НОВОРІЧНИЙ РЕЧИТАТИВ
ХОРОМ ДЗЕНь
дзень-дзень-дзень,
добрий вечір чи день,
слухай дзвін-передзвін,
доторкнись до серцевини,
порахуй всі години,
закарбовані на дзвона ободі,
вдар у дзвін при народі,
щоб вернутись Погоді,
візьми свій дзвіночок,
встань у коло,
що все крутить навколо,
що веде Колодар,
Давній Календар,
від Весни- до Літа,
від Радо- до Ради,
від Рана- до Дня,
від Світанку- до Ранку,
від Дня- до Полудня,
від Полудня- до Вечора,
від Вечора- до Ночі,
що дає Сни Пророчі,
від Літа- до Весені,
коли жовкнуть трави зелені,
від Осені- до Зими,
коли стоять на Морозі Дими.
поклонися Всходу,
поклонись Полудню,
поклонись Вече`ру,
поклонися Ночі,
відкрий свої очі,
поклонись Зірницям,
візьми Паляницю,
роздай усім в Колі,
щоб зняти всіх Болі,
торкнись Короваю,
окропи Водою
та посоли Сіллю,
та розріж Планети,
роздай Челядницем,
роздай- хай куштують
плід Праці Річної,
аби їм здобути Кутії Нової.
покоти галушки, що як Сонце круглі,
розклади Пиро`ги,
закрути їм роги,
розклади на таці
у сторін дванадцять,
а, посередині- галушку, мов Сонце,
зачерпни Кутії,
виглянь у віконце,
де Зоря Вечірня
виглядає Сонце.
скуштуй зірки маку,
Сузір`я горіхів,
Пшеницю від Роду,
і юшку-Свободу.
засвіти Ліхтар,
та Свічі свенткові,
та починай модлитиі
на Рідній Мові,
згадай кожен Місяць,
що було в нім добре,
що було хороше,
коли була Радість,
Ласка, Одіж, Гроші,
коли була Їжа,
коли ішло Щастя,
коли були Талани,
коли була Доля,
як любила і плекала
усіх ваша Воля,
Воля і Свобода,
яка була Праця,
хто любив і поважав,
хто відкидав й ображав,
розкажіть це тихо,
щоб не чуло Лихо,
розсипте Пшеницю, Жито і Пашницю,
Зела, біб, горох,
наваріть усього,
що принесло Поле,
що принесли Ріки,
запишіть у Книгу Року,
щоб знати навіки,
щоб не забувати
нікого й нічого,
ані доброго,
ані усякого злого.
помоліться гарно,
добре і порядно,
розклавши на столі
й на долівці рядна.
зайдіть у сіни,
Дідуха поставте,
відчиніть ворота,
відкрийте і двері,
щоб завітав Новий Рік
під Колядки щирі.
тримайтеся тих приписів,
що давали старші,
тоді Роки, що настануть,
будуть для вас кращі,
кращії та ліпші,
ліпші та хороші,
буде Щастя і Здоров`я,
буде Талан й Гроші.
задзвеніть в дзвіночки,
з ними заспівайте,
з`їжте Борщу червоного,
й усім вибачайте,
поїжте узвару чи хрибної Юшки,
покуштуйте і піснії та смачнії Вушка.
помоліться ва всі боки
та лягайте спати
там, де є ви,
навіть, якщо у вас й нема хати.
усе буде, те, що треба,
чого для вас досить,
то отримає у Новім,
хто Старого просить.
Іван Петришин
|