Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 09:57
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи повинно бути державне замовлення на друк поетичної літератури?
Всего ответов: 350

Презентація книги Оксани СМОЛИ "Білий рояль"


    28 березня в ошатній музичній вітальні  Миколаївського художнього музею ім. Василя Верещагіна відбулася презентація третьої книги Оксани СМОЛИ «Білий рояль».
    Презентація в стінах художнього музею невипадково мала назву «ВЕРНІСАЖ ОДНОГО ОПОВІДАННЯ». Нагадаємо,  український художник Архип Куїнжджі  1880 року сміливо представив на розсуд глядачів одну картину –  «Місячну ніч на Дніпрі», це була виставка єдиної картини, в той час, коли навіть персональні виставки були рідкістю. Оксана СМОЛА презентувала одне оповідання. Воно вже має певне визнання на всеукраїнському рівні.
    Письменниця цього року стала лауреатом Всеукраїнської літературної премії ім. Романа ФЕДОРІВА за публікацію оповідання Білий рояль» в журналі Національної Спілки письменників України «Дзвін»
. Урочисте вручення премії відбулося 15 березня в приміщенні Львівської організації Національної спілки письменників України, авторка, на жаль,  не була присутня, але коротеньку  промову від  баштанчанки оголосив відомий письменник Роман ДІДУЛА, заступник головного редактора часопису «Дзвін».
    Нагадаємо також, що оповідання Білий рояль» видрукуване в миколаївському видавництві Павла ШАМРАЯ за кошти депутата Миколаївської обласної ради від Партії регіонів, керівника агрофірми «Вісла» Володимира ФРОЛЕНКА, завдяки співрпаці й підтримці Валентини ЄЛАНЦЕВОЇ, радника голови Баштанської районної ради, керівника фракції партії регіонів Баштанської районної ради.
    Наклад книжки - тисяча екземплярів: 450 примірників уже подаровано бібліотекам нашої області, зокрема  Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гмирьова для розподілу серед районних бібілотек ЦБС, для Миколаївської центральної міської біліотеки ім. Кропивницького та її філій, для бібліотек деяких вишів, для міських загальноосвітніх шкіл м. Миколаєва, для шкіл в районах і містах області; 350 примірників планується надіслати до обласних універсальних бібліотек України та деяких університетських книгозбірень.
 

   У музичній вітальні цього дня зібралися студенти, викладачі миколаївських вишів, зокрема Миколаївського національного університету ім. В. Сухомлинскького та Південнослов’янского інституту Київського славістичного університету, директори бібліотек, представники культурної еліти Миколаївщини та представнича  делегація з Баштанки. Світлана ПІДОПРИГОРА, доцент кафедри української мови та літератури Миколаївського національного університету ім. В. Сухомлинського, теж, до речі, уроженка міста Баштанка, познайомила присутніх із  Оксаною СМОЛОЮ та її творчими здобутками.
    У вступному слові прозаїк зазначила, що сьогодні автору важче, ніж будь-коли донести книжку до читача, тому презентація – це одна із форм подолання стіни між автором, точніше його твором, і читачем, це спроба докричатися до душі читача, щоб звернути увагу читача насамперед на самого себе, на ставлення до ближнього, до світу, до Бога, до справжніх і проминальних цінностей.
    Фрагменти з оповідання "Білий рояль" прочитали студентки четвертого курсу МНУ ім. Сухомлинскького Вікторія ГОНЧАР та Вікторія ТЕСЛЮК. Присутні на зустрічі мали унікальну можливість послухати «Патетичну сонату» Людвіга ван Бетховена. складний музичний твір,  у живому виконанні студентів Миколаївського державного вищого музичного училища Максима ІВАНОВА та Марії КОЛЕСНІКОВОЇ. Але, перш ніж зазвучали сміливі й звучні акорди на чорному роялі в музичній вітальні, слово мала Світлана ДЕГТЯРЬОВА, заступник директора Миколаївського вищого музичного училища.
    Спілкування прозаїка з читачами було імпресіоністичним і жвавим, багато запитань від допитливої студентської аудиторії та викладачів, змістовні, цікаві  відповіді презентантки створили гармонійну ауру, додали живих барв до загальної картини свята.  
    Сьогодні зв'язок із читачами, певною мірою, урвався, і не тільки через те, що мізерні наклади книжок, а й через те, що змінюються ціннісні орієнтири, і література теж змінюється, наразі цивілізація швидко розвивається в науково-технічному  поступі, й ще стрімкіше деградує в моральному, сьогодні відбувається знецінення людини, а не тільки літератури, то ж у рамках презентації розмова між автором і читачем – однаково необхідна обом,  – наголосила авторка.
    В коротеньких промовах до Оксани СМОЛИ та присутніх звернулися: Валентина КАРАТЕЄВА, заступник голови Баштанскьої районної ради; Зоя БЄЛУГІНА, колишній класний керівник; Таміла БУГАЄНКО, заступник голови постійної комісії комісії з питань культури, науки і освіти, молоді, спорту Миколаївської обласної ради; Ольга СИВОПЛЯС, начальник Миколаївського головного управління соціального захисту населення ОДА; Любов СПАНАТІЙ, доцент кафедри української мови та літератури МНУ ім. В.  Сухомлинскького та інші.
    Завершальним акордом зустрічі стало виконання третьої частини «Патетичної сонати», омтимістичної і життєрадісної –  «Rondo: аllegro». А потім присутні ще мали змогу сфотогравуватися та особисто поспілкуватися з Оксаною СМОЛОЮ.
 
Фотоальбоми даної події можна переглянути у соціальних мережах:
"Фейсбук", "Вконтакте" та "Однокласники"
Розділ новин: Куточок читача, глядача і слухача | Опубліковано: virchi

    Ключові слова (теги) матеріалу: Оксана Смола, Білий рояль, презентація книги, Презентація, Баштанка


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz