Сурми. Абсурдний в нас світу кінець щоб не стався, Не маємо права кидать до тюрми Віру, Надію, Любов та Кохання: Без них ми безпомічні, кволії старці. З-поміж радіацій дівоче світання Покаже єдиному світ на фіалці. Духовний Чорнобиль Землі розпочався І розум не вдіє нічого отут... Лиш Дух і Мораль бур’яном уквітчався, Бо в людях знаходять міцні гори пут. Аби ж простягнулась нам владна Рука – Вона вже тримає, та може, не там Чого добивались? Напевно, крука... Не вірю, невірно: Земля ж - Божий Храм. Духовний Чорнобиль уже розпочався, Амністії бути, та тільки коло? Як довго за гріш ми народ владно гнався, А що ж тії гроші, як поруч - сніги? Нам влада потрібна, найбільшая слава... А люди навколо??? Їх вічні сліди??? Дракону засліплені, вбити без права – Ми ладні на все. І безслідно піти... Духовний Чорнобиль в ту мить розпочався, Коли засміявся пекучий полин. Він медом отрути, чарівністю звався. Собою зазначив він сонця геть спин. Мораль заблукала у вирії сну, Якою все людство вона закувала. Пекучо-самотній той смак полину Для Всесвіту, певно, він сталий. Духовний Чорнобиль вночі розпочався, А день все безсилим ставав при свічі. Аби цей Чорнобиль гіркучий не стався, Повинне згоріти гріх-чорне в печі.
gak.com.ua/creatives/2/859
Attachment:
4763928.jpg
(7.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:12 | Message # 6 |
| Микола Назарівський
Зірка Полин
Ангел отримав наказ – І зронилася зірка Полин. Вона лиш блиснула – і враз Злетіли у небо орли. Орли ті не просто птахи. То пекельні невидимі хмари, Що навкруги понесли Подих радіаційного жару. Чорнобиль… Пухлина в тілі України. Виразка у шлунку Європи.
Та ніч світлячками багата, Трильйони яких розлетілись З четвертого блоку. Розплата, Якої аж ніяк не хотілось. Світлячки ті роями впилися У наші грішнії тіла Й навіки там прижилися, Впевнено і тихо нас пожира. Чорнобиль… Пухлина в тілі України. Виразка у шлунку Європи.
А Борисфен, старий наш дід Сьорбнув тої зарази трохи, Приховав смертельний обід Для дітей наших на довгі-довгі роки. Багата на ягоди й гриби земля Ще довго буде хворою лежати. Звірів і птахів лісових сім’я Гинути буде, а від чого не знати. Чорнобиль… Пухлина в тілі України. Виразка у шлунку Європи.
Саркофаг – тимчасовий прихисток біди, Спадок від імперії серпа і молота, Збудованої потом, кров’ю і кістьми. Правда ця є на вагу золота. Майбутнього жаль і діток малих: Вони ж не всі іще зросли. Закрилися двері до часів легких, Коли впала зірка Полин. Чорнобиль… Пухлина в тілі України. Виразка у шлунку Європи.
gak.com.ua/creatives/2/23671
Attachment:
5048069.jpg
(4.9 Kb)
·
3623313.jpg
(13.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:20 | Message # 7 |
| Славутич Яр (Жученко Григорій)
"На Україні не один Чорнобиль..."
На Україні не один Чорнобиль! Запоріжсталь, Донбас і Кривий Ріг Димами дмуть, збиваючи із ніг. І без бича, без кия, без голобель.
Довкружний сморід - мов постояв кобель Разів стосот, ходивши на пробіг. Шмагає душу брежнєвський батіг, Немов загнав хто в серце гострий скобель.
Така біда! Чорнобиль не один, Та ще несуть нуклідовий загин Містам і селам, нивам, автохтонам.
Пойнявши простір струпами проказ, Попід кривавим прапором - пітоном Навально крутиться убивчий газ.
Кривй Ріг - Запоріжжя, 1990.
www.poetryclub.com.ua/metrs_poem.php?poem=7138
Attachment:
1068814.jpg
(11.8 Kb)
·
6965222.jpg
(13.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:25 | Message # 8 |
| ляля
Нащадкам про Чорнобиль
…І знову я туди не повернусь А там так само вишня розквітає Сумує за домівкою дідусь І був там рай, та вже його не має.
І був там рай -Чорнобильська земля Невидимая хмара все накрила В пустих домівках вітер там гуля Журба оселі сумом оповила.
І небо синє і поля без краю Сади дрімучим лісом поросли А я в ві сні до дому повертаю Та вже за дітьми внуки підросли…
*** Чорнобиль- доленько моя Де доживати буду я? Куди вертатимуть онуки? Де я прийму останні муки? Розкидав нас по всьому світу І де шукатимуть нас діти? І де знайти нам ту причину, Щоб повернуть на батьківщину? Хоча, то, маєм добре знати Не можна нам туди вертати. Вкраїно мила заступись За нас святому помолись! Люби дітей своїх, земля! Чорнобиль-доленько моя… Де доживати буду я…
www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=125413
Attachment:
3868062.jpg
(10.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:30 | Message # 9 |
| Бабій Степан
"Чорнобиль - то для нас на все життя..."
Чорнобиль - то для нас на все життя: І проникати, і палити душу, Той час над пам'ять, ніби чорний стяг Звис, попелом графітовим притрушений.
І ми тепер - вже обраний народ (Зоря Полин біблейська - то вже наша!), Збентежені про генетичний код, Про першими гірку відпиту чашу...
Дійшли нарешті до порозумінь, Ніби впустили промінь до підвалу, Де видко стало гидь - ту рабську лінь, Що цей народ знедолений приспала.
1987 р.
www.poetryclub.com.ua/metrs_poem.php?poem=15347
Attachment:
7814866.jpg
(12.5 Kb)
·
4650420.jpg
(10.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:32 | Message # 10 |
| Надія Таршин
Чорнобиль
В одну-єдину мить Спіткало чорне лихо, Враз обірвалась нить, Навколо стало тихо. Чорніє сумно отвір У різьбленім вікні, І тріпотять фіранки – Зчорнілі і сумні. Все вкрилось лободою, У селах ні душі, Земля стала бідою – Не треба вже й межі. Перекосились хати, Все ждуть господарів, А ще старенька мати, Чекає на синів, Що кинуть не змогла Свою єдину хату І в рідній стороні Лишилась помирати. І вірить прийде час, Засіється все житом, Що край цей золотий Лиш ненадовго вбито.
2005р.
www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=402670
Attachment:
3384524.jpg
(16.2 Kb)
·
7090277.jpg
(8.4 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:34 | Message # 11 |
| Мірошник Володимир
ЧОРНОБИЛЬ
Чорнобиль не минув нікого, Це наша біль і прокляття. Роки ідуть на фоні нього, І через нього йде життя.
Це і тягар наш і нещастя, Перебудова і розвал, Це розкрадань часи не кращі, Ну і, нарешті, – це Майдан!
Це боротьба й пора надії, Це наші діти й внуки теж, Це і сьогоднішні події, В яких нічого не поймеш.
Живемо поряд тонн урану, По лісу гамма-фон блука, І відчуття тяжкої рани В душі ніколи не зника.
Про все це не напишеш вірші, Та будь людиною весь час. Про те, що може бути й гірше, Господь попереджає нас!
www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=395655
Attachment:
1114242.jpg
(10.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:43 | Message # 12 |
| Serg
Я бачив сон (Чорнобиль)
Я бачив сон... В печальнім смутку Стоять берізки край села, Та край давно не Білоруський, Не Український і не Руський, Земля скалічена до тла...
Вогонь? Та ні, І навіть сонце Таке створити не могли, Я зазирнув в одне віконце З різьбленим кантом навкруги
Скрізь пил стражданнь, Буденний посуд, І тільки поруч із вікном В Надії дива й в сподіваннях Свята ікона над столом...
В розбиті шибки Вітер свище, Немов господарю протест, Життя нема на попелищі, На вході - з дошок збитий хрест
Порожня зона, Край мовчання! Тут цезій бродить по полям... Напризволяще, мов в останнє, Як тінь людського вподобання, І дихає у спину нам!
Я видел сон… (Чернобыль)
(версія на російській мові)
Я видел сон, - в печали грустной Стоят березки край села, Но край давно не Белорусский, Не Украинский и не Русский, Земля сгоревшая до тла…
Огня тут не было, и солнце Здесь тоже вовсе не причем, Я заглянул в одно оконце Пустой избы с резным крыльцом
Все брошено в пылу страданий, Посуда на местах лежит, И лишь в надеждах ожиданий Иконка над столом висит
В пустые окна ветер свищет, Дверь заколочена крестом, Хозяин счастья здесь не ищет, Хоть был когда-то отчий дом
Пустая зона, край безмолвный! Лишь цезий бродит по полям… Из чрева чудища пущенный, На волю случая лишенный И мстящий за беспечность нам!
20.04.2011
Attachment:
6449724.jpg
(6.5 Kb)
·
6607237.jpg
(11.3 Kb)
·
6927460.jpg
(28.6 Kb)
·
4890532.jpg
(9.5 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:47 | Message # 13 |
| Ольга Кряжич
ЗОРЯ ПОЛИН "І засурмив третій янгол, - і велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. А ймення зорі тій Полин." Апокаліпсис
І. І третій янгол засурмив... - Урвався враз пташиний спів, І вітер стих - не стало сил, Бо зірка у дорожній пил, У річку, на квітучий гай І на життєвий водограй Упала. Час гальмує плин, Бо є ім"я зорі - Полин... І правдою тих слів гірких Зі сторінок священних книг У наші душі дзвоном б"є - Вклоніться, Бог на світі є! А ми, блукаючи в пітьмі, Не Богу, а ідеям дні І ночі промолили всі, Тож день в енписаній красі Померк. Бо на землі є біль, Гірка трава той чорнобиль... Апокаліпсису слова Народ для себе відкрива Запізно - помахами крил Легкий дияволовий пил Незримим змієм впав на нас На всіх, та у свій день і час.
2. То крок в історію один - Трава полин, зоря Полин, Навіщо, за які гріхи, Прийшли миттєвості лихі? За ті часи, коли терор Нам дарував голодомор? Вмирали мовчки, тихо ми, Вбачали з їжею ми сни. Ні слова з напівмертвих губ... Всміхався Сталін-душогуб. Ми не раби. Раби - не ми, Бо раб бунтує, ми ж німі! Бо ми німі, коли кати Ікони нищили й хрести І гнали Бога із сердець, І наближали наш кінець. Віровідступник, хто ганьбить Святе святих. І хто - мовчить. А ката тягнеться рука - Горлянку, капосна, шука. З усіх країв, з долин і гір Веде дорога у Сибір. У загратоване вікно Поглянемо - і мовчимо! "Вперед! Дайош!" - є ціль одна, Життя людське всьому ціна. І на кістках міста ростуть, І ріки мають нову путь, Ми щильно здобрили поля - Дасть кращі врожаї земля, У нас будинки до небес, І бомби атомні, й АЕС, І п"ятирічку ми - за рік, І не здогнати нас повік, У нас "Ур-ра!" луна, мов грім, Щасливі люди - бо мовчим! Де волелюбний голос? Стих... Великий гріх - мовчання гріх.
3. Милуються молодята, Воркочуть, мов голуб"ята, Щасливої долі просять - Кохання у серці носять. "Хай щастя і доля з нами Зростає дочками й синами. Дай Боже, щоб наші весни, Об"яті коханням чесним, Не взнають біди й розлуки! Хай діти ростуть... И онуки! А хата, - мов повна чаша, Й любов непохитна наша." - Кохаєш? Шепоче: - Вірно! А ти мене? - Я - безмірно! - Дивися, мій любий, квіти Злітають, мов пташка з віти, Й до ніг опадають рясно - Чому вони передчасно? - А ти не журися, любо, - Цілує він ніжно в губи. - У світі квіток не стане - Я квіткою тобі стану! Лише накажи, кохано: Прокинусь раненько-рано, Й квітки, що буяють в полі Лежатимуть в хаті долі, Мов килим, щоб ти ходила. Наказуй! Зроблю я, мила... І ллється кохання трунком, Цілунок п"ють за цілунком, З дерев облітають квіти - Бажають всю землю вкрити, З квіток утворився килим, Кохаються мила з милим.
4. Добу вже лихо п"є життя, Комусь навіки каяття. Життя квітками обліта, Неначе молоді літа, Згасають молоді літа...
Четвертий блок... Аес горить, - Для багатьох фатальна мить. Чорнобиль. Прип"ять - сліз ріка, Вода твоя тепер гірка.
Росте чорнобиль у полі, Злітає лелека-доля, І клекіт журливий усюди: - Що ж нас очікує, люди? А до Москви так далеко, Не долетить наш лелека.
Має чудову рацію Відділ дезінформації. Хай мовчки конають люди, Паніки майже не буде. Читайте радянську пресу З оспівуванням прогресу. Раптом громада ув очі: - Більше мовчати не хочем! Рятуйте братів і сестер, Керівництво СРСР!
Тридцять кілометрів зона, Навкруги стоять кордони, Не вповільнює час бігу, Із квіток накидав снігу, А пусті подвір"я й хати Довго будуть сумувати, Бо земля без людства - гола, Тиша й тиша є довкола...
5. Летять колеса по землі, Хатини вже такі малі! Поглянь, подружжя молодих, Востаннє на квітковий сніг, На стару хату, на село, Що снігом дивним замело.
- Милий, що там нас чекає? - Вибач, люба, я не знаю... - Чи нсмтануть дні веселі В наших опустілих селах? Навесні дерева знову Розмаїттям пелюстковим Нас зустрінуть?.. - Я не знаю, Та надію в серці маю. - Краю! Краю любий, милий, Чом тебе занапастили, Твоє серце, твою душу?.. Я про те сказати мушу Що земля страждати буде Доки є байдужі люди.
І знову чистий небокрай. Чарівний український край, А навкруги - лани, поля, Квітками зрошена земля, Та тінь АЕС не має меж - Від долі, кажуть, не втечеш...
6. Під серцем жевріє життя, Майбутнього нове буття. І першим криком на весь світ Вже шле малюк батькам привіт, І тепла хвиля добрих мрій Все зле скликає на двобій.
Синок... Василько на ім"я, Яка ж то доленька твоя? Ким будеш ти на цій землі? Майбутнє - космос, кораблі... Чи, може, нива золота, Й трава нескошена густа, Ранкові заводські гудки, Машини дійові, прудкі, Зростай, як деревце, малюк, Чекає край майстерних рук. Зростай, цвіти, як маків цвіт, Орлям вирушуй у політ, На заздрість іншим малюкам, На радість молодим батькам, Не знай ні горя, ні біди, Й гіркої Прип"яті води, Й розладу, що зазнав прогрес, Й... меча, що втримує ЧАЕС...
7. Чути голос соловейка, Колиса дитину ненька, Та співає колискову Про садочки, про діброву, Та про небо все у зорях, Про життя, де зникло горе.
Лікарі чатують поряд, Лікарі своє говорять: - Нене, лихо обминуло, Всі про це давно забули, І Чорнобильські пожежі Не зайшли у ваші межі. А як тільки буде спогад, Хутко вдаримо на сполох, І радянська медицина Вболіватиме за сина.
Щокі бліді у Василька І суму набігла хвилька, - Серце стучить без зупину: - Чи ти не хворієш, сину? Посміхнений знов маленький, Зітхнула зраділа ненька.
Не хвилюйтесь любі люди, Більш Чорнобиля не буде. Чатує ЦК партії - Стяг у руках: на варті ми! Бо з Москви нам видно все: Що горить і куди несе. Тож пельку закрий, народе, Благанням нема нагоди!
Волосся русяве м"яке, Неначе кульбабка легке, Блакить у очей - неба синь, Зростає, мов квіточка, син... Зриває листки календар, - Василько одержав буквар, Бо дні - ніби кроки стрімкі, Гортає життя сторінки. І літо дитяче мина, І дзвоника чути луна, Чекають завдання важкі, Й "п"ятірки" найперші в житті, І перші слова "мама". "мир", В майбутнє спрямований зір - Свою як дорогу знайти, Дорогу своєї мети?! Та раптом минуле луна - Лікарні безбарвна стіна, І лікар, що каже: - Василь! (А в голосі смуток і біль), - Васильку, не бійся, гаразд? Аналізи крові ще раз Здаси і приходь на прийом. - Якби це було хибним сном! Як серце у грудях щемить - Важка ця для лікаря мить.
Вільна стала Україна, Хай ніколи не загине, Хай квітує і буяє, Власну долю й хату має! Тільки поряд брат російський Зазіха на волю свійсько: - Це - моє! І то є наше! Мій і хліб, і сіль, і каша, Мій Донбас і Чорне Море, Кримське небо, й зорі, й гори, В Крим пустіть під вашу "кришу", І платіть за газ скоріше! Все давай! - Хапає радо. А Чорнобиля не надо? - Що? Чорнобильська заграва? - Каже брат: - Не наша справа, Бо для нас це не ділема - України є проблема!
8. - Васильку, синку, не журись І посміхнися, як колись, Візьми це яблуко, малюк... - Матуся, чому кряче крук, Неначе скликує біду? Он там, у нашому саду... - Ні-ні, Васильку, ти не плач, Не завжди буде час невдач. ... Немов розвіяла грозу, Та крадькома змахне сльозу Матуся. Адже поруч син, Не треба, щоб журився він.
- Лейкоз. Тримайтеся, мамо, - Сказав лікар твердо, прямо, - Та сподівайтесь на Бога, Єдина це допомога. Ми поряд будемо з вами, Тримайтесь, тримайтесь, мамо!.. І небо чорніє синє, Як доля малого сина, І дощ струменіє рясно, І зорч на небі згасли, Та одна, одна не згора - Все палає Полин-зоря.
Надії жевріє вогонь, Що мине лихо осторонь, Бо молоде стрімке життя Не хоче йти у небуття. Тамує мати в серці біль, До школи знову йде Василь, Чи круговерть школярських діл Додасть життю хлопчини сил?
9. Гірке горе, коли батьки Лічать самі свої роки, Поряд старість хова віки, - Ні синочка і ні дочки. Але є найстрашнішим те - Вмирає життя золоте, Проводять на вічні шляхи Не діти батьків,.. навпаки... Горе тим молодим батькам - Йде у вічність хлопчина сам. Всі надії ідуть за ним, Залишають від щастя дим, Рани в серці, в життй - журба, Чом мовчазна людей юрба? Таємної прошук війни? - Чому гинуть доньки-сини?.. Україно, рідно моя. Для кого квітують поля, Для кого співають птахи, І хвильки вирують ріки, І квітнуть кульбаби м"які? - Вмирають твої діточки... Вмирають у місті й селі На нашій страждалій землі, Їх душі до неба летять, У рай... Там де зорі горять Й не чути набатовий дзвін Від чорної зірки Полин...
- Ви, експерементатори, Життя експлуататори, Бо горем та невдачами За помилки заплачено. І все життя платили ми, Конали геть безсилими, Та у німоті невпинно Ми згинали свої спини. А тепер за це мовчання Гинуть Васильки та Гані, Каті та Юрки... О діти, Спалені зорею квіти. Хочу я як бідна мати Ще вам істину сказати: Щоб життя цвіло й буяло - Геть байдужості навалу! Не мовчить ви більш ніколи - Помирає все довкола...
10. Є у душі моїй журба, Я лікар, і мені - ганьба, Бо я навчалася роки, Гортала зошити, книжки, Плекала мрії, що колись Життя врятую. Натомість Зі мною поруч смерть і смерть, І мрій минулих круговерть, І душ дитячих зорепад, І білий лікарський халат... - Моя мета - зціляти біль, Та дужим є той чорнобиль! ... Ось п"ятирічні малюки Стягли докупи подушки, І чую - почалася гра. Та що це? - смерть, земля сира... І ролі - все як у житті, - Матуся - я, а татко - ти, А це синок наш, він вмира. Яка страшна, жахлива гра! І в подушки - в труну кладуть, А ось вже і остання путь, Промови, сльози, і - кінець... Оце так гра, та хай їй грець! В палату вхожу: - Гей, ви, там! Всміхаюсь радо малюкам, Та хтось з дітей мені гука: - Тс-с! Ми ховаємо синка! - Та що ви, любі, є життя, Навіщо вам те небуття, Є сонце, трави, квіти, сміх! Вони мені: - Не для усіх. Попереду маленький Стах, Доросла мудрість у очах, Вказав рукою: - Неба край - Там Бог... Нас всіх чекає рай... Я ледве вгамувала біль І замість сліз на віях сіль, Здається - божеволію Від цього вже поволі я. Та чую раптом - плаче хтось, Мерщій! Десь лихо скоїлось. - Василько?! Де тобі болить? - О лікарю, я хочу жить!
11.
Прийшла мати до Василька: - Ну-мо, заспокойся, синку, боже, що з тобою, любий. - Пестить сина і голубить. - Чи я буду силу мати, Чи примушений вмирати? - Дивиться Василь у очі Й каже: "Вмерти я не хочу. Це вікно мені, як грати, Хочу я в хокея грати, Бігти в школу на уроки, Хай життя лунають кроки! Буде це у мене, нене - Поле, річка, зорі, небо? Чи я життя відчую смак, Я буду жити, мамо?" - Так! Ти помандруєш в далечінь, А зараз - трошечки спочинь. - Мамо, сніг на землю пада, Чом земля йому не рада? Дерева голі і сумні, І тому кепсько і мені - Вмирають наче, як і ми... І схоже це на хибні сни, Немов життя останній змах, Я буду жити, мамо? - Так! Ще ти злітатимеш до зір, Ти тільки, синку, неньці вір! - Тоді ж чому не стало сил? Надія вже не має крил, І все болить, вогнем пече, Немов життя струмком тече З малого тіла в інший світ - Десь там птахи злітають з віт, Той світ без горя, зла і вад, І зветься диво - райський сад. Так, мабуть скоро вже засну, Чи я побачу ту весну? Пташок почую навесні? Я буду жити, мамо? - ...
Полин-зоря, зоря-Полин, Скажи, навіщо тобі син? Отруйний полиновий дим - Це пам"ять мертвим, біль живим.
... Звісточку шле мені синка З неба - блакитна хмаринка Наче Василькові очі... Щось він промовити хоче... Вітер відносе хмаринку, Синку!.. Куди ж ти, мій синку!...
gak.com.ua/creatives/2/28490
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:51 | Message # 14 |
| Тетяна Червонюк
Чорнобиль
В прекрасний день весни Не відчувалося біди.
Аж тут зловіщий вибух пролунав – Він щастя й радість у людей забрав.
Десятки, тисячі життів На віки вічні погубив. Чому так сталося, скажіть. Не знаєм цього й будем жить.
З квітневою загадкою біди Залишимось ми назавжди.
www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=364636
Attachment:
9896945.jpg
(13.2 Kb)
·
7027715.jpg
(9.5 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Ср, 17.04.2013, 17:54 | Message # 15 |
| MERSEDES
Чорнобиль - страшне слово…
Чорнобиль - страшне слово, Чорнобиль - біль і горе. Покинуті хатини І сльози у дитини.
Чорнобиль - дріт колючий, Чорнобиль - душу мучить. Закинуті криниці, З них не поп'єш водиці.
Самотньо яблуко висить, З сумом фірточка рипить. Ніхто не зірве вишню, Вона тут ніби лишня.
З сумом вулиці й двори, Навіть в небі журавлі. Чорнобильську минають зону, Бо так бракує їм озону.
Attachment:
0830535.jpg
(12.3 Kb)
·
6803062.gif
(109.6 Kb)
|
|
|
|
|
|
|