Якщо вже через кількість складів і збій наголосів роса у вірші не може бути БУРШТИНОВОЮ чи кришталевою, то все одно не варто використовувати русизм ЯНТАРНУ, раджу зробити рядочок таким: - СРІБЛЯСТУ І ЧИСТУ РОСУ. Відразу викликали підозру слова: - Від літніх БЕЗВІТРЯНИХ гроз... Відкрив тлумачний словник і переконався, що мої побоювання небезпідставні, адже ГРОЗА - грім і блискавка з дощем або градом, що супроводиться ВЕЛИКИМ ВІТРОМ...
Академічний тлумачний словник (1970—1980): "Грім і блискавка з дощем або градом, що ПЕРЕВАЖНО (але ж не завжди) супроводяться великим вітром. ... в російських тлумачних словниках не згадується про сильний вітер: - "Атмосферное явление, при котором между облаками или между облаком и земной поверхностью возникают сильные электрические разряды в виде молний, сопровождающиеся громом и дождем" - "атмосферное явление, при котором в кучево-дождевых облаках или между облаком и земной поверхностью возникают молнии"
Дякую за підказку з русизмом. Виправила. З тими русизмами за довгі роки ми так зжилися, що іноді приймаємо слова як українські.Пане, Вікторе, сильні вітряні грози переважно, досі не знаю, як буде далі, бо клімат змінюється, але я кажу, як пам'ятаю йшли весною, а вже літом грози більш спокійні і теплі.
Шановна, п. Катерино, янтар і бурштин слова синоніми і мають рівноправне вживання в укр. мові. Вас просто збили з пантелику, що янтар русизм - НІ. Удачі в конкурсі.
Катрусенько, а мені вірш дуже сподобався!!! Що до "грози"- найсильніші грози бувають навіть у бузвітряну погоду, коли повітря дуже наелектризоване, тоді з'явитися може навіть так звана "шаровая молния". Це, що до фізичного явища,..а що до літературного виразу- Мене це не шокувало, а навпаки...!!!
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")