по снах густих гуляла босоного мати, гукала підлабуз в чужім гріху. не знала жінка, що там шукати - це як знайти живого у гробу. у своїх снах вона не жила повсякденно, і не боялась за зневагу простих слів. запалювала свічку на покуті щоденно, щоб відганяла злих духів від снів. й поцілувавши Ісуса Христа у груди, ставши на коліна перед розпяттям, ховалась в свої сни, щоб позабути і розпрощатися із буденним життям. охристана... нічної зміни не чекала, ховалась під піччю, задкувала назад. знедолена... та й вихід не шукала, сиділа й чекала, як прийде її брат. і ось крадеться він у вечір попідтинню, безглуздо, та все ж не викрива себе. і так зворушливо, тихенько й дивно, але звично, знов в її думки іде. це сон - покірно переводить час, для нас він - брат у пошуках спочину, для нас він - ніж для розрізання мас, що втомлюють і давлять в гробовину.
|