Дорогою далекою до раю, несли до Бога, свій низький уклін Двоє святих – Микола і Кась*ян І кожен Богу, долю свою ніс… Кась*ян хотів поскаржитись на тугу, Що всі його немилостивим звуть. І мріяв - про благословення боже.. Скупий , недоброзичливий він був… Миколу, навпаки, весела вдача Вела тим шляхом, людям на добро… І звідусіль неслась одна подяка… Не шкодував нікому і нічого.
От бачать чоловік коня замучив… Не може із багна дістати воза. - Допоможіть – прохав він перехожих… Кась*ян відмовився – ну як такому можна? Я йду до бога – вимажусь я возом… І як тоді ходити по раю? Микола ж засукавши рукава… За мить дістав з багна підводу ту. Що, правда, вимазався брудом неймовірно Та не зважаючи на незначний цей клопіт, Пішов він далі і попутник чистий… - Так в рай зайшли і у палати бога.
Бог вислухав святих, а потім каже: - Здається, разом ви ішли до мене Чому ж, Кась*ян, ти ніби щойно з голки, А ти, Миколо, весь брудний? Що в тебе? - Вся суть у тім, що по дорозі в рай, Зустріли ми одного чоловіка, Який в болоті намертво застряв… Я допоміг… та забруднились лікті… - Я йшов до тебе, та хіба можливо В такому вигляді гуляти по раю? Тому й до воза того був байдужий, І нині ось чистенький тут стою…
Господь уважно вислухав Миколу, Кась*яна зміряв з ніг до голови… Промовив так: - За людям допомогу, До них ти зможеш двічі в рік прийти. А ти, Кась*ян за чисту свою ризу, Недоброзичливість і свій недобрий нрав, Прийдеш на землю раз в чотири роки Ідіть, уже… Я вам усе сказав. Ото ж тому Миколу-Чудотворця Шанують люди два рази на рік… З Кась*яном зустріч не віщує добре… Тому його лиш високосний рік.
Гарна притча... Слово "Бог" краще писати з великої літери Краще вимазатись на землі за благородне діло Ніж бути чистим у раю через обарежність, презирство і акуратність... За цими рисами криється підступність лукавого.
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")