Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 29.03.2024, 14:05
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібна зміна часу на годину вперед/назад?
Всего ответов: 438

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженевського



13 грудня в Києві нагородять лауреата літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженевського. Одну з найбільш впливових премій в області літератури вручать вчетверте. З метою підтримки молодих українських літераторів, премію імені Джозефа Конрада-Коженевського заснували у 2007 році Польський Інститут в Києві у партнерстві з Національним центром культури у Варшаві. Щодва роки премію дають українському письменнику у віці до 40 років. По аналогії з Нобелівською — не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчої дороги, інноваційність форми, руйнування стереотипів і універсальність послання.

"Премія Конрада — це визнання літературних досягнень молодих українських письменників, — відзначає директор Польського Інституту Ярослав Годун, — Винагорода не розставляє крапки над "і", але служить широким просуванням української літератури за кордоном. Зокрема, презентації її внеску в суспільно-культурний розвиток Європи"
.

Прийом заявок на здобуття премії цього року завершується менш ніж за два тижні. Заявки приймають як від українських, так і від іноземних культурних інституцій, наукових центрів, видавництв, творчих об'єднань і приватних осіб. Це значить, що до 10 листопада у кожної небайдужої до української літератури людини є можливість запропонувати свого кандидата. Для цього необхідно заповнити спеціальну аплікаційну форму на сайті Польського Інституту в Києві, вказати ім'я письменника, якого ви вважаєте гідним винагороди, і пояснити свій вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовжується прийом заявок на престижний конкурс для молодих скульпторів

1 грудня стануть відомі імена трьох письменників, які увійшли до шортів-аркуша премії, а 13 грудня на урочистій церемонії нагородження оголосять ім'я володаря премії 2013 року. Лауреата вибирає жюрі, до складу якого входять знані представники українського і польського співтовариства. Серед них - письменниця Наталка Сняданко, яка отримала цю ж саму премію 2011-го року. Лауреатами премії Джозефа Конрада раніше також стали Сергій Жадан у 2009 і Тарас Прохасько у 2007 роках відповідно.

Окрім премії в 3000 євро від Польського Інституту в Києві, переможець отримає можливість півроку стажуватися у Польщі в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща "Gaude Polonia".

"Молодому письменнику треба відчувати, що його творчість цікава і що довкола є люди, які можуть підтримати його талант, супроводити його зустрічі з читачами, — говорить член жюрі Віталій Портников, — І той факт, що ця премія носить ім'я Джозефа Конрада, великого письменника, який народився в Україні і в своїх романах говорив, що людина здатна перемогти бурхливий океан, може стати додатковою стимул-реакцією для тих, хто вирушає в подорож по літературному морю".

Джозеф Конрад — англійський письменник польського походження, вихідець з України. Цікаво, що в його рідному селі Тереховом діє музей Джозефа Конрада, відкритого до 130-річчя з дня народження письменника. В день відкриття музею відомі українські письменники Дмитро Павличко і Юрій Щербак в книзі відвідувачів записали три головні джерела творчості Джозефа Конрада: українська земля, сила польського духу, велич англійської мови. А в 2007 році ЮНЕСКО внесла 150-ту річницю з дня народження Джозефа Конрада в календар річниць, Національний банк Польщі випустив комплект ювілейних монет, а в Україні стартувала Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженевського.

Катерина ГОНЧАРОВА

Джерело: Gazeta.ua
Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: virchi

    Ключові слова (теги) матеріалу: літературна премія, премія Джозефа Конрада-Коженевськог


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz