Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Ср, 24.04.2024, 11:01
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Де Ви друкували поезію?
Всего ответов: 421

Посвячення Храму Божого У Зеленій Горі (Польща)

Є СВЯТИНЯ!




    У 2003 році за прихильністю тодішньої Пані Президент міста Зелена Гора -  Божени Ронович,  греко-католицька парафія одержала від міста будинок по бувшій винарні щоб адаптувати  його на наш Храм Божій. Завдяки старанням отця митрата Юліяна Гойняка – зелено гірського пароха і величезної праці майже всіх парафіян  мрії і надії здійснилися. Під керуванням Івана Головяка, парафіяни перепрацювали тут тисячі годин. Серед  них найбільше праці вклали Ярослав Адам, Іван Карлик, Петро Чухта, Фелікс Булат і покійний Василь Прибитень. Високопреосвященний  Кир Іван (Мартиняк) як Митрополит Перемисько – Варшавської Архиєпархії  і  Преосвященний Кир Володимир (Ющак), як ординарій Вроцлавсько – Гданської Єпархії   в спів служінні більше двох десяток священиків наших, греко - католицких і присутності кількох священиків римо католицьких та одного православного -  пароха православної церкви у Зеленій Горі о. Андрія Дудри і священика євангелитської спільноти посвятили  Храм Божій  під Покровом Пресвятої Богородиці при вулиці Бодуена 1а в Зеленій Горі.  Проф. Д-р Микола Чубатий у своїй книжці УКРАЇНСЬКА КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА виданій у 1946 році пише:

    Велика подія і радість у Зеленій Горі. У суботу 11 жовтня 2008 року Зелена Гора збагатіла о ще один Храм Божій. Крім римо католиків, православних і євангелістів від того дня  також греко-католики міста і околишніх сіл  мають свій храм, свою, посвячену вже церкву. Може варто повернути на мить до живої ще нашої історії. Історії писаної сльозами і глибокою вірою наших батьків. Через перших десять років наші люди, яких кинула на цю землю в час акції „ВІСЛА” тодішня влада Польщі тайком вимолювали в Єдиного Бога краще завтра для наших страждальних Церкви і народу. Віра наших батьків і дідів була сильна і не перекупна. Хоч поодинокі діти нашого колись руського, нині українського  народу поміняли її на таку віру, з якою легше жити. Ті, які залишились при вірі предків ніколи не тратили надії на те, що прийде час, коли знову молитися будуть рідним словом в СВОЙОМУ ХРАМІ БОЖОМУ. Треба  було ждати 61 рік на це СВЯТО. Треба згадати, що від 1956 року в Зеленій Горі наш греко-католицький священик править першу Службу Божу в римо католицькому костелі. Народ молився зі сльозами в очах.   З того часу, через більше п’ятдесяти  років наші люди  молитися в чужих святинях. До  своїх вертати  тільки в думках і молитвах. Наші люди з Лемківщини і Надсяння, бо таких на Зеленогірщині більшість, ніколи не тратили надії на те, що колись будуть мати свою святиню. І СТАЛОСЯ!!!


Посвячення Храму Божого У Зеленій Горі


Посвячення Храму Божого У Зеленій Горі


Посвячення Храму Божого У Зеленій Горі



„Церковну юрисдикцію над колоністами - римо католиками, порозкиданими по цілій західній Україні  мали від кінця ХІІ стол. любуські єпископи на Шлезьку.” Нині українські єпископи мають юрисдикцію над усіма греко-католиками у Польщі, а в  столиці   Любузької Землі – Зеленій Горіпосвячують церкву тим, яких було насильно викинуто з рідної Лемківщини і Надсяння , щоб колонізувати ними Любузьку Землю. 



  Храм заповнився. Не всім вистачило місця у святині, бо нині  разом з нами у той величавий і радісний  день молилися гості з околишніх парафіяльних спільнот.  Участь в Службі Божій брала згадана вище, бувша  Пані Президент -  Божена Ронович зі своїм чоловіком. Обєднання Українців у Польщі очолювала Пані Стефанія Яворницька, а Консульство України у Польщі - почесний її консул  Генрик Колодій зі Щеціна з дружиною. Красу НАШОЇ  Служби Божої збагачував спів хору з Перемишля під орудою Пана Ярослава Вуйціка. Подячні слова за присутність і вспільні молитви склав усім парох ново посвяченої церкви отець митрат  Юліян Гойняк. У своїх  доповідях про гірке  минуле нашої церкви і народу сказали наші Преосвященні Владики – Кир Іван і Кир Володимир . Зараз, опісля закінчення Святої Літургії відспівано МНОГОЛІТТЯ, а  отець митрат запросив всіх присутніх на почастунок, який приготовили Пані - парафіянки з Сестрицтва Святої Ольги, яке діє при зелено гірській парафії.  Приєдную знімки з нашого святкування, які зробив Петро Тарбай . На одній зі знимок я зі своєю улюбленою внучкою- Ганусею.


Посвячення Храму Божого У Зеленій Горі





 З повагою   Василь Шляхтич




 

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: Szlachtycz



Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz