|
Валерій Гнатюк
| |
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:27 | Message # 1 |
| Живе у місті Луцьку талановита людина - Валерій Гнатюк. Поряд з сатиричними і патріотичними творами у нього дуже гарна лірика. А ще, його вірші співають.
Attachment:
5015845.jpg
(32.7 Kb)
Всім гарного дня;) ))))
Post edited by natalya-gurkina - Нд, 11.04.2010, 09:36 |
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:31 | Message # 2 |
| З книги "Набат" Діаспорі Сидиш в Канаді – любиш Україну? Та вчиш мене, хто більший патріот? А ти сюди приїдь хоч на годину І подивись на бідну сиротину Та на украй зневірений народ. Поглянь на тих, хто зрання до смеркання Задарма в полі й шахтах спину гнуть, На вчителя, що від недоїдання Не має вчить ніякого бажання, І на всіх тих, що роблять та не ймуть. Поговори з умільцем-комерсантом, Що під податків пресом аж хрипить, На “волю” глянь, обіцяну “гарантом”, На “демократію”, що чорним бантом На шиї в кожного, стискаючи висить. У вічі глянь голодного дитяти, Поглянь на старість, кинуту всіма, А потім запитай у депутата: Хто винен в тім, що рідна наша хата Уже нам не оселя, а тюрма? На владу глянь, що дума лиш про себе, Яку ніхто із нас не вибирав. Для них нема Вітчизни, їм не треба; Вони собі хапають зорі з неба Ще й дивляться, щоб крихти я не взяв. Ти патріот, земляк, ти українець? Ти знаєш толк? Ну то мені скажи . Приїдь і прикладись хоч на мізинець, Покермануй, як розігнать звіринець, Навести вдома лад допоможи. Це дуже добре у “раю” сидіти Та нас убогих піднімать на сміх, А ти вернись і покажи як жити. Та лиш вернулися під рідні віти Краплинки з-поміж моря вас усіх.
Всім гарного дня;) ))))
Post edited by natalya-gurkina - Нд, 11.04.2010, 09:31 |
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:32 | Message # 3 |
| Прощання Люба квіточко, прости, Прощавай єдина, Я сьогодні в ліс іду, Кличе Україна. Краще мокнуть по лісах, Крастись вовком в ночі, Ніж сидіть на ланцюгу – Бути псом не хочу. Краще гнити в болотах, Від хвороб вмирати, Ніж тиранів прославлять – Честю торгувати. Краще з голоду сконать, У криївках мерзнуть, Ніж у рабстві існувать, То вже ліпше щезнуть. Краще кулю не льоту В повен зріст зловити, Ніж робити на Москву, На колінах жити. Зрозумій: інакше я Вчинити не можу. І за тебе, мила, теж Понесу цю ношу. І не плач, і не ридай, Коли я загину. Хай умру я та не вмре Ненька-Україна. Бачу, мабуть, я тебе Нині вже востаннє: Все пройде і все мине – Тільки не кохання.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:33 | Message # 4 |
| Молитва Пошли нам, Боже, другого Богдана, Дай нам Мазепу і Залізняка, Яви Павла, Симона і Степана – Гетьмáна, вояка, провідника. Помилуй, Отче! Гине Україна: В Святій Русі поділено хрести, І у своїй землі ми вже меншина Посеред cучомовної орди. Немає сил страждати і чекати, Втомились ми від татя й лихваря. Так дай корогву до небес здійняти: Дай нам пророка, князя, бунтаря! Ще є в нас порох у порохівницях. Кострúщ старих ще жéвріє зола, Дух Нації ще тліє у зіницях: Нам треба іскра – й ватра запалá. Даруй нам іскру, Боже Триєдиний, Не дай зітліти, згинуть по росі, Благослови підняти Україну У Славі й Вірі, Величі й Красі!
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:33 | Message # 5 |
| Сірий Я народився і виріс сірим У вільній зграї серед вовків. Ми знали тільки закони віри У синє небо і шум лісів. У рідних хащах ми полювали, Нас грів та пестив зелений бір. І бистрі ноги нас годували, І білі ікла, і гострий зір. У ночі сині серед галявин Ми рвали холод і тишу тьми: Пісні лиш Небу гуртом складали, Йому лиш гімни співали ми. Та наше щастя густим серпанком Прикрив раптовий смертельний бій: На нас напали осіннім ранком На нас чимсь схожі, але рябі. Сказав материй: “То лише слуги, Серед двоногих вони живуть, І радо зносять всі їх наруги, Та недогризки з їх рук жеруть. Вони ніколи не мали волі, Вся їхня радість – кістки й ланцюг. Ганебніш звірам не знати долі, Як жити вічно у ролі слуг.” Ми показали, що значить “сірі”; Ми рвали горла й серця рябим, І їм дісталось би в повній мірі, Як раптом гримнув жахливий грім. Із хащі бігли до нас двоногі, А перед ними нові рябі. Лиш я спромігся звестись на ноги – Всі браття впали в цій боротьбі. Лежали сірі тим громом вбиті; Я серед зграї один стояв, На смерть дивився впритул відкрито, Зухвало й гордо її чекав. Та раптом думка – шалена й дика, Сяйнувши, волю дала ногам: Зібравши сили із лютим риком Назустріч кинувсь я ворогам. Двоногі вбивці отетеріли, Позадкували до них рябі, А я нестримно і знавісніло, Як смерч, пронісся крізь їх ряди. І не спроможний був зупинити Ніхто на світі стрімкий мій біг. Я чув позаду лиш гавкіт ситий Та вже далеко я був від них. Я біг, в собі лиш несучи віру, Що там далеко, де сонця схід Знайду собі я кохану сіру, І ми продовжим наш славний рід. \ Повинна зграя моя постати На службі лісу, а не собі, І гімни Небу вночі співати І Волю славить поміж рабів. Достоту знаю: спасу я віру В голодну волю і шум лісів, Бо краще бути останнім з сірих, Аніж найпершим посеред псів.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:34 | Message # 6 |
| Арлекін Як цікаво бути Арлекіном, Як приємно блазнем в світі жить, Гострим жартом і веселим кпином, Всіх навколо тішить і смішить. Як це добре – мішуру надіти І дзвіночком дико калатать: Що завгодно можна говорити, Що завгодно можна осміять. Поганьбити і поплюндрувати Те, що найпрекрасніше для всіх. Посміятись і пореготати, Все для них святе піднять на сміх. Марні та смішні їх поривання, Постулати, по яких живуть: Все це варте лише глузування, Та вони не бачать іншу путь. Всі вони серйозні, і розумні, Знають добре, як потрібно жить, Лише блазні, дурні неосудні, Це ніяк не можуть зрозуміть. Дійсно: він не може зрозуміти Тих, хто в бруді світу скляк і стих, І тому, найкраще їх смішити, Щоб не буть ніколи серед них. Важить він в цім світі небагато. Це тому, що не для світу він. Серед здатних тільки плазувати Крила має, мабуть, він один. Той, хто чує грубо посміється: “Не зважайте, це – лиш арлекін”. Той, хто бачить, встане і нагнеться: “Поклоніться – бо блаженний він”.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:35 | Message # 7 |
| Як часто ми сприймаєм за кохання Секундний плоті хтивої порив, Та плутаєм сердечні поривання З жагою тіла і гріха бажанням, Не бачучи ні кари, ні дарів. І в нагороду за випробування, За жар вогню та холод злих вітрів Ми маємо одне розчарування, Не можем перейти крізь гартування І досягнути вічних берегів.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:35 | Message # 8 |
| У світі свобод, де немає свободи Я вітру співаю заслужену оду: “О Вітре ти буйний, мій брате крилатий! Навчи мене, брате, висóко літати!” Я б вгору злетівши, до неба дістав, І з ним обійнявшись, хмариною став. Для хмари нема перешкод, перепон − Лиш висі небесної вільний закон.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:37 | Message # 9 |
| Усе міняється навколо. Зима – весна, печаль – любов, Буяння й радість, сльози й кров: Все на своє вернéться коло, Помре й воскресне знов і знов. Ніщо у світі цім не вічне: Ні рух, ні розум, ні життя – Блиск перетвориться в сміття. Смішне, трагічне і цинічне – Все відійде у небуття. Усе минуще, тлінне, бренне: І дощ, і сонце, і роса, І міць, і слава, і краса. Лиш вічна Думка нескорéнна Та вічні лише Небеса.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:38 | Message # 10 |
| Проходить все: і радощі, і болі, Минула осінь і зима мина. В хмільнім круговороті долі, Як в замкнутім чарíвнім колі Надій колишніх зжевріла зола. Усе навкруг вирує і буяє, У двері стукає усміхнена весна. Життя моє стрілою пролітає, Та щастя все немає і немає, А серцю спрагло хочеться тепла.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:38 | Message # 11 |
| Літо А літо не тішить, а літо не гріє, А літо плюється дощами в лице, А в мене була десь глибóко надія, Побачити в літі далеко не це. Я думав-гадав, що прийде тепле літо І випестить душу замерзлу мою, Та липень надвóрі, а я незігрітий, Як стовп при дорозі один все стою. Не так воно сталось, як я собі мріяв: Не те зараз літо і сонце не те. Не те я зібрав, що в надії посіяв І серце й надалі холодне й пусте. Не можна втрачати надію, я знаю, Хай, як мені літо в обличчя плює: Прийде скоро осінь – пора золотая, А з нею, я вірю, і щастя моє.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:39 | Message # 12 |
| Любов Їі любов ні з чим не порівняти: То – серця спів, м’яке тепло долонь, Це – життєдайна сонячна соната, Святий, жертовний, хрáмовий вогонь. Лише вона, остудить та зігріє, Не зрадить і душею не скривить Завжди прийме, обійме, зрозуміє І не осудить і усе простить. Лише вона усе віддасть, що зможе Та буде поряд в горі і біді, Прийде сама – у скруті допоможе, Та розбере завали на путі. І щиро щастю й успіху зрадіє В своїй безмежній ласці й доброті: Трояндою розквітне й забіліє Мов світлий промінь у ворожій темноті. Я цю любов як найдорожчу ношу Через життя мов скарб безцінний пронесу Віддам сторицею, усе що тільки зможу І до небес гучним хоралом вознесу. Я хмар полки готовий розігнати Щоб їй було затишно, дорогій Єдиній і святій, що зветься Мати − І до кінця лиш вірю їй одній.
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:39 | Message # 13 |
| Королівна ночі Зорі, зорі в небі синім Граються-тріпочуть, Своїм сяєвом предивним Зір мені лоскочуть. Зорі, зіроньки грайливі Доньки-діти ночі, Як же я до вас полинуть Хочу, хочу, хочу... Від земного цього бруду, Та людей цих злих. Своє щастя пошукати Серед вас ясних. Лиш одну, одну-єдину Королівну ночі Я шукаю-виглядаю, Хочу, хочу, хочу... Хочу-прагну упіймати Прямо у долоні Найчистішу-найбілішу Ночі дивну доню. Пригорнути, обійняти, Воєдино злитись, І в коханні неземному Палко заіскритись. Запалать-замайоріти, Барвою заграти І величний гімн Любові В висі заспівати. Зірко-зіронько небесна, Королівно ночі, Де ж ти, де, моя єдина? Хочу, хочу, хочу...
Всім гарного дня;) ))))
Post edited by natalya-gurkina - Нд, 11.04.2010, 09:40 |
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:41 | Message # 14 |
| Ода “досконалості” Найдосконаліше земне створіння З-поміж істот на цій планеті сущих, Ти однозначно є вінцем творіння, З усіх найкраще і за всіх найдужче. Твоє життя – це героїчна жертва. Гімн зреченості плоті й крові. Ти – мрія кожного, жива чи мертва, Ти – ключ наснаги, сили і любові. В буремні дні, в часи звитяг та муки Лиш ти одна спасала мій народ. Ти – символ нашого відродження та злуки, Ти – гасло волі прагнень, та свобод. В своїх піснях твоє лиш славим тіло, Ми прапором його підносим на багнет. І ні до чого більш нема нам зовсім діла: Ти – наш міцний гарант і наш менталітет. З частинкою тебе нема нікому смутку, Для кожного із нас ти кревная рідня. Ти чисте джерело достатку і прибутку! О, дивна й пречудова – ти моя свиня!
Всім гарного дня;) ))))
|
|
|
|
natalya-gurkina
♀
| Date: Нд, 11.04.2010, 09:41 | Message # 15 |
| Розшматована нірвана В моє життя ввірвалась ти зненацька, Як подих бризу, свіжий вітерець, Враз охопивши дивно чудернацько, Вогнем кохання поступ двох сердець. Тобою все не міг намилуватись, Натішитись, напеститися я, Ніяк не міг я вволю накохатись, Моє ти сонце, зіронько моя. Як я любив з тобою погуляти Та босоніж побігать по росі, А як любив я жваво розмовляти На теми різні, геть усі-усі. Ми говорили про вірші та прозу, Політику, живопис і кіно. Ти цитувала Ніцше та Спінозу, А я читав Шевченка і Рембо. Як раптом здуру ти таке сказала, Що наче обухом мене, де хто огрів: Мою нірвану враз розшматувала; Хай краще б я на світі і не жив. Таке почувши, що й згадать не смію, Я думав, що півміста рознесу: Не любиш ти “ВВ” і “Єремію”, А лиш кацапську збочену попсу. Тебе умить зненавидів я люто І ледве стримавсь, щоб не придушить; Ну як не слухать те, що справді круто, Натомість різні тупощі любить. І заплювавши твої сині очі, Під три чорти тебе я геть послав, Та, обернувшися назустріч ночі, Додому Скрипку слухать почвалав.
Всім гарного дня;) ))))
Post edited by natalya-gurkina - Нд, 11.04.2010, 11:08 |
|
|
|
|
|
|