ПОЕТИЧНИЙ ФОРУМ

RSS    Правила форума   Чт, 25.04.2024, 08:14
 
Поновлені теми
 
        

пошук по сайту:

 

 
НОВІ СТОРІНКИ ТВОРІВ:

Сергій МОСТЮК
Руслан БАРКАЛОВ
Василь КОРОТКИЙ

 
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
форум сайту Анумо знову віршувать! » Актуальна тема » Голодомор - Геноцид українського народу » Голодомори в Україні (Історичні факти, дослідження)
Голодомори в Україні
virchi    Date: Пт, 23.11.2007, 22:26 | Message # 1
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адміни
 
Повідомлень:
1704
Тут можна лишати інформацію про Голодомори на Україні:
- історичні факти;
- коментарі істориків та ін.


... Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?
 


shetamara    Date: Нд, 25.11.2007, 12:20 | Message # 2
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адмін-2
 
Повідомлень:
106
Я хочу внести пропозицію, щоб у одному із розділів друкувати фольклор часів голодомору. Адже історію народу можна вивчати навіть по тому, що вони говорили, що співали, за їхніми прислів'ями та сказаннями. І так, починаю друкувати короткі пісеньки тих часів, адже люди співають не тільки в радості, а й у горі, так вони виплескують свої емоції зовні.

"Лободи накришила,
Соломи натовкла,
Потім плецки спекла.
От і їжа отака."

"Люлі-люлі байбайриш,
Пішла мати по комиш,
Наломала комишу,
Наварила кулішу.
Аа-аа-а."

"Ні корови, ні свині,
Тільки Сталін на стіні!"

Прислів'я:
"В тридцять третьому году люди мерли на ходу".


Любити - це значить бачити диво, яке інші не помічають.
(Слова невідомого автора)
 


virchi    Date: Нд, 25.11.2007, 22:40 | Message # 3
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адміни
 
Повідомлень:
1704
Добра пропозиція. Запитаю у своєї бабусі, можливо вона щось згадає...

... Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?
 


Life-Proza    Date: Вт, 27.11.2007, 11:41 | Message # 4
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Заблоковані!
 
Повідомлень:
298
Голодомо́р 1932-1933 рр. (за межами України відомий як Famine Genocide, Ukrainian Genocide) — навмисно організована шляхом штучного голоду масова загибель українців. Дослідженнями (Джеймс Мейс, Роберт Конквест та інші) було доведено, що Голодомор відповідає загальноприйнятому (резолюція про геноцид, ухвалена ООН у 1948 р.) визначенню геноциду. Факт гeноциду українців сталінським рeжимом у 1932—1933 р. офіційно визнаний урядами України, Австралії, Угорщини, Ватикану, Литви, Естонії, Італії, Аргентини, Канади, Грузії, Польщі, Сполучeних Штатів Амeрики, Іспанії та Перу

Добавлено (27.11.2007, 12:23)
---------------------------------------------
Підраховано, що на початку року середня селянська родина з п’яти чоловік мала близько 80 кг. зерна, щоб проіснувати до наступного врожаю. Інакше кажучи, кожний її член мав близько 1,7 кг на місяць. Залишившись без хліба, селяни їли котів, собак, щурів, кору, листя, навіть пили помиї з добре забезпечених кухонь членів партії.
Найбільшого розмаху голод сягнув після завершення роботи хлібозаготівельної комісії весною – літом 1933 року. Першими, як правило, гинули чоловіки, пізніше – діти, і останніми – жінки. Але, перш ніж померти, люди часто божеволіли, втрачаючи своє людське єство. Голод притуплював моральність. У багатьох місцевостях були зафіксовані випадки канібалізму. Партійні активісти продовжували конфісковувати збіжжя, не зважаючи на те, що з голоду вимирали цілі села. Один з таких активістів, Віктор Кравченко, згодом писав: “У бою люди гинуть швидко, вони борються, їх підтримує товариська солідарність і почуття обов’язку. Тут я бачив, як люди вмирають на самоті, поступово, вмирають страшною смертю, без усякої думки виправдати свою загибель самопожертвою в ім’я справи. Їх загнало в пастку і лишало там вмирати з голоду, кожного в своїй хаті, політичне рішення, ухвалене в далекій столиці за столами конференцій чи банкетів. Найстрашніше було дивитися на маленьких дітей, висохлі, як у скелета, кінцівки яких звисали з роздутого живота. Голод стер з їхніх облич усі сліди дитинства, перетворивши їх на замордованих примар, і лише в очах ще лишився відблиск далекого дитинства.”

Добавлено (27.11.2007, 12:23)
---------------------------------------------
Про масштаби дитячої смертності промовисто свідчить такий факт: у с. Плешкан на Полтавщині напередодні голоду 1932-33 рр. у школі усі чотири класні кімнати були наповнені учнями. Після голоду школу закрили – більше нікому було її відвідувати. За розповідями літніх людей, багато з яких на початку 30-их років були школярами, заняття в більшості шкіл 1932-33 навчального року майже не проводились: діти не мали ні сил, ні одягу, щоб відвідувати зайняття, й ходили до школи хіба заради миски баланди чи каші, що там готували для них. Не маючи сили бачити голодні муки дітей і з надією врятувати їхнє життя, батьки іноді підкидали своїх малюків під дитячі будинки у містах. З багатьох історичних та статистичних джерел випливає страшна цифра – не менше 3 мільйонів 900 тисяч дітей в 1932-33 рр. померли з голоду на землях розселення українського народу.
У 1933 році померлих від голоду по селах стало стільки багато, що трупи лежали на вулицях, дорогах, в хатах по кілька діб. Влада на місцях призначала окремих людей, котрі збирали трупи і відвозили їх на кладовища возами, одержуючи за свою працю продовольчий пайок. Вони здебільшого ховали людей у неглибоких ямах, земля в яких ще довго ворушилась, бо серед мерців нерідко траплялись і напівживі! Частими є розповіді очевидців про те, як люди просили візників не забирати їх на кладовище, але ті вантажили ще напівживих людей, мовляв, все одно помреш.

Добавлено (27.11.2007, 12:25)
---------------------------------------------
Очевидці свідчать, що голод обмежувався українською територією, голодуючим українським селянам не дозволялось переходити або переїжджати в Росію. На кордоні з Росією стояли загороджувальні загони, які розстрілювали втікачів з України. Так само розстрілювали селян, які намагались врятуватися втечею через польський або румунський кордони.
Радянське керівництво довгий час не вживало заходів, щоб полегшити долю мільйонів голодуючих. Купи зерна і картоплі, зібрані на залізничних станціях для вивезення в Росію, гнили просто неба. Але охорона не підпускала до них голодуючих селян. В окремих випадках люди, яких ще не зовсім покинули сили, наважувалися на штурми зерносховищ. Їх розстрілювали, щасливіших після арешту відправляли на ув’язнення, там принаймні можна було поїсти! Часто навіть і сільських активістів, які допомагали реквізувати хліб, залишали помирати разом із іншими.
Вся тактика штучного голодомору в усіх напрямах була досконально продумана наперед, адже в той час, коли мільйони українців помирали з голоду, продовольство інтенсивно викачувалось з України, насамперед – зерно, яке вивозили на експорт за кордон.

Добавлено (27.11.2007, 12:39)
---------------------------------------------
5,1 млн. пудів хліба. Ця мізерна кількість практич¬но не вплинула на трагічну ситуацію. Треба було бити три¬вогу, мобілізувати на допомогу громадськість всередині країни і за кордоном. Досвід по-державному організованої боротьби з голодом існував: Радянський уряд під керівни¬цтвом В. І. Леніна у 1921р. зробив усе, щоб врятувати жит¬тя багатьом мільйонам селян Поволжя і південних районів країни. Проте гласність у боротьбі з голодом означала ви¬знання Отже, централізована продовольча допомога Україні становила факту економічної катастрофи, якою завершився сталінський експеримент з форсуванням темпів індустріалі¬зації.

Добавлено (27.11.2007, 12:40)
---------------------------------------------
Ми звикли говорити про голодомор у хронологічних межах 1932—1933 р.р. Однак хронологія голоду на Україні більш складна. Цю трагедію для України можна було вже передбачувати в 1925 році, коли XIV з'їзд більшовицької партії взяв курс на індустріалізацію. Вона мала здійснюватися за рахунок села, для чого і було ухвалено невідповідність цін на промислові та сільськогосподарські товари. За підрахунками радянських економістів через штучно встановлену різницю цін на товари промисловості й сільського господарства з метою викачувати гроші на розвиток індустрії, головним чином Росії, українське селянство втрачало щорічно 300 мільйонів золотих довоєнних карбованців, що становило 20 карбованців на десятину посівної площі. Іншими словами: якщо український селянин до першої світової війни міг придбати якийсь промисловий виріб за 1 пуд збіжжя, то тепер мусів віддавати за те ж 4-5 пудів хліба.

Добавлено (27.11.2007, 12:41)
---------------------------------------------
[color=red]Я ТУТ ТРОШКИ ІНФОРМАЦІЇ ПІДКИНУВ ПРО ГОЛОДОМОР.
ТАКШО МОЖЕТЕ ПОЧИТАТИ
ЯК ЗНАЙДУ ЩЕ ШОСЬ ТО ОБОВЯЗКОВА ВАС ПОВІДОМЛЮ


Proza efekt
 


Анархіст    Date: Вт, 27.11.2007, 12:42 | Message # 5
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
19
Хм...хотілось би ознайомитись із загальноприйнятим визначенням геноциду, прийнятим у резолюціїї ООН.

Мир! Любов! Коктейлі Молотова!
 


Life-Proza    Date: Вт, 27.11.2007, 12:59 | Message # 6
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Заблоковані!
 
Повідомлень:
298
якщо шось нарию у своєму архіві то обовязкову тут опублікую

Добавлено (27.11.2007, 13:59)
---------------------------------------------
вибачте анархісте але те що ви просили ( визначенням геноциду, прийнятим у резолюціїї ООН ) я не знайшов

я пошукаю ще може шось нарию
постараюсб глибше рити smile smile smile smile smile smile smile


Proza efekt
 


Анархіст    Date: Вт, 27.11.2007, 13:10 | Message # 7
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
19
Quote (Life-Proza)
вибачте анархісте але те що ви просили ( визначенням геноциду, прийнятим у резолюціїї ООН ) я не знайшов
-- я знайшов, але російською:

В настоящей Конвенции под геноцидом понимаются следующие действия, совершаемые с намерением уничтожить, полностью или частично, какую-либо национальную, этническую, расовую или религиозную группу как таковую:

а) убийство членов такой группы;
b) причинение серьезных телесных повреждений или умственного расстройства членам такой группы;

с) предумышленное создание для какой-либо группы таких жизненных условий, которые рассчитаны на полное или частичное физическое уничтожение ее;

d) меры, рассчитанные на предотвращение деторождения в среде такой группы;

e) насильственная передача детей из одной человеческой группы в другую.

Добавлено (27.11.2007, 14:10)
---------------------------------------------
І за даним визначенням абсолютно не можу назвати цей голодомор геноцидом.


Мир! Любов! Коктейлі Молотова!
 


virchi    Date: Вт, 27.11.2007, 21:20 | Message # 8
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адміни
 
Повідомлень:
1704
Ось визначення поняття Геноциду і думаю, що якнайкраще можуть віднестись до трагедії нашого народу від червоної, комунустичної інквізиції

1.
«ИНФРА-М»
Большой юридический словарь

ГЕНОЦИД - действия, направленные на полное или частичное уничтожение национальной, этнической, расовой или религиозной группы путем убийства членов этой группы, причинения тяжкого вреда их здоровью, насильственного воспрепятствования деторождению, принудительной передачи детей, насильственного переселения либо иного создания жизненных условий, рассчитанных на физическое уничтожение членов этой группы. Определение Г. дано в Конвенции о предупреждении преступления геноцида и наказании за него (одобрена Генеральной Ассамблеей ООН 9 декабря 1948 г., вступила в силу 12 января 1951 г.). Международным сообществом Г. признан преступлением международным. В соответствии с Конвенцией о неприменимости сроков давности к военным преступлениям и преступлениям против человечества 1968 г. Г. назван в числе преступлений, на которые не распространяются сроки давности привлечения к ответственности вне зависимости от времени совершения этих преступлений.

Добавлено (27.11.2007, 22:20)
---------------------------------------------
2.
Глоссарий.ru
Словарь по экономике и финансам. Глоссарий.ру
<Геноцид>.
Геноцид - международное преступление; действия, направленные на полное или частичное уничтожение национальной, этнической, расовой или религиозной группы путем убийства членов этой группы, причинения тяжкого вреда их здоровью, насильственного воспрепятствования деторождению, принудительной передачи детей, насильственного переселения либо иного создания жизненных условий, рассчитанных на физическое уничтожение членов этой группы.

3. Схожість:
«ИНФРА-М»
Большой юридический словарь

НАЦИЗМ - название идеологии и практики гитлеровского режима в Германии в 1933-1945 гг. Сутью Н. является тоталитарные террористические методы власти, а также официальная градация всех наций по степени их "полноценности". Средством реализации идей Н. стали военная агрессия и геноцид. В ряде своих существенных черт Н. сходен с фашизмом. См. также Тоталитаризм.

4. І насамкінець - як не як не парадоксально, підтвердження ось тут:
Рубрикон
Большая советская энциклопедия
Геноцид
(от греч. génos - род, племя и лат. caedo - убиваю), истребление отдельных групп населения по расовым, национальным или религиозным мотивам, одно из тягчайших преступлений против человечества. Преступления Г. органически связаны с фашизмом и аналогичными реакционными "теориями", пропагандирующими расовую и национальную ненависть и нетерпимость, господство т. н. "высших" рас над "низшими" и т.п.

Преступления Г. совершались в массовых масштабах гитлеровцами во время 2-й мировой войны 1939-45 в оккупированных странах Европы, особенно против славянского и еврейского населения. Миллионы людей различных национальностей были уничтожены в фашистских "лагерях смерти". Правящие круги ряда империалистических государств грубо нарушают Конвенции 1948 и 1965, проводя политику Г. как внутри страны, так и на подвластных им территориях, используя эту политику для борьбы против национально-освободительного движения. Политика Г. и апартхейда стала государственной политикой в Южно-Африканской Республике, в Родезии.

Наказуемость Г. установлена уставами международных военных трибуналов (Нюрнбергского и Токийского), а также специальных международной конвенцией "О предупреждении преступления геноцида и наказании за него" (одобрена Генеральной Ассамблеей ООН 9 декабря 1948). Согласно конвенции, под Г. понимаются действия, совершаемые с намерением уничтожить, полностью или частично, какую либо национальную, этническую, расовую или религиозную группу как таковую, а именно: убийство членов такой группы, причинение им серьёзных телесных повреждений или умственного расстройства; предумышленное создание условий, которые рассчитаны на полное или частичное физическое уничтожение таких групп, принятие мер, рассчитанных на предотвращение деторождения в их среде, насильственная передача детей из одной человеческой группы в другую. Конвенция предусматривает также наказуемость заговора с целью совершения Г., подстрекательства, покушения и соучастия в Г. Конвенция предусматривает предупреждение и наказание преступлений физического и биологического Г. При выработке конвенции представитель СССР настаивал на запрещении также национально-культурного Г., который выражается в мероприятиях и действиях, направленных против пользования национальным языком и против национальной культуры какой-либо группы населения, однако империалистические державы отказались принять это предложение, а также распространить действие конвенции на колонии, в которых преступления Г. носят массовый характер. В 1965 ООН принята конвенция о ликвидации всех форм расовой дискриминации, осуждающая расизм, одной из форм которого является Г.

В Советском Союзе и других социалистических государствах всякое ограничение прав или установление каких-либо привилегий граждан в зависимости от их расовой, национальной или религиозной принадлежности, а также проповедь расовой или национальной исключительности или ненависти и пренебрежения запрещены и караются законом.


... Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?
 


Анархіст    Date: Вт, 27.11.2007, 21:46 | Message # 9
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
19
Якщо, наскільки я зрозумів, геноцидом за цим формулюванням є дії, організатори яких ставили за першопочаткову мету зменшення чисельності певної національної , соціальної чи релігійної групи, то обговорювані події на мій погляд не підпадають під дане визначення.

Мир! Любов! Коктейлі Молотова!
 


shetamara    Date: Вт, 27.11.2007, 23:24 | Message # 10
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адмін-2
 
Повідомлень:
106
Ось тут цікавий матеріал, почитайте:

http://www.etnolog.org.ua/vyd/matetn/2004/N4/Art41.htm


Любити - це значить бачити диво, яке інші не помічають.
(Слова невідомого автора)
 


virchi    Date: Ср, 28.11.2007, 11:56 | Message # 11
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Адміни
 
Повідомлень:
1704
Так, саме і ставилось червоним режимом ось це - "дії, організатори яких ставили за першопочаткову мету зменшення чисельності певної національної (українців, звичайно ж перш за все), соціальної чи релігійної групи. А хіба не так?

... Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?
 


Life-Proza    Date: Ср, 28.11.2007, 13:17 | Message # 12
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Заблоковані!
 
Повідомлень:
298
імено так
ви праві
а може зробити на нашому сайті хвилину мовчання
за людей які померли від голодоиору


Proza efekt
 


Анархіст    Date: Ср, 28.11.2007, 20:00 | Message # 13
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
19
Quote (virchi)
А хіба не так?
-- ні, на мою думку, цей наслідок не був метою.

Добавлено (28.11.2007, 21:00)
---------------------------------------------

Quote (Life-Proza)
а може зробити на нашому сайті хвилину мовчання
за людей які померли від голодоиору
-- можна, але як? Може, день нічого не писати?


Мир! Любов! Коктейлі Молотова!
 


Life-Proza    Date: Ср, 28.11.2007, 20:46 | Message # 14
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Заблоковані!
 
Повідомлень:
298
трошки важко буде втриматись цілий день нічого не писати
а може створимо тему ( віршована хвилинка мовчання )????
нехай кожен напише вірш і розмістить його тут
і посвятимо ці вірші всім потерпівшим на память
якбивсі потерпівші змоглиб його прочитати то їм булоб приємно що такі прості люди ( як ми ) памятаємо про їхні страждання і написали кілька рядків своїх думок для них

Добавлено (28.11.2007, 21:46)
---------------------------------------------
шо скажете?????????


Proza efekt
 


Анархіст    Date: Ср, 28.11.2007, 20:52 | Message # 15
    ПРОФІЛЬ

Надіслати приват

Не в мережі
Група:
Реєстровці
 
Повідомлень:
19
Можна й так smile

Мир! Любов! Коктейлі Молотова!
 


форум сайту Анумо знову віршувать! » Актуальна тема » Голодомор - Геноцид українського народу » Голодомори в Україні (Історичні факти, дослідження)
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Пошук:



 
     
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz