Коментувати також можна з та

Вт, 30.04.2024, 05:06
Меню сайту
Категорії каталогу
Поезія Abigel [55]
Твори Бондаренко Андрія [4]
Бондар Оксана [1]
Olga2011 [54]
Опитування для Вас:
Де Ви працюєте?
Всего ответов: 637

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Поети Луганщини категорії та розділи української поезії, українська проза Olga2011
 

Худо

                   Зимова ніч, як завжди, була раптова і неочікувана. Взимку вечірній час був непомітним: здавалося, що день зразу ж перетворюється в ніч. Баб Зіна, поспіхом одягла валянки, кожух, накинула стару теплу хустину на голову і пішла закривати хвіртку і воро-та. Підперла щільніше двері в корівнику та курятнику і вже збиралася йти в хату, як її по-гукала Наталя, сільська поштарка. Баб Зіна здивувалася і, щось нашіптуючи, почовгикала до хвіртки. Наталя,подала їй товстий пакет, який назвала бандероллю, і сказала: «Це,Те-тяні Йванівні, з Києва». Тетяна Йванівна, молода вчителька української та російської мов, квартирувала у баб Зіни. Вони здружилися і непомітно баб Зіна Тетяну Йванівну почала називала онучечкою. Пакет був із сірого, цупкого паперу і баб Зіні він чимось не подобав-ся, тому й не хотілося їй віддавати Тетянці цю бандероль. Серце відчувало, що нічого гарного з того не вийде і чомусь згадалася вранішня розмова з онучечкою. Минулої ночі Тетянці наснилося чи примарилося, що на ліжко до неї стрибнув чорний великий кіт, який пройшовся по ліжку і влігся їй на груди. Здавалося, що він її хоче задушити. Вона відпи-хала його руками, але він був такий важкий, що нічого не виходило. Раптом , наче самі по собі, Тетянчині губи почали шепотіти молитву. Кіт стрибнув на підлогу і кудись зник. До ранку Тетянка не могла заснути і чекала одного, коли прокинеться баб Зіна. Почало сві-тати, баб Зіна тихенько пройшла повз Тетянчину кімнатку і хотіла вийти, коли Тетянка слабким голосом погукала її. Баб Зіна здивувалася, що онучечка вже не спить, зайшла в кімнату і сказала: «Ще рано, поспи, у тебе ще є хвилинка». Тетянка , ніби боячись, що не встигне, похапцем почала розповідати про свою нічну пригоду. Баб Зіна перехрестилася і запитала: « А він тобі нічого не казав?». Тетянка здивовано подивилася на неї і відповіла: «Коти ж не розмовляють». Цілий день баб Зіна міркувала, що трапиться: добро чи худо. І ось зараз серце не знаходило собі місця.

                      Треба було йти в хату. Баб Зіна тихенько прикрила за собою двері і погука-ла Тетянку: « Онучечко, тобі від нареченого бандероль. Танцюй». Тетянка, усміхалася та-кою гарною, дитячою усмішкою, що бабуся замилувалася нею. Тетянка розірвала сірий, цупкий папір і на стіл висипалися конверти і фотокартки. Посмішка зникла з обличчя, а губи тихо повторювали: «Що це?». Це були її листи і фотокартки, які вона відсилала своє-му нареченому на протязі трьох років. Між ними був малесенький клаптик аркушу в клітин-ку, на якому було написано: «Поверни мої листи і фотокартки». В хаті стало так тихо, що здавалося – час зупинився. До ранку баб Зіна і Тетянка просиділи за столом, мовчки, без слів і без сліз. Тільки в думках баб Зіна повторювала одне-єдине: «Худо». А опівдні пош-тарка Наталя відправляла бандероль з сірого, цупкого паперу... на Київ.

                 Тетяна Йванівна на новорічні канікули поїхала додому і назад не повернулася.                 

                 Пройшло декілька років. Одного разу Тетяна Іванівна несподівано зустрілася з Миколою, який колись жив поруч з баб Зіною. Він був здивований і збентежений зустріч-чю. «Нарешті я тебе знайшов», - промовив він і усміхнувся. Вона нічого не розуміла. А Ми-кола раптом сказав: «Я ж не даремно написав листа твоєму нареченому, що кохаю тебе і хочу на тобі оженитися. А ти дала на це згоду». Тетяна Іванівна подивилася в очі Миколі і пішла, повторюючи одне-єдине слово: «Худо…».


Додав: Olga2011 (15.10.2012) | Автор: © Ольга
 
Розміщено на сторінці: Olga2011

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 2026 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 3
avatar
1 Asedo1949 • 14:13, 15.10.2012 [Лінк на твір]
Життєва розповідь... сподобалось 55555
avatar
2 Olga2011 • 15:00, 15.10.2012 [Лінк на твір]
Дякую, Вам, за розуміння.
avatar
3 Pylyp • 15:26, 03.02.2013 [Лінк на твір]
Зворушливо!


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
leskiv: Дякую за коментар. Вони не дурні, їх так "оболванила" їхня рашистська пропаганда,що витверезити їх можна лише з допомогою зброї. Інакше не зрозуміють, не дійде. Це як у фашистській Німеччині

kraynyuk46: Так і є, пані Таміло. " В СВО я защищал Родину бурятов" **




     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz