Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 21:48
МЕНЮ САЙТУ
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібен цей модуль
Всего ответов: 355
ІНФОРМАТИВНЕ
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

КАЛЕНДАР НОВИН


На головну сторінку » "Постаті"

Поділіться новинами з користувачами!


1 2 3 4 »

25 лютого в Україні відзначають 153 роки від Дня народження поетеси та письменниці Лесі Українки. Про маловідомі факти про неї та що її пов'язує з Кіровоградщиною в ефірі Українського Радіо Кропивницького розповів доктор філологічних наук, професор Центральноукраїнського педуніверситету Сергій Михида.

Як змінився погляд на Лесю Українку в незалежній Україні на відміну від того, як її творчість тлумачила радянська влада?

... Читати далі

Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 25.02.2024
 


У кожного драматичного героя є своя точка неповернення. На шлях дисидентства Василь Стус ступив 27-річним 4 вересня 1965 року. Тоді на прем'єрі в Києві "Тіней забутих предків" Сергія Параджанова він приєднався до протесту проти політичних репресій. Рівно 20 років по тому, 4 вересня 1985-го, поет загине в карцері табору Перм-36 поблизу російського села Кучино.

"Я не настільки вірю у фатум, але в цьому збігу дат є щось символічно моторошне", – каже Радомир Мокрик, дослідник "шістдесятництва", викладач УКУ (Львів) та Карлового університету (Прага).

... Читати далі
Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 05.09.2023


Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни     Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни»     Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни     Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни
 

У квітні в соціальних мережах з’явилася новина про викрадення на окупованій Ізюмщині письменника, активіста і волонтера Володимира Вакуленка та його сина Віталія.

Згодом стало відомо, що сина письменника відпустили, але жодної інформації, яка б підтверджувала місцеперебування Володимира, не було, оскільки ні рідні, ні друзі письменника не могли зв’язатися з його батьками, що опинилися в окупації в селі Капитолівка поруч з Ізюмом. 

Зв’язок відновився у вересні, коли українські військові звільнили Ізюмщину від російських окупантів. Звідтоді минуло більше місяця. ... Читати далі

Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 23.10.2022 | Коментарі (2)
 


37 років тому, 4 вересня 1985 року в карцері табору для політв'язнів помер український поет та дисидент Василь Стус.
 
"Як добре, що смерті не боюсь я
І не питаю, чи тяжкий мій хрест,
Що перед вами, судді, не клонюся
В передчутті недовідомих верст,
Що жив, любив і не набрався скверни,
Ненависті, прокльону, каяття.
Народе мій, до тебе я ще верну,
Як в смерті обернуся до життя"

 
Пам'ят ... Читати далі
Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 04.09.2022
 

27 серпня виповнюється 120 років з дня народження Юрія Яновського – письменника та журналіста з Кіровоградщини, автора роману "Вершники". Суспільне підготувало декілька фактів про його життя, щоб спробувати зрозуміти, про що він хотів писати, та що дозволяла радянська система.

Далі написано з інтерв’ю з директоркою нечаївського музею імені Яновсьокго Наталією Михайловською, книги "До безуму люблю степ" Володимира Поліщука та Світлани Ушакової та інших джерел, які будуть вказані у статті.

... Читати далі

Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 28.08.2022
 

17 серпня, український музикант Андрій Кузьменко (Кузьма, лідер гурту “Скрябін”) святкував би свій день народження. Але через трагічні події артист не дожив до цього дня – 2 лютого 2015 року Кузьма загинув у ДТП. І хоч більше ми не зможемо побажати йому довгих років життя, але ми можемо подякувати. Андрію, дякую за те, яким ти був, за те, що ти робив, за твою щирість та позитив, дякую за твою творчість – вона зробила тебе вічним у серцях людей! ... Читати далі

Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 17.08.2022
 

2 серпня 1888 року в бідній багатодітній селянській сім’ї, у Східній Слобожанщині, народився видатний український поет, драматург, революціонер Кость БУРЕВІЙ. Учасник літературної дискусії 1925-1928 років, автор праці “Європа чи Росія – про шляхи розвитку сучасної літератури”. Жертва сталінських репресій.  ... Читати далі

Розділ: Постаті | Опубліковано: virchi
Дата: 03.08.2022


   “Слава Україні! Смерть катам!”. Це останні слова, які письменник Кость Буревій лишив у спадок своїм нащадкам.     “Слава Україні! Смерть катам!”. Це останні слова, які письменник Кость Буревій лишив у спадок своїм нащадкам.»         
 

 

 
     

НОВІ ТВОРИ:

 

НОВЕ НА ФОРУМІ:

 

НОВЕ ВІДЕО НА САЙТІ:
КОМУ ВНИЗ та Арсеній Білодуб - Повстанец...



     



  Хостинг від uCoz