|
Вірші про квіти
| |
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:31 | Message # 1 |
| У цій темі публікуються вірші про квіти українською, російською та іншими мовами. Власні українські вірші про квіти бажано публікувати у спеціально створеній темі каталогу " ПОЕЗІЯ та ПРОЗА", що знаходиться за цим лінком (окремої теми з віршами про квіти не має): вірші про природу (там отримаєте більше коментарів/рецензій від наших користувачів сайту)
Attachment:
4261224.jpg
(10.2 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:37 | Message # 2 |
| Олександр Олесь
Нехай мене чарують квіти, Нехай життя їм віддаю: Ніяк я барвами досхочу Своїх очей не напою"
Нехай і так... але довіку Я не лишуся в їх саду; В останню ніч я вийду в поле І біля травоньки впаду. 1923
http://virchi.narod.ru/poeziya/oles.htm#charuytkvitu
Attachment:
9856133.jpg
(12.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:39 | Message # 3 |
| Платон Воронько
Квіти люблять бджіл, Бджоли квіти люблять. Безліч міст і сіл Немовлят голублять. Геть по всій землі: – Люленьки-люлі.
В час негоди мак В пурпурну пелюстку Просльозився так... Так, як мати в хустку, В хустку з полотна, Бо іде війна.
Ні квіток, ні бджіл – Мідяні джмелі. Лиш на сотню сіл, Сховане під піл: – Люленьки-люлі,– Наче з-під землі.
http://virchi.narod.ru/poeziya/voronko.htm
Attachment:
3366765.jpg
(76.3 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:41 | Message # 4 |
| Иван Бунин
ПОЛЕВЫЕ ЦВЕТЫ
В блеске огней, за зеркальными стеклами, Пышно цветут дорогие цветы, Нежны и сладки их тонкие запахи, Листья и стебли полны красоты.
Их возрастили в теплицах заботливо, Их привезли из-за синих морей; Их не пугают метели холодные, Бурные грозы и свежесть ночей...
Есть на полях моей родины скромные Сестры и братья заморских цветов: Их возрастила весна благовонная В зелени майской лесов и лугов.
Видят они не теплицы зеркальные, А небосклона простор голубой, Видят они не огни, а таинственный Вечных созвездий узор золотой.
Веет от них красотою стыдливою, Сердцу и взору родные они И говорят про давно позабытые Светлые дни.
Attachment:
9963302.jpg
(11.3 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:42 | Message # 5 |
| Афанасий Фет
«Цветы»
С полей несется голос стада, В кустах малиновки звенят, И с побелевших яблонь сада Струится сладкий аромат.
Цветы глядят с тоской влюбленной, Безгрешно чисты, как весна, Роняя с пылью благовонной Плодов румяных семена.
Сестра цветов, подруга розы, Очами в очи мне взгляни, Навей живительные грезы И в сердце песню зарони.
Attachment:
3783513.jpg
(16.2 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:46 | Message # 6 |
| Расул Гамзатов
Есть глаза у цветов.
С целым миром спорить я готов, Я готов поклясться головою В том, что есть глаза у всех цветов, И они глядят на нас с тобою. Помню как-то я в былые дни Рвал цветы для милой на поляне, И глядели на меня они, Как бы говоря: "Она обманет".
Я напрасно ждал, и звал я зря, Бросил я цветы, они лежали, Как бы глядя вдаль и говоря: "Не виновны мы в твоей печали". В час раздумий наших и тревог, В горький час беды и неудачи Видел я, цветы, как люди плачут, И росу роняют на песок.
Мы уходим, и в прощальный час Провожая из родного края, Разные цветы глядят на нас, Нам вослед головками кивая. Осенью, когда сады грустны, Листья на ветвях желты и гладки, Вспоминая дни своей весны, Глядя вдаль цветы грустят на грядке.
Кто не верит, всех зову я в сад, Видите, моргая еле-еле, На людей доверчиво глядят Все цветы, как дети в колыбели. В душу нам глядят цветы земли, Добрым взглядом всех кто с нами рядом. Или же потусторонним взглядом Всех друзей, что навсегда ушли.
Attachment:
2643668.jpg
(4.5 Kb)
·
8980497.jpg
(10.8 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:49 | Message # 7 |
| Олеся Тоцька
Квіти України
Соняхи, жоржина, Айстри і шипшина, Васильки, ромашки, Лілії, волошки,
Мальви, чорнобривці, Звіробій, чорниці, М’ята і калина, Маки, горобина,
Півники, брусниця, Грицики, суниця, Нагідки, космеї, Рожі, калатеї,
Примули, малина, Рута та ожина – Це усе рослини Й квіти України.
ditky.in.ua/index.php/virshi/91-kvity/653-kvity-ukrainy-totska.html
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:50 | Message # 8 |
| Ганна Черінь
Українські квіти.
Вийшли зрання на гуляння Українські діти, Їх стрічали і вітали Українські квіти. Ось волошки, сонні трошки, Синім шовком шиті, Ясноокі, чисто вмиті, Розбрелись по житі. Ось рожева конюшина, А на ній і комашина, Що, не дивлячись на ранок, Їсть солодке на сніданок. На горбочку мак, В шапці, як козак. Він яскравий, мов вогонь! А бундючний – Бог боронь! Вміє задаватись так, Як будяк! Там росте холодна м’ята (Добре пахне, як пом’ята), Там шовковая трава Щось шепоче, мов жива. А з травички – ніжні личка: То вже Братик і Сестричка У тих самих кольорах, Що на наших прапорах. Розбрелись по полю діти – Більші, менші і малі – Молоді яскраві квіти Української землі.
ditky.in.ua/index.php/virshi/91-kvity/658-kvity-cherin.html
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:52 | Message # 9 |
| Василь Кравчук
Азбука квітів.
Айстри Айстри ранком сумували, Що дощі на них не впали. Алла айстри попивала, Щоб вони не сумували.
Барвінок Барвіє барвінок у нас біля хати, Синіє над стежкою ніжний хрещатий. І каже барвінок: "Є квіти у мене І листячко те, що й зимою зелене'.
Волошка Там, де колоси налиті. Розцвіла волошка в житі. На голівці у волошки Поселилось неба трошки.
Гладіолус Під віконцем гладіолус У багряному цвіту. Подає він ніжний голос: "Я на радість всім росту".
Дзвоник Дзвонить дзвоник у саду: "Я на стежку забреду. Між травою проросту, Синім цвітом зацвіту".
Едельвейс Едельвейса цвіт красивий Ніжить сонце золоте. Тільки сильний і сміливий Серед скель його знайде.
Євшан-зілля Євшан-зілля у степах Виростає на вітрах Дуже звичне євшан-зілля До свободи, до привілля. Силу й мудрість всім дає. Хто це зілля дістає,
Йосипок на поле йшов Йосипок на поле йшов Ромен-зілля там знайшов. Ще й у гай також піде Може, папороть знайде.
Канни Канни, канни, ніжні канни Ловлять роси пелюстками. Сонце роси випиває Канни променем ласкає.
Калина Кущ калини у долині Білим цвітом квітне нині. І лунають на калині Ніжні співи солов'їні.
Лілії Лілії білі, лілії милі. Тихе озерце, сонячні хвилі. Літечко-літо. Хлюпають хвилі Милують, лащать лілії білі.
Малина-калина Малює Марина малину, Галина малює калину. Росте у Галини малина. Цвіте у Марини калина.
Нарциси Нарциси тендітні, ласкаві нарциси Сьогодні на святі в руках у Лариси. Вона їх ростила, вона попивала і нині учителю подарувала.
Орхідеї Ой краса в оранжереї - Там розквітли орхідеї. Люблять їх дорослі й діти Ці красиві ніжні квіти.
Проліски Проліски білі зустріли весну. Першими ліс пробудили від сну. Петрик ходив на прогулянку в ліс, Пролісків мамі букетик приніс.
Рута-м'ята Розрослася біля хати Кучерява рута-м'ята. Хоч без квітів рута-м'ята, Та духмяністю багата.
Сальвії Сальвії Соня садила, Сальвії Соня ростила. Ніжно цвітуть на осонні Сальвії ніжно-червоні.
Троянди Садила матуся для Вавди Красиві і ніжні троянди. Вмивались троянди росою, Пишались троянди красою. І чулися їх голоси: - Ми в світі живем для краси.
У зеленому гайку У зеленому гайку Між травою на горбку Там конвалії в цвіту Славлять весну золоту.
Фіалка Фіолетову фіалку Юний ранок відгорнув І фіалка на світанку Пробудилася вад сну.
Хризантеми Хризантеми, хризантеми Шепчуть тихо восени: - Хоч і холод, ми цвітемо
Цвіте наш край Цвіте, квітує рідна сторона, Цілує сонце наші очі й лиця. Прийшла до нас ласкавиця-весна І всім принесла радість чарівниця.
Чорнобривці Гарні квіти біля хати Навесні садила мати. Чорнобривці чорноброві Квітнуть в тиші вечоровій. Чорнобривці чарівні Так і просяться в пісні.
Шипшина У весняну світлу днину Розцвіла в гаю шипшина. В неї гарні квіточки Та колючі гілочки.
Щавель Що щавель росте на лузі Всі про те ми знаєм, друзі. А нарвеш його у горщик Будеш мати смачний борщик.
Юля йде по квіти Юпю кликала зозуля. На лужок побігла Юля. Поміж квітами гуляла І букет собі нарвала. І почулося від Юлі: - Дуже дякую зозулі!
Яблунька Яблунька, яблунька в нашім сапу. Ранком до яблуньки радо іду Пахне-квітує вже яблунька біла. Я ж тебе, яблунько, тут посадила.
ditky.in.ua/index.php/virshi/91-kvity/712-azbuka-kvitiv.html
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:55 | Message # 10 |
| Павло ТИЧИНА
ХОР ЛІСОВИХ ДЗВІНОЧКІВ
(Уривок із поеми)
Ми Дзвіночки, Лісові Дзвіночки, Славим день. Ми співаєм, Дзвоном зустрічаєм: День! День.
Любим сонце, Небосхил і сонце, Світлу тінь, Сни розкішні, Все гаї затишні: Тінь! Тінь.
Линьте, хмари, Ой прилиньте, хмари, – Ясний день. Окропіте, Нас ошелестіте: День! День.
Хай по полю, Золотому полю, Ляже тінь. Хай схитнеться – Жито усміхнеться: Тінь! Тінь.
1917
Attachment:
7884878.jpg
(4.7 Kb)
·
8505845.jpg
(7.2 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 01:57 | Message # 11 |
| Леся Українка
Конвалія
Росла в гаю конвалія Під дубом високим, Захищалась від негоди Під віттям широким.
Та недовго навтішалась Конвалія біла, – І їй рука чоловіча Віку вкоротила.
Ой понесли конвалію У високу залу, Понесла її з собою Панночка до балу.
Ой на балі веселая Музиченька грає, Конвалії та музика Бідне серце крає.
То ж панночка в веселому Вальсі закрутилась, А в конвалії головка Пов’яла, схилилась.
Промовила конвалія: «Прощай, гаю милий! І ти, дубе мій високий, Друже мій єдиний!»
Та й замовкла. Байдужою Панночка рукою Тую квіточку зів’ялу Кинула додолу.
Може, й тобі, моя панно, Колись доведеться Згадать тую конвалію, Як щастя минеться.
Недовго й ти, моя панно, Будеш утішатись Та по балах у веселих Таночках звиватись.
Може, колись оцей милий, Що так любить дуже, Тебе, квіточку зів’ялу, Залишить байдуже!..
[Волинь, 30.10.1884]
Attachment:
8005181.jpg
(3.8 Kb)
·
2030506.jpg
(10.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 02:01 | Message # 12 |
| ЛІНА КОСТЕНКО
Є вірші – квіти. Вірші – дуби. Є іграшки – вірші. Є рани. Є повелителі і раби. І вірші є – каторжани.
Крізь мури в'язниць, по тернах лихоліть – ідуть, ідуть по етапу століть…
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 02:04 | Message # 13 |
| Наталя Забіла
Проліски
Як зелені списи, з вогкої землі виткнулися в лісі проліски малі.
Я візьму лопату в ліс я побіжу, пролісків багато в горщик посаджу.
Може, знов навмисно вернеться зима, зірве свіже листя, гілля полама.
І завиє вітром, снігом як війне, як заб′ється в вікна, щоб злякать мене!...
Та в кімнаті в мене холоду не чуть. Проліски зелені в горщику ростуть.
Проліскам блакитним тепло на вікні – розкривають квіти вінчики ясні.
Буду поливати їх, буду берегти, щоб на Майське свято з квітами піти.
С. Жупанин
Пролісок
Пролісок, мов хлопчик, Оченятком синім Дивиться навкруг: Зеленіють ниви, У ясній долині Бджоли полетіли На зарічний луг… Вся земля радіє Сонцю молодому, Снігу вже нема. На останній кризі В далеч невідому Проплила зима.
Attachment:
3360313.jpg
(4.4 Kb)
·
8773481.jpg
(4.8 Kb)
·
6127787.jpg
(5.4 Kb)
·
9148256.png
(26.1 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 02:06 | Message # 14 |
| Білі котики
На вербі, на пагіллі, білі-білі котики. Доторкнуться лагідно лоскотливим дотиком, доторкнуться котики, білі, невеличкі, до руки, до ротика, до моєї щічки.
Відламаю гілочку, гілочку-вербичку, та поставлю в пляшечку, в пляшечку, в водичку, щоб листочки-стрілочки стали розвиваться на вербовій гілочці у моїй кімнатці.
Наталя Забіла
Attachment:
8531411.jpg
(6.7 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 12.03.2012, 02:09 | Message # 15 |
| Кульбабки
На леваду я пішла б, ціла купа там кульбаб – ніби сонечка малі посідали на землі.
Я нарвала б тих квіток та сплела б собі вінок, щоб і я була в вінку, наче квітка на лужку.
Тільки вранці квіти всі умиваються в росі, росяна травичка – змокнуть черевички.
Н.Забіла
Attachment:
4978513.jpg
(5.9 Kb)
|
|
|
|
|
|
|