|
Вірші про поетів
| |
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:42 | Message # 1 |
| У цій темі публікуються вірші про поетів українською, російською та іншими мовами. Власні вірші про поетів бажано публікувати у спеціально створених темах каталогу "ПОЕЗІЯ та ПРОЗА", що знаходиться за цим лінком: Поети (там отримаєте більше коментарів/рецензій від наших користувачів сайту)
Attachment:
8310471.jpeg
(41.5 Kb)
... Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:48 | Message # 2 |
| ПОЕТ
Б. Лепкому Похилився поет над минулим, Над життям, що піснями цвіло, І думки, мов птахи, поринули У закутане в казку село.
Похилився поет над рікою Понад сонячним дзеркалом хвиль, Лиховісною тінню важкою В нім відбився гірський, синій шпиль.
І подумав поет: все минає, Це відоме, звичайне таке, А одначе ця думка страшна є. В ній щось моторошне та гірке.
Похилився поет над минулим, Доторкнувся до споминів струн. Аж раптово над ним промайнуло Старосвітське: «Не ввесь я умру».
http://virchi.narod.ru/poeziya/antonich-inchi-zbirki.htm#poet
1933
Attachment:
6644302.jpg
(5.5 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:49 | Message # 3 |
| ШЕВЧЕНКО
Не пишний монумент із мармуру Ти залишив по собі, коли туди відходив, звідкіля немає вороття. За бронзу й мідь тривкіше слово - і як завжди сонце сходить і не цвітуть свічок лілеї молитвами забуття. Не тихне сторож вишні – соловейко в місяця пожарах, дівчата не вмовкають, і зозулиним весіннім чарам все піддане. Земля і на землі закон зростання й крові. Змінливість вічна і трива незмінність прав і справ. Країна, що над нею місяць грає, як і грав, волошково, пшенично, черешнево, вільхово, вербово.
Не тихне клик чаїний над лиманами, що в них заснули вітри завмерлих бур, немов стяги потоплених човнів, де сплять сповиті у китайку дні минулі і море морщить хвилі, наче людські чола наглий гнів.
Це Ти сто літ показував мету і шлях стовпом вогнистим, ми виросли у спадщині Твоїй, як в сяйві сонця листя, у куряві воєн, у мряці буднів час Тебе не зрушив. Твоє наймення мов молитву кладемо на стяг, бо знаємо, що мов тавро понесемо в життя печать Твоїх палючих слів, що пропекла до дна нам душі.
http://virchi.narod.ru/poeziya/antonich-inchi-zbirki.htm
1936
Attachment:
2809130.jpg
(5.5 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:51 | Message # 4 |
| ОЛЕКСАНДР ПІДСУХА
МОЇМ ДРУЗЯМ І ЗЕМЛЯКАМ
Можливо, хто спитає вас Про мене і воєнний час, То ви не знизуйте плечима І не кажіть: - Він був із тих, Що хочуть віршами своїми Двадцятий вік перерости.
Передусім я ваш поет, І ваш поет я після всього. Я з вами напинав намет, Де фронтова ішла дорога. Я з вами захищав Донбас, Копав рови під Павлоградом. І кулі сипалися градом Тоді на мене і на вас. Я з вами мерзнув на шляху, То як забуть мені, скажіте, І вас, і бій і ніч глуху, І боєм витоптане жито? Траплялося, коли в путі Ми хліба іноді не мали, Я вірші висипав на стіл, І про вечерю забували.
...І знов туди, де ми росли, Ми їдемо. Ревуть гармати. І не жахайтеся, коли Не знайдете своєї хати. Але почуєте ви знову Знайому пісню, рідну мову. І ви з проясненим чолом Я знаю, підете до бою, Який гримить не за горою, А за селом.
Коли ж хто запитає вас, Про мене і воєнний час, То ви не знизуйте плечима І не кажіть: - Він був із тих, Що хочуть віршами своїми Двадцятий вік перерости.
http://virchi.narod.ru/poeziya2/pidsyha.htm#zemlakam
Attachment:
8465645.jpg
(7.9 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:55 | Message # 5 |
| ЛІНА КОСТЕНКО
Ти знов прийшла, моя печальна музо. Не бійся, я не покладаю рук. Пливе над світом осінь, як медуза, і мокре листя падає на брук. А ти прийшла в легесеньких сандаликах, твій плащик ледь прип'ятий на плечі. О, як ти йшла в таку негоду, здалеку, така одна-однісінька вночі! Ти де була, у Всесвіті чи в Спарті? Яким вікам світилася вві млі? І по якій несповідимій карті знаходиш ти поетів на землі? Ти їм диктуєш долю, а не вірші. Твоє чоло шляхетне і ясне. Поети ж є і кращі, й щасливіші. Спасибі, що ти вибрала мене.
http://virchi.narod.ru/poeziya/kostenko.htm#znov
Attachment:
9559687.jpg
(7.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Пн, 09.09.2013, 23:57 | Message # 6 |
| ЛІНА КОСТЕНКО
Мій перший вірш написаний в окопі, на тій сипкій од вибухів стіні, коли згубило зорі в гороскопі моє дитинство, вбите на війні.
Лилась пожежі вулканічна лава. Горіла хата. Ніч здавалась днем. І захлиналась наша переправа через Дніпро - водою і вогнем.
Гула земля. Сусідський плакав хлопчик. Хрестилась баба, і кінчався хліб. Двигтів отой вузесенький окопчик, де дві сім'ї тулились кілька діб.
О перший біль тих не дитячих вражень, який він слід на серці залиша! Як невимовне віршами не скажеш, чи не німою зробиться душа?!
Це вже було ні зайчиком, ні вовком - кривавий світ, обвуглена зоря! - а я писала мало не осколком великі букви, щойно з букваря, -
той перший віршик, притулившись скраю, щоб присвітила поночі війна. Який він був, я вже не пам'ятаю. Снаряд упав - осипалась стіна.
http://virchi.narod.ru/poeziya/kostenko.htm#v-okopi
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:10 | Message # 7 |
| Анатолій Таран
ГЕНІЇ СВІТАННЯ
Що ж, поети – генії світання, ведемо себе, як дітлахи? Віршування, ніби вшанування власної гордині і пихи? Ситості душі і недороди – все сприймаємо не в серці – на столі. Ні, не лоскотунчиком народу – наше місце на оцій землі. Не проспати все і не приспати – день сумлінням власним розбудить. Бо поета лиш Вітчизна-мати для народу може народить. В душу глянь своїм пекучим оком, не отверзи для олжі вуста – стань на мить хоч на одну пророком, крок зроби і попереду стань. Що там буде – слава чи зневага,– не за те хай плоть твоя тремтить. Ніч є, день, щоб зважувать на вагах. А світанок – щоб вперед світить! Що ж, поети – генії світання, ведемо себе, як дітлахи? Віршування, ніби вшанування власної гордині і пихи?
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran2.htm#genii
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:11 | Message # 8 |
| Анатолій Таран
За всіх, кому на світі важко жить, не батько винуватий і не мати. Печаль на серці на моїм лежить – я винуватий. За тих, кого і щастя обійшло, немає хліба і немає хати, не звинувачуйте якесь всесвітнє зло я винуватий. За тих, кого там у труні несуть, за тих, кого нема кому ховати, в тім не природи фанатична суть – я винуватий. І знаю я лиш істину одну, що треба серце задля інших мати. Тож розділіть поетів всіх вину: я – винуватий.
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran2.htm#za-vsih
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:12 | Message # 9 |
| Анатолій Таран
Поет живе не роки – а печалі. Поет живе не дні – живе любов. І чим іде в житті він далі й далі, тим все сильніш кипить у серці кров. З печалі першої і першої любові без відпочинку в серці пломенить отой вогонь, що чути в кожнім слові, що між громів сльозиною бринить.
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran2.htm#poet
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:13 | Message # 10 |
| Анатолій Таран
НА ЮВІЛЕЙ ПОЕТА
Позбиралися в коло корови. Ах яка це свята благодать, коли можна посеред розмови ще й ромашку суху пожувать. І згадати коров'ячим словом молодого, як цвіт, косаря. І зітхається світло коровам. І зітха на півнеба зоря. Запливає зоря за лісами, мов за обрій іде позіхать. Мовчки місяць бреде небесами, щоб сінця і собі пожувать. Ах поете – ясний побратиме... Між чужих зазіхань і пихи кожен з нас за зорею ітиме – ми пісень золотих пастухи. А під місяцем зримо побачу, там, де слід у далеке проліг, знову падають очі собачі золотими зірками у сніг.
http://virchi.narod.ru/poeziya/taran2.htm#na
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:15 | Message # 11 |
| Анатолій Гризун
СВІТЛИЙ СПОМИН
Пам'яті відомого українського поета-байкаря Павла Ключини
Про вас би не писати, а співати, Така сонценаповнена душа. Надворі осінь, у садочках – ватри, Накинете пальто, сіренький шарф.
І я зустріну незабутні скроні На березі правічної Сули, Де лиш туманів шатра безгомонні, Як образи холодної імли.
...Ви прочитаєте небавом срібні строфи, Ласкаво прошепочете: «Пішли». І лагідно стріпнеться рідний профіль На хвилях незбагненної Сули.
http://virchi.narod.ru/poeziya/gryzun.htm#svitliy
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:19 | Message # 12 |
| Наталія Білоцерківець
ТРИДЦЯТИЛІТНІ ПОЕТИ
Поети! В ці роки, важкі для покоління, Коли минає блиск очей, вогонь сумління І свіжість почуття,– Все те, що з перших книг так весело вставало, Вражало вчителів, школярок чарувало Як юність, як життя,–
Нам спогади лишаються. За ними Ми бредемо отарами нічними, І дзвоники бряжчать; Знов чуєм голоси кохані і даремні, Оселі бачимо, покинуті і темні, І сад, і ставу гладь...
Нам книги залишаються. За ними Ми пливемо галерами тісними, Чужих думок раби; І стежим крізь віків скривавлені масиви Шедеври, що несуть печать краси і сили, Знання і боротьби.
Поети! В ці роки, важкі для покоління, Що виросло в часи застою, тиші й тління Пустопорожніх слів,– Не навчене боротися і жити, А лиш зітхати, мріяти, тужити Я леліяти свій спів,–
Нам гордість залишається. Поволі Вона вливає крила в спини кволі, І йдемо по землі Як учні – відкривать непізнані дороги, Як орачі – орать забуті перелоги, Як пізні журавлі.
Куди ж ми летимо – ми, журавлі з туману? Кому ж ми кричимо крізь наболілу рану Слабких і світлих фраз? Ми летимо в поля оновлення країни, Ми кричимо в серця нового покоління, Що виросте по нас.
http://virchi.narod.ru/poeziya/bilozzerkivez.htm#tridzzatilitni
Attachment:
8469779.jpg
(7.8 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 00:20 | Message # 13 |
| ЛЮБОВ ДОЛИК
ЗЛОБА
Поет казав, що “знать, од Бога І голос той, і ті слова”.
А як прийдуть тобі слова, Як хмари, чорні й лиховісні, – І обірветься голос в пісні, І страх, І чорная тривога… О ні, поете, не від Бога – В них вбивча сила, не жива.
Страшніші чорної грози, Потворніші нічного жаху – Слова кусають, б'ють, жалять. Невидимі, (бо ж навіть не комахи!) – А як отруюють, У серці як болять!
http://virchi.narod.ru/poeziya2/dolik.html#zloba
Attachment:
6601785.jpg
(15.6 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 10:36 | Message # 14 |
| Ірина Калашник
Ти вже поет, якщо навчився рими?...
Ти вже поет, якщо навчився рими? Якщо й над римой навіть не подумав ти? Ти пишеш в стовпчик, строчками крутими. Свою ти душу хочеш донести?
Ти вже поет? Ти йдеш у ногу з часом… Нова поезія дає нові рядки… А думку сформулюєш іншим разом… Ти пишеш, та не знаєш чим пекти.
Вірші - не просто римовані твори. В них ритми, звучання, пісня, гармонія. У них розквітають і квітнуть собори, Там всесвіт і звук, і небесна симфонія.
Вірш може вбити, долю спаклюжити, Кохання створити і вбити кохання, Зруйнувати державу і все надолужити, І відобразити вічність, чекання.
Сюди ти поліз без характеру й волі? Тонка душа, чи, просто, слабак? Ти добре подумай, чи хочеш ти долі, Бути гонимішим бездомних собак?
Те що говорить хороший поет Мало кому подобатись має. Він - стрижень, народу тонкий силует. Він - совість. І тим він усім допікає.
Це не поезія - плач у жилетку, Душу на показ, якої нема, Тиха розмова, про мене й таблетку І те як залишилась дома сама.
Поети шліфують слово роками. Довіку пізнають себе і світу суть. Вони не пишуть аби-як рядками, І не несуть всіляку каламуть.
Поезія - це праця, важка і невпинна, Лупання об метал посередніх людців. А визнання - річ уже вторинна, Шлях до неї різний у митців.
Чи ж ти поет? Спитайся в себе ще раз. Не можна, ні любить, ні жить наполовину. Якщо поет, покаже теє час… Вчись у великих і зустрінеш свою днину. 6.02. 2010
maysterni.com/user.php?id=4977&t=10&sf=1
Attachment:
7502292.jpg
(16.0 Kb)
|
|
|
|
virchi
♂
| Date: Вт, 10.09.2013, 11:07 | Message # 15 |
| Іван Низовий
Коли до мене рима не приходить, Пишу я білі вірші І на них Нанизую думок зелене листя: Можливо, хтось помітить серед нього Промінчик сонця чи хустинку неба.
maysterni.com/publication.php?id=84673
Attachment:
5064310.jpg
(13.3 Kb)
|
|
|
|
|
|
|