Поема про Україну
Дніпро хилить берегами,
Козацькі кістки вимиває,
Забули правнуки
Кого Дніпро оберігає.
За Маріуполем в море,
Могили опадають,
Козацькі шаблі поржавілі,
Ще Сірка згадають.
Козаки шукали волі,
Народ свій захищати,
Від москалів та поляків,
За Україну воювати.
По наказу Катерини
В Криму воювали,
Для чужої імперії
Для чужої слави.
А коли рани стали лікувати,
По наказу Катерини,
Козаків і їх родини
В кайдани кувати.
Стали козаки, що є сили
Шаблі підіймати,
Не дамо ми Катерині
Країну руйнувати.
В січовій церкві,
Дзвони задзвонили,
Вийшли капелани
І їм заборонили.
Заборонили на православних
Шаблі підіймати,
Киньте зброю і в неволю,
Або йдіть до хати.
Стали козаки,
Думати та гадати,
Що робити козакам,
Битись чи втікати.
Не годиться козакові
В неволю попадати,
Підемо на Кубань
Волю там шукати.
Україна зажурилась,
Кріпацькою стала,
Без заступників своїх,
Кайдани надівала.
Ой кайдани надівала,
На руки і на ноги,
Своїх дітей в могили,
І в Сибір дороги.
Забули козацькі діти
Якого вони роду,
Своє обличчя загубили,
Перетворили в морду.
Оці люди подуріли
Стали як собаки,
Лаяти на сонце,
І своїх кусати.
Стали москалі
Україну грабувати,
Це російські землі,
Собак тих навчати.
Щоб мова українська,
Не модною стала,
Щоб бандура замовкла,
А балалайка заграла.
На руїнах України
Балалайка заграла,
Зруйнувала церкви,
Та матюкам навчала.
Час пройшов, Україна
Вирішуючи долю,
Кров’ю заплатила,
Виборювала волю.
Повернулись козаченьки,
З Кубані розпинати,
На свою батьківщину,
Вільних убивати.
З свого роду переводу,
Своїх катувати,
Щоб навчились москалеві,
Ручку цілувати.
Чому країна породила
Собачого сина,
Якби знала утопила,
В колисці придушила.
Сонце сходить і заходить
Поміж берегами,
Вставайте, хто має сили,
До бою, з ворогами.
Додав: nagornyjj (14.04.2016)
| Автор: © Володимир Михальнюк
Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Додати коментар :
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
( 50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++ ")
leskiv : Єдине, що залишилось в українців зараз, це - віра в Господа. Наші "друзі" знову вже вкотре зрадили нас.
leskiv : Оптимістичний, життєстверджуючий вірш.