|
ВІРШІ ПОЕТІВ що не в "АНУМО"
| |
karas
♂
| Date: Ср, 10.09.2014, 19:37 | Message # 16 |
| Життя – не рівнина , яку можна вирівняти щоб не спотикатися . Життя – не цікаво , коли все гладко і легко , і
людина не навчиться нічогоцінувати , якщо не досягне це якимись зусиллями . Хтось хоче легко життя прожити ,
але чомусь усі легенди , міфи , релігії , вірування кажуть – чи легшежиття на землі , тим важче в небі , в іншому
світі , може це видумка , а може правда, але як приємно коли ми заслужимо простий подарунок , а не дістанемо
йогонезаслужено , як ми цінуємо те що нелегко здобувається , а що легко дається – легко втрачається …
Любов Гонтарук
ДОТИЧНА Іду щоденно
По дотичній
До неба , серця і зорі ,
Іду по стежці ,
Змалку звичній ,
Що пролягла на мій поріг .
Іду щоденно
По похилій
Сімї , роботи , вишини .
Не прагну ситості і штилю ,
Ростуть робітними сини .
Не хочу вийти
На рівнину ,
Де видно всіх
І чути все .
На вигинах
Життя ревнивих
Мене хай доля
П р о н е с е .
=+=+=+
Мені подобається теж іти
Коли шляхи ідуть невпинно
Пустелі , гори , щоб знайти
В житті у серці – одне - Людину
25.08.2014 15:12:42
надія-крок до майбутнього
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Чт, 11.09.2014, 19:14 | Message # 17 |
| Багато на Україні різних поетів , кожен пише по різному , і від цього поезія лише збагачується , творчість
захоплює дуже багатьох людей , і в цій різноманітностіне загубиться ніколи поет Руслан Щуплакевич. Його цікаве
, нестандартне баченняжиття , цікава ритміка , цікава рифма , цікавий ритм , все своєрідно . Слово ніби
промовляє до душі , щиро , але впевнено , світло , але гучно .
РУСЛАН ЩУПЛАКЕВИЧ
Коли я розмовляю з Богом ,
Вмовкаємо на хвильку разом …
Надходить голубиний спогад ,
Світліють совість , дух і розум .
Переглядаємось , зітхаєм …
Я дав найкращі давні друзі .
Справи всесвітні , справи хатні
Неначе меркнуть , бліднуть в струсі …
Коли я розмовляю з Богом
Про Україну … Спогад гасне …
Невже закінчиться дорога ,
І воля це несвоєчасна …
Зимне життя стече , розтане ,
Небесне хто ж візьме на роги …
Спливає сіро-чорна данність,
Коли я розмовляю з Богом.
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Пт, 12.09.2014, 19:41 | Message # 18 |
| Його пісні знає кожен українець , його мелодії стали класикою української естради , але він ще пише дуже сильні
вірші , для душі ,для серця , для збагачення почуттів . Прочитуючи їх ви відчуваєте внутрішню музичну
тактовність , ритмічність , музичну звучимість кожного слова . А як вінпише про Україну , тільки людина яка відчує
душею рідну землю так може написати.
ОЛЕКСАНДР БІЛАШ
Стоїть сумна , похилена верба –
То Україна і її судьба …
Горить , немов свіча , тополя –
То України горда доля .
Червоні ягоди , в снігу калини –
То України сліз краплини …
А вишня , що весною в білосніжному цвіту , --
А соловї , віднині і вовіки прісно , -
То Україні від пісень у грудях тісно .
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Пн, 15.09.2014, 18:40 | Message # 19 |
| Про Україну можна багато говорити , требанавчитись з нею , чесно в серці жити , щоб зрозуміти її день
наступний , требаземлю відчувати , не тільки руками , але і душею , любити відданістю не тільки словами із
трибун , а словами творчої праці , і в горі її ніколи не покидати .
СТЕФАНІЯ ГОЛОВАЦЬКА
УКРАЇНІ
Всю любов свою серця гарячу
Україні віддам до краплин.
Я без неї нічого не значу , --
Наче пташка без крил .
Все тепло , що у грудях лелію ,
Україні своїй віддаю ,
А по-іншому просто не вмію ,
Задля неї на світі живу .
Сказати просто , а ось насправді любити , і казати правду у любові , це найважче , і не привласнювати її добра , а
ділитися усім що рідна земля дала .28.08.2014 9:15:21
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Вт, 16.09.2014, 18:54 | Message # 20 |
| Бути як всі – не хочеться , адже вже заставляли бути однаковими за совєтів . Життя прекрасне в різноманітності ,
але яка складає гармонію в своїй красі . Бути яквсі – це марна трата часу . Бути кращим – це вже позитив , і не
марнування часу– бути кращим в усьому – це старання , і можливість приблизитись до вічності , яка безмежна у
всьому , тільки важко визначитись – кращим у тілі чи в душі …
БОГДАН ЗАЛІЗНЯК
НЕ МУЧСЯ !
Не пробуй з добром іти до
Людей – у кожного свій вимір .
Я розумію : ти йшов від
Ідей – повинен , казав , повинен …
Тебе «зрозуміли» : щось хоче від
Нас . Ціпок тепер , брате , не
В моді . Нормальним є той ,
Хто ранком п’є квас , те той ,
Що босим – по льоді …
Круті
Переміни зайшли з чорних дір ,
І кожен – у пів обличчя . А люди
Відходять , стомившись від вір , -
А раптом їм інша насниться ?
Мигтять світлофори сновигають
Таксі … Наука проста : будь як усі , -
А може те що ми різні – то і добре , бо краще видно , хто є хто …28.08.2014 9:57:16
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Сб, 20.09.2014, 19:18 | Message # 21 |
| Часто йдучи життям , людина навіть не замислюється часто хто біля неї , іде собі , і не думаючи . а може
спеціально , знищить щось , зламаєгілку дерева , чи квітки . А особливо діти . Дивишся , іде молода мати , і веде
вередуна хлопчика по вулиці , він реве і каже – Я хочу… А мама щоб заспокоїти ,нагнеться і зірве з клумби якусь
квіточку і дасть … А згодом малий захоче –Мама дай гроші на наркотики, я хочу ! … А потім , мене скривдив інший
хлопець ,мама дай гроші ( а він купить собі зброю і бє того хлопчика) … І так росте ця лавина , зло розпочати
дуже легко , а ось добра треба вчити роками , і то незавжди добре виходить , а що , коли все іде самопливом… А
потім питаємосязвідки взялися зрадники і вбивці , народжуються нові Януковичі і Путіни , Гітлери і Сталіни … Зло ,
яке поколіннями вже накопичується в душах цілих сімей, родин – народжують таких лихих людей , запам’ятайте !
ВІКТОР НАРУШЕВИЧ
ЩЕДРІСТЬ
Край дороги , край долини
Зросли терен і калина .
Хто йде – терен обминає
А калину всяк ламає .
Та краса її на весну
Знову молодо воскресне.
Гордовитий , непривітний
Все скупіше терен квітне .
…………………………………. Не ламайте ви калину , поламаєте Вкраїну … 29.08.2014 7:27:16
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Нд, 21.09.2014, 19:02 | Message # 22 |
| Як приємно коли закінчується день , а ти виконав усю роботу , стомився , і так літом хочеш вечірньої прохолоди .
Сів , спостерігаєш , анавколо потомлені руки хліборобів , лани вже майже скошені , кінець літа , і все ще чарівне
тепло , та вечір нагадує , завтра знову день , він щось новепринесе . а та надієшся – ще краще…
ТАРАС ФЕДЮК
На кобзі крає вечір сивовусий ,
Заплівши в струни місяць молодий .
І дикі гуси , мідно-дикі гуси ,
Як зорі падають на плеса золоті .
Підспівують дівчата кобзареві ,
За день навчившись наспіву ланів .
До пісні вийшли стомлені дерева ,
Принісши теплі яблука з садків.
Останній промінь з неба перелився ,
Роздавши світло людям і пісням …
Це тиша , коли день уже створився
І став корінням завтрашнього дня
Такі поезії не можуть не захоплювати душу . Вони вже так живі , і ці слова прямо дихають в душу животворчою
думкою , яка оживає вжепрямо наяву… Не можна не любити такі миті в житті , але і не можна не захоплюватися
такими вражаючо підміченими словами , які не можна проминути , незбагнувши всю силу слова , те як воно
передає відчуття, як воно дихає життям у кожне серце …29.08.2014 7:59:44
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Пн, 22.09.2014, 20:14 | Message # 23 |
| Кажуть поети це пророки . Раніш політиків вони відчувають події , раніше простих людей , вони в простих речах
бачать великі події , маючитільки слово – вони можуть заглядати ним не тільки в душі простих людей , а навіть в
душу самій історії , передбачувати події . Якби політики прислухалисядо поетів , до тих хто вміє пророкувати ,
людство б не втратило так багато невинних людей увійнах , а може б навіть самі війни не почалися ніколи…
ДМИТРО ЧЕРЕДНИЧЕНКО
Єдина Україна
Нехай ніхто не половинить
Твоїх земель , не розтина ,
Бо ти єдина Україно ,
Бо ти на всіх у нас одна .
Одна від Заходу й до Сходу ,
Усіх твоїх земель і вод –
Ніхто не ділить хай народу ,
Бо не поділиться народ.
І козаки , й стрільці січові
За тебе гинули в лолях .
У небесах сузір’я Лева
Нам світить на Чумацький Шлях .
Стражденна чаєчко-небого ,
Єдині два твої крила .
Виходим , нене , у дорогу ,
Аби ти вільною була .
Нехай ніхто не половинить
Твоїх земель не розтина ,
Бо ти єдина Україно ,
Бо ти на світі в нас одна .
Зрозуміти життя важко , мало хто має відчуття , тому важливо прислухатися до поетів… Будьмо уважні…29.08.2014 21:02:51
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Вт, 23.09.2014, 20:15 | Message # 24 |
| Вона моя землячка , її я не раз і не два бачив то в місті , то на базарі , то на вокзалі , то на різних міроприємствах ,
але … Колись в Самборі навіть був такий собі поетичний клуб ,я деколи слухав їхні вірші , але … туди не приходив .
Хотілося нераз підійти довідомої землячки , просто поговорити , але я завжди вважав і вважаю , що мені навіть до
її рівня дуже далеко , та і взагалі , я дуже скромна людина , і нелюблю себе виводити на люди , тим більше з
поезією . Може я щось і віршую , авона – поетизує , а це вищий рівень по моїм показникам . Я ж почав писати ,
такніби приблизно , лиш рік , два , а вона , як я читав ще з давнішньої преси , майже з дитинства , а це також
різниця …
ЛЮБОВ ПРОЦЬ
* * *
Рушаєм . В безвість . В бездоріжжя .
Десь там – дорога і мета .
І висипається , мов збіжжя ,
У ніч тривога золота .
Ми довго йтимем . Зібєм ноги .
І там , де ворог нас не жде ,
Над пругом битої дороги
Хтось тихо зіркою зійде .
Чужинські ватрища не зваблять ,
Дасть Бог, приб’ємось до коша ,
І щоб при нас – щербата шабля
І непощерблена душа .
Пише просто і правдиво . Чутливо для душі , щоб відчувався голод по її словам .30.08.2014 12:52:27
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Вт, 23.09.2014, 20:17 | Message # 25 |
| Зрозумілими класичними реченнями , в неї можна повчитись як складати слова , в речення , у фрази , із змістом ,
від душі ,правильно ! А почуття … Глибокі із душі і на папір , ніби все легко , але скільки треба пережити , відчути ,
побачити і зрозуміти …просто життя , і нібитак просто жити…
ЛЮБОВ ПРОЦЬ
Ти у небі душі моєї
Засвітив , наче зірку , «люблю»…
А вже дивні тропічні гілеї
Смутком дихають в сни журавлю .
Виллє сонце тепло …Ну ,а далі ?
Відчуття , мовби ми й не були ?..
Далі – осінь , і скрипка печалі
Буде в небі кричати «курли».
Чи пісні одкровень не розгубим
Поміж буднів і літніх див ?
Ще імям твоїм молять губи
І не вірять , що серпень відплив.
Все серця до коріння прогріто ,
Серпню суджено відцвісти …
І летять кудись бабине літо
Білим сяйво чиєїсь фати .
Вчитися писати , можна по різному , якщо в душі є слово , треба тільки відшукати , хтось це робить годинами ,
хтось днями , хтосьвсім своїм життям , але робить , творить , скільки хто спроможний …30.08.2014 14:38:12
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Пт, 26.09.2014, 18:53 | Message # 26 |
| У кожного своє бачення життя , але і бачення України у кожного своє. Здається ніби все однакове для всіх , але
кожен підмічає щось своє , властиве тількийого баченню . Ця різноманітність бачення краси природи і духовності
України ,тільки збагачує відчуття в людей що читають поезію про Україну , цю магію свого бачення властиву
тільки тій людині , тільки тому творцю слова , важко перенестив інше серце , і тільки магіки слів ,фраз , нових
змістовних речень можуть цезрозуміти . І це чудо народження кожного нового слова про рідну землю тільки
збагачує рідний край , і це прекрасно , заглибитись в слово і там побачити тещо інші не бачать – талант кожного
творця.
ВІКТОР ПАЛИНСЬКИЙ
УКРАЇНІ
А що тобі втіхи від тої квітки ,
А що тобі хосну від того жалю ?!
Ген за пітьмою у маковім цвіті
Вмовлянням сирітським у чекань живу .
Гаснуть наповнені знаками , сонця ,
Фрески безкраї . І гіркнуть дими .
Стежка зникає при кожному кроці :
Осліплено волю ( Тужи -- не тужи ).
Удосвіта – теплий окраєць у долоні
Й загублений відголос диких степів ,
Що б’ється лптоновим імпульсом в скронях ,
Зродившись з порубаних прапрадідів .
Як зело , усе чоловік забуває . –
Отямитись ! Й жити на Божій землі !
Воздвигнемо ж Храм і Дзвіницю поставим.
Освятим во славу холодні шаблі.
Ніби пишуть про однакове усі , але ці різні бачення , поглиблюють наші знання про Україну.31.08.2014 8:22:44
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Сб, 27.09.2014, 17:51 | Message # 27 |
| Чого на чужині . Чи не миліший рідний хліб , може він гіркий , може навіть нема , але ж тут рідна земля . Дайте
мені марципан – і я відмовлюсь , бо він не рідний , він чужий , незаманюйте грішми , вони печуть мою душу , а
повернись на рідну землю – здобувайволю , виганяй і чужих і своїх ворогів , властолюбних грошолюбців , що
корупцією обплели рідну землю , хочуть за все гроші отримувати і нічого неробити . Це так болить , я сам – але я
буду боротись як він …
О. ЯРОСЛАВ ЛЕСІВ
Скажіть мені ,
Чого сумні
На чужині
Дерева й сніг
І навіть сміх ?
А на вікні
В голоднім сні
Із моїх сліз
Мороз намалював
Ескіз .
А я молюсь
І плачу в снах . Коли моя гряде
Весна ?
А як болить все чуже … Кожен народжується по своєму – один ніби на рідний землі , а він чужий , чому…
Запитайте батьків , що мабуть погано навчили любити ріднуземлю, або … навчили шалено любити гроші і вони
потягли на чужину , замістьтого щоб БОРОТИСЬ – за рідну землю !!! Хай не ображаються ті , що по різному на
чужині – «Якби ви вчились так як треба» - то й зуміли знайти сили щоб боронитисвої права на рідній землі !
Шукати тих хто хочуть боротись за рідну землю ,знайти тих що знають як боротись , і тих що зуміють боротись !
Повертайте дітив Україну , рідна земля завжди миліша ! Сонце чистіше , і навіть біда приємніша …31.08.2014
8:52:19
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Нд, 28.09.2014, 17:47 | Message # 28 |
| Людина вступає в світ з питанням «чому?» . І дуже часто не знаходить відповіді . А може відповіді і нема , або вона
дуже далека від нашого розуміння і ми простоне бажаємо щоб відповідь прозвучала , бо вона надто болюча для
серця … Людинавсе бажає знати , але для чого ? Щоб робити добро чи ще краще , хитріше , брехливіше робити
зло . Мабуть тому і Бог не дає відповіді , може тому що їїпросто не треба знати …
МИКОЛА ІВАНОВИЧ
ЧОМУ ?
Чому страждають ті ,
Котрі повинні буть щасливі -
Чому ті душі золоті
Дають себе жалить кропиві ?
Чому живуть – і сито – ці , Котрі не мають права жити ?
Чому кинжал вже у руці ,
Готовий чисту кров пролити ?
Чому на них намає кари ?
Чому голів їм не зітнуть ?
Чому панує всюди зло ,
Немов бенкет під час чуми ?
Та … Якби щастя не було ,
Питань не задавали б ми …
Не задавай питання , бо сам відповідь знаєш , але вона тобі неприємна , бо ти інакше її відчуваєш …31.08.2014 17:12:39
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Пн, 29.09.2014, 18:50 | Message # 29 |
| Життям іти , то не дитятку стрибати , життям іти , то не впорожні іти , життям іти , часто як солдатом , нести свій
хрест часом як меч , попереду лиш боротьба , йбагато буде ще атак , а нам життям іти…
РОМАН СКИБА
ПІЛІГРИМИ
Нічка чорна , як душа
Братчики , не спіть …
Там у тінях спориша
Шастає ведмідь .
Чули стогін ? То не птах …
Господи , прости …
У глухих очеретах
Водяться чорри …
Вітер димом зависа .
Буками трясе .
Помоліться в небеса.
Це іще не все .
Ясінь білий , мов хорват ,
Вгору пне персти .
Світить в небі вікна хат ,
Щоб і нам дійти …
Іти щоб не впасти , і без вісти не пропасти , щоб добро нести , далі падати і йти …01.09.2014 6:59:46
|
|
|
|
karas
♂
| Date: Ср, 01.10.2014, 19:33 | Message # 30 |
| Слова… Слова … Ми так часто легковажно випускаємо в світ . А кожне слово - це здобута , або втрачена мить ,
яка можезалишити попелище в душі , а може навпаки , з попелища воскресити життя , з кісток , з праху
відновити життя , яке ніби померло , а живе, може поки що впамяті живих… А слово – може все , слово буває
гостріше меча і швидшим як куля… Але ми кидаємо ним на право і на ліво , адже ми вміємо говорити , а більше
просто базікати про ніщо . А справжнє слово – це золото , діамант який виходитьз людської думки , народжує і
нищить цілі світи , створює і знищує цілі епохи .А що це Боже Слово … Для нас часто ніби щось значить . але
насправді … то й ні… Ми вбиваємо Боже слово в своїй душі і народжуємо своє , і воно найчастіше не добре , з
любовю , а зле – і з люттю… Чи зрозуміємо колись що це таке ЙОГОВЕЛИЧНІСТЬ --- СЛОВО !
І було Слово . Й Слово було Бог .
І людям подароване для волі.
Щоб серед всіх лихих пересторог
Вони могли створити власну Долю.
Щоб мало здатність в будь –якій Душі
До іншої знайти просту Дорогу .
Щоб не злостивило за лічені гроші
Коли потрапить під лиху угоду.
Щоб захистить могло від темних слів ,
Потішити уміло й підкорити .
Щоб в іншім серці сумнів не осів
Коли із недругом потрібно говорити .
Щоби Творця любило за Добро ,
За здатність жити і творити Мудрість .
Й могло простити , щоб там не було ,
Бо тільки ним ми виміряєм Сутність.
Жовтень , 1997 рік
М.Люзняк.
Якби нам тільки мислити ,і не говорити дурниці , то була б чиста природа , і цвірінькали синиці , ягоди пахли ,
трускавки і суниці , і не було б хвороб … Ато тільки лишились слова – шкідники , і слова – буряни …01.09.2014 8:08:25
|
|
|
|
|
|
|