І струни, мов рілля… І пензлі, мов дрюки… І горлиці складаються, мов книги… На савані стіни – повзуча тінь руки (то пальці, мов гаки… то пальці, мов листки…)! Я – наче на снігу... Так холодно від "снігу”!!! А сталактитний крап канудно цокотить… А цвіркуни іржуть, неначе спраглі коні… Хтось виє в глибині… Я знаю, це коти, що обжили давно вологі ці кути (прислуга Сатани чи душі у загоні?)! Де мій осонний Дім, мій Час і мій Народ? Тужу у надрах мли, на віщім перехресті. Підраненим колись я сам знайшов цей грот. І сам на стінах бив петрогліфи і фрески. Нехай ще по боргах втридорога плачу: щоб не сполохать біль, не ступиш тут і кроку. Та в кого є іще своя Стіна Плачу, Гордині Мавзолей і Сподівань Некрополь? Ось Бог – ще немовля на пасіці зірок. Ось Пращур на лужку з бандурою "мамаїть”. Ось Віра і Любов, яким не вийшов строк. Над ними – височінь, якій кінця немає. Вони – не міф, не сон, не тіні "одкровень”. Їх лики не стечуть в нірвану параної, бо воскресають знов у кожний третій день. Їх чую голоси – вони в мені, зі мною. Їх відчуваю я по-іншому щораз, лиш смолоскипів грань заміниться на стінах: їх трансформую сам, їх трансформує Час – Надію у Доньку... Скіфаду в Україну – у вічну Гордію... І постає жива Історія, а не сумна "пригода”. Щасливі мало вірять у дива. Не жду їх я: коли не ждеш, дива приходять. Мовчить Сестра... Мовчить! Неначе прокляла. І Друг давно між тих, що "ждуть мене за рогом”... На жаль, не розгадав абракадабру Зла... Ненависть же і Лють я сам жену з порога. Хай кожен з них ледь-ледь, але Спокусник-Змій, та всі вони сумні й захриплі від утоми. Тому я вірю їм, як Істині самій, як Богу, як Життю і як собі самому.
|