* * * Навколо радості так мало... Який у чорта тут бадьор? Нас стільки змучених пропало У леті марному до зор! Навколо радості так мало Куди не глянь: назад, вперед. Те що було, вже доламали... Куди націлим новий злет? Та й хто націлить? – Недолугі? Хапуги й злодії? Братва? Чи виймуть з прірви їх потуги, Коли гнила душа й "глава”? Коли розходяться з словами Підпільна суть, страшні діла... О, Україно, рідна мамо! Тебе винищують до тла! О, Україно! Ще не вмерла? А чи жила ти, щоб вмирати? Каміння коліньми розтерла... Тож скинь ярмо, розбий же грати! Моя Вкраїно, рідна мати! Як і колись, так і тепер Собі не можеш ради дати... Іще не вмерла? Я ж завмер! І я чекаю, твій народе, Якого муками січеш... В брехні з надією свободи Просторим степом ти бредеш, І як сліпа все ходиш полем, І як глуха не чуєш слів, Що я - твій син, кричу від болю... Чим заробив у Бога гнів? Хіба ж для того народила З геномом волі ти синів? І гнеш, згинаеш до могили... Чому ж мене? Не ворогів? Хіба не бачиш паразитів, Що зверху ріють: ”Все – блакить!” Пихаті, ситі, злі бандити, Що мріють зеленню товстіть. О, Україно! Зглянься, мила! Обдумай певно все, як слід... Я хочу, щоб ти вільно жила І спромоглась на гарний плід... Я йду кривавими житами... Яка ж прекрасна неба синь... Я хочу лиш одного, мамо, - Дивитись гордо в далечінь!
|