Жнивна пора, на термометрі –плюс тридцять п’ять, а на току біля буртів зерна – літні чоловіки і жінки з мішками, відрами, лопатами , віниками. Зібраний урожай засипають у мішки, потім завантажують у кузов автомашини, перевозять на склади, де знову розвантажують. І так щодня без вихідних з восьмої ранку і до заходу сонця, доки з поля не піде останній комбайн. – Не витримаю, – каже мені знайомий товариш, який у свої 57 років змушений щодня їздити сюди на роботу з райцентру. – От завтра залишуся вдома і хоч раз за рік спатиму, скільки захочу… Але наставав новий день і, незважаючи на вихідний, він виходив на завантажувальний майданчик, засипав зерно, переносив мішки, підмітав територію. За останні три роки з міцного, спортивної статури чоловіктовариш перетворися на худорлявого доходягу. А куди подінешся, коли іншої роботи немє, а втратити ту, що є – значить через три роки отримати жебрацьку пенсію і жити з того дріб`язку все життя. Працюють без захисних окулярів і респіраторів, тож захворювання очей і дихальних шляхів гарантоване кожному. Тут немає поділу праці на легку і важку, чоловічу і жіночу. І, упаси боже, поскаржитися комусь, що в тебе щось болить. Один з робітників, звертаючись до напарниці назвав її тіткою, а вона образилася: – Яка я тобі тітка, я молодша за тебе на шість років… І хоча "тітці" лише 47 літ, а вигляд мала років на 60. Саме до такого віку доведеться їй працювати для того, щоб піти на заслужений відпочинок. У що ж перетвориться вона тоді? Класик наукового соціалізму писав, що праця з мавпи створила людину. У що перетворила праця цих виснажених людей передпенсійного віку, довелося побачити спекотного літнього дня на току в одному із сіл району…
Знаєте,Олескандре,коли підходить пенсійний вік і ти стаєш перед фактом того що всі твої відомості про зарплату чиясь "добра " рука знищила, то тут вовком вити хочеться і стає запитання :" А заради чого я на всі 100 віддавалася цій роботі,часто нехтуючи особистими інтересами та інтересами сім"ї?" А відповіді немає... Злиденна пенсія,злиденне життя... За те,що порушили болісну тему.
Загалом, не тільки сільські, а всі люди, які виходять на пенсію... "Царки" хваляться, що збільшують пенсії(на6-12грн)і це називається збільшення, а ціни...дуже болить...
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")