Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Вт, 30.04.2024, 04:59
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи є у Вашому н.п. поетична спілка, клуб?
Всего ответов: 342

Збираймося на Меланку

Христос Родився!



  Давайте, ще раз пройдемося стежками Української історії, яка відбувалася на Ів.-Франківщині в с. Бабухові. Розкажу я вам, як відзначали Меланки, в не такі вже й давні часи, що заворожували своєю веселістю і забавою. Так, саме забавою можна назвати ті пісні і розваги, що на підсвідомому рівні повторюються з року в рік в переддень старого Нового року. Саме так проводжали наші прадіди старий рік, і зустрічали новий з піснями, танцями, з позитивними емоціями. Тринадцяте січня є звичайним буднім днем, що нічим не відрізняється від інших, але завжди було щось в ньому таємничо – загадковим, особливо тоді, як на вулиці з’являлися чудернацькі люди, а округу розривав спів, сміх, і взагалі гармидер, всі знали, що на гуляння вийшли Василь з Меланкою.

    Справедливості раді треба сказати, що, якщо колядувати ходили всі від мала до велика, то Меланки у селі збиралося три – чотири. Співати пісні вміли всі, але бути смішним, щоб веселити всю компанію, удавалося не кожному. То ж збиралися веселі люди, які мали хист і охоту. Меланкою мав бути обов’язково чоловік високого росту, а Василем - жінка низька і товстенька. Їх, як годиться наряджали, як жінку і чоловіка. В їхню свиту входили: жид, коза і циганка. Вдівалася вся ця свита не в святкові одежі, а в щось підручне прикрашене хустками, ремінцями, перевеслами, брилями. Жид мав спеціальну маску з лляним волосом, коза мала роги і дзвіночок, ну, а циганка по образу, п’ять – шість спідниць. Всі персонажі були вщент розмальовані червоною і чорною фарбами так, що не могли залишитися не заміченими. Через хвилину – другу, як виходила ця зграя в двір її обступали бажаючі приймати участь, і вулицею вже котилася ціла ватага. Всі, хто чекав Меланку, були до цього готові. Збирали половики, ховали білі вишиті подушки, ліжка застеляли старими ряднами, виносили з хати дрібні речі, без яких в цей вечір можна було обійтися, варили вареники для частування. Меланка йшла від хати до хати не минаючи нікого, а ось приймати Меланку, то була справа кожного. Якщо господар хоче, щоб Меланка заходила, то в кінці співу він запрошує всіх до хати, якщо ж ні, то маланкуючі тільки починають під вікном співати, як їм із хати відстукують, мол не приймаємо. Без всяких образ всі поверталися із сміхом, і галасом йшли під наступне вікно. А ось і самі пісні:

Наша Меланя ясна – красна,
Зварила пироги з сира й масла.
Поставила під лавою,
Заросли вони муравою.
Наша Меланя господиня,
Порили її пічку свині.
Ой, ходить Василь по крутій горі,
Та все з Меланив на перекори.
Василь каже жито жати,
Меланя каже викошати.
Василь каже дрібні снопи,
Меланя каже густі копи.
Наша Меланя в Дністрі була
Дністрову, Дністрову воду пила.
Дністровую воду пила,
Тоненький фартушок замочила.
Повій вітре я з болота,
Висуши фартушок, як золото.
Ой, Василю, Васильчику
Посаджу я тя в городчику.
Буду я тя доглядати
Сім раз на день поливати.
Буду з тебе вершки щипати,
Свою Меланю затикувати.

     Ще довго співали, хтось нагадає слово, і всі підхоплюють, але закінчували завжди одною піснею.

Пустіть ви нас та й до хати
З Василем, з Меланев погуляти.
Пустіть ви нас за стіл сісти
З Василем, з Меланев пирогів з’їсти,
Бо ми люди із дороги
Відморозили руки й ноги.

     В шістдесятих роках стояли сніжні зими, а тут ще й хрещенські морози підходили, то ж маланкуючі просто купалися в снігу під веселий сміх. І ось ця засніжена ватага зі сміхом, шумом і морозом увалювалася в хату. Василь з Меланею, як найшвидше шукали ліжко, щоб поніжитися на подушках, і як ви розумієте своїми фарбами наслідити на всьому. Коза стрибала, співала, буцала всіх і дзвонила в дзвіночок. Жид повинен був відволікати господарів в той час, як циганка зносила до дверей всякі речі, що попадалися під руку. Меланка не довго задержувалася у домі хвилин 10-15, але крику, шуму і гармидеру вистачало всім. Потім, забравши гостинці, весь цей шарварок вивалювався із хати, прихопивши з собою все, що збирала циганка. Ні, вони не забирали, вони просто виносили на двір все, що підхопили. Декому залишать все на порозі, а декому рознесуть від порога, аж до воріт. Приходилось господарю все своє добро шукати. Були випадки, що сковороду знаходили тільки на весні, як зійшов сніг.
     Ви чуєте, як я говорю все Меланка, Меланка, та тому, що Меланка мала право ходити тільки до дванадцятої години, а далі зась. Дальше починався Новий рік і Василь ставав головним, бо це був день його Ангела охоронця. Завжди знаходився Василь до якого всі старші йшли святкувати, а молоді парубки перевдівалися у святкове вбрання набирали повні кишені всякого зерна в перемішку з цукерками, і починали засівати з Новим роком поздоровляти.

А вже нині Новий рік,
Не був у вас, як торік,
А хоч був то забув.
Христу, Христу, Марія
На престолі стояла,
Два хрестики тримала,
А третєє кадило,
По всіх кутах ходило,
Тільки в однім не було,
А ви люди знайте
Нам колача дайте.
Ви нам дасте колача,
Ми вам дамо рогача.
Сійся, родися!
Жито й пшениця!
Всяка пашниця,
Й овес по коліна,
Щоб вас, християни,
Голова не боліла!

     І летіли ті зерна в усі кутки і закутки, щоб на ранок дівчата мали роботу, не дивлячись на те, що святковий день, але, як любили говорити діди, за роботу Бог, не наказує.

    Коментарі до моєї публікації можна лишити тут
Розділ новин: Зі святом! | Опубліковано: Asedo1949

    Ключові слова (теги) матеріалу: меланка


Коментарів: 0


Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 


     
  Хостинг від uCoz