Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 19:02
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Ваша стать:
Всего ответов: 493

Найгучніші культурні події 2013-го в Україні

Український "Музей покинутих секретів" кращий в Європі

Оксана Забужко отримала одну з найпрестижніших літературних нагород "Анґелус". Її роман "Музей покинутих секретів" визнали у Вроцлаві найкращим серед семи номінантів на літературну премію Центральної Європи.

"Тепер я розумію, чому голлівудські зірки при врученні "Оскара" починають плакати, - сказала українська письменниця отримуючи премію. "Музей покинутих секретів" - це сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда — про владу минулого над майбутнім, про кохання і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.

Ювілейний Форум видавців

З 12 по 15 вересня у Львові тривав 20-ий Форум видавців. Два роки і два місяці тривала б подія, якби проводили по одному заходу на день. До Львова із 23 країн світу привезли понад 100 тисяч книжок. З них – більше 10 000 - новинки. У підсумку - книги українських письменників розхапали як "гарячі пиріжки". Серед авторів - Олександр Ковальов, Юрій Винничук, Олесь Ульяненко, Люко Дашвар, Любко Дереш, Максим Кідрук, Ірен Роздобудько та багато інших.

Перша онлайн-трансляція української вистави

Близько 20 тисяч користувачів дивилися виставу "Гамлет" онлайн. Її показали в березні. Виставу поставив режисер-володар Шевченківської премії-2013 Дмитро Богомазов, який в основі постановки використав переклад п'єси Юрія Андруховича.

Письменник максимально осучаснив класичний текст і додав до нього грубу лексику. На одеській сцені персонажі представлені як паперові люди-ляльки в театрі маріонеток. Вибілені особи-маски, механічний сміх, уповільнені рухи. Їх байдужість до добра і зла, білого і чорного, покірність долі тільки додають страждань Гамлету, який живе, бореться і шукає правду.

Три українські прем'єри в прокаті в один день

Три стрічки власного виробництва вийшли в прокат в один день — 3 жовтня. Дві з них — "Одвічне повернення" Кіри Муратової в жанрі кінопроб та байопік "Параджанов" Сержа Аведікяна та Олени Фетісової змагалися за місце номінанта від України на кінопремію "Оскар" (цього року український фільм так і не потрапив в короткий список номінантів іноземних фільмів). А третій — "Іван Сила" Віктора Андрієнка по суті став першим сімейним пригодницьким фільмом за роки незалежності. У стрічці йдеться про найсильнішу людину планети - велета з гірського села Івана Силу.

Українське кіно б'є рекорди в кассі

У "касі" відзначилася ще одна українська стрічка. Молодіжний триллер "Тіні незабутих предків" за чотири тижні прокату зібрав майже 21 мільон гривень. У перший же вікенд прокату стрічка потрапила в трійку лідерів, що безумовно є рекордом у прокаті українських стрічок.

В основі стрічки режисера Любомира Левицького легенда про карпатських мольфарів. Дев'ять мольфарів запечатали потойбічну нечисть в Книгу Тіней, на яку поставили клеймо - магічну Згарду. Потім події фільму переносяться в наші дні. Згарда знайдена і передана університетові, однак з вини 20-річного студента Вані вона пропадає. Після чого на тілах його друзів проступають магічні знаки, і їх життю загрожує небезпека.

43-а "Молодість"

Протягом десятьох фестивальних днів у Києві можна було побачити не лише нові конкурсні роботи українських та закордонних молодих режисерів. Показали і десять фільмів-номінантів на цьогорічну премію "Оскар" від різних країн, і першу в світі повну ретроспективу Ульріха Зайдля. Австрійський режисер приїхав до Києва в якості спеціального гостя. Зокрема, аби представити і фотовиставку "Любов. Віра. Надія", присвячену його трилогії "Рай". Це були сорок дві оригінальні фотографії про трьох жінок (матері, сестри та дочки) з однієї європейської родини, які у різні способи шукають, як вдовольнити свої найпотаємніші бажання.

Фільмом закриття "Молодості" стала незвичайна картина за фантастичним романом Станіслава Лема. Головну роль у напіванімаціній роботі Арі Фольмана"Конгрес" виконала Робін Райт. У стрічці вона грає саму себе. "Обрали цей фільм, тому що його автор не лише "Оскарівський" лауреат за анімацію "Вальс з Баширом". Він на сьогодні один з найбільших новаторів у світовому кіно, бо поєднує ігрове, документальне та анімаційне у фільмах. І ще тому, що це приклад для нас великої європейської копродукції. Німеччина, Ізраїль, Люксембург та інші країни. Коли ми кажемо про розвиток українського кіно - це той напрямок, у яому варто рухатися, - пояснив вибір фільму-закриття Андрій Халпахчі, генеральний директор фестивалю.

Кінопрем'єри в Одесі

Також з розмахом та кіноновинками відзначився і літній Одеський кінофестиваль. Стартував він з "мовчазного" фільму з одним 77-річним актором, який грає моряка та за увесь фільм говорить лише чотири слова.

Того ж вечора культовий режисер Емір Кустуріца отримав першого "Золотого Дюка" за внесок у кіномистецтво. "Рейтинг фільму залежить від людської дурості і зоряного складу акторів. Зараз фільми стали занадто одноманітні, з примітивним смислом. Продивляючись черговий такий фільм, він не стане замислюватися над тим, що потрібно вміти мислити самостійно, що завжди потрібно боротися проти того, що тебе не влаштовує в твоїй країні, її уряді. Зараз вигідно нав'язувати штампи і змушувати думати колективно" - сербський режисер Емір Кустуріца розповів учасникам творчої зустрічі у день відкриття фестивалю. Увечері він також відіграв на Потьомкінських сходах грандіозний безкоштовний концерт.

Гран-прі від глядачів та статуетку від журі отримав російський фільм "Географ глобус пропив" Олександра Велединського. Найбільше глядачам сподобалося те, що герой просто живе.

Молоді художники у найбільшому форумі сучасного мистецтва

Проект "Євроремонт шляхом покращення" повезли художники київської групи "Р.Е.П." до Венеції на бієнале. В одній з виставкових зал кияни розмістили підвісні стелі із залізними перегородками. "Це метафора руху України до Європи. Ми показали бутафорію реформ. То не ремонт, а прикриття плісняви картоном, — говорить одна з авторок, київська художниця Леся Хоменко. Представив проект столичний "ПінчукАртЦентр".

В окремому українському павільйоні демонстрували твори трьох художників під спільною назвою "Пам'ятник пам'ятника". Відштовхувалися від роботи Жанни Кадирової — пам'ятник аноніму, який вона робила для міста Шаргород на Вінниччині. Скульптура виготовлена з плитки. За накинутим покривалом можна навіть угадати обриси якогось тіла.

Перший раз відзначали фахівців "музейної справи"

26 вересня в Мистецькому Арсеналі відбулася перша церемонія вручення премії імені Бориса Возницького (грошовий приз — 20 000 гривень). Нагороду отримав Олесь Пошивайло, провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному. Премію заснував "Мистецький Арсенал" та Благодійний фонд "Мистецький Арсенал" у березні цього року.

Китайські арт-зірки в Києві

PinchukArtCentre привіз до Києва роботи 11 китайських митців, а точніше найпопулярніші їхні роботи. Серед її учасників були роботи найвідомішого дисидента Ай Вейвея. А також не менш популярних у себе на батьківщині Чень Чженя, Сунь Юаня, Прат Фея та інших.

Це розбиті гіпсові статуї, корені викорінених дерев, група українців, які із зав'язаними очима збирають та розбирають автомати, величезна будівля з велосипедів. "Китай Китай" - це велика групова виставка, яка включає роботи одинадцятьох китайських художників різних поколінь. Її основною темою є напруга між індивідуальним та колективним мисленням. Вона не тільки визначила історію Китаю, але і продовжує впливати на сучасне суспільство не лише там, а й на заході", - кажуть в фонді "PinchukArtCentre".

Також в галереї показали і творчість епатажних братів Джейка і Діноса Чепменів, виставки яких практично в будь-якій країні супроводжуються скандалами.

"Велике і Величне"

1000 творів українського мистецтва показали цієї осені в Мистецькому Арсеналі. Серед них роботи із колекцій 35 художніх, історичних та археологічних музеїв України. За словами організаторів, виставка показує потенціал українських колекцій. Одним з облич її стала так звана українська Джоконда. Так називають дівчину на портреті авторства Миколи Пимоненка - позою і загадковою посмішкою вона нагадує Мону Лізу.

У Національній опері показали найдорожчий балет

"Баядерка" стала найдорожчим балетом в історії Національної опери. У постановку вклали майже півтора мільйони гривень. Її поставила американська балерина російського походження Наталія Макарова. Ніна Ананіашвілі й Олена Філіп'єва втілили на сцені суперниць баядерку Нікію і дочку раджі Гамзатті, які змагалися за любов хороброго воїна Солора (Денис Матвієнко). Зрадивши кохану Нікію, Солор одружується з Гамзатті. З коханою зустрічається тільки в маренні в царстві Тіней.

Музичне літо в Україні

В Україні музичне літо було не менш насиченим, ніж в Європі. Джаз, панк, поп-рок, денс, етно та електронна музика була представлена в повному об'ємі. Серед наймасштабніших — Jazz-Koktebel, Рок'N'Січ, The Best City.Uа, Арт-поле та багато інших.

Зокрема киян цього року також порадували приємною звісткою. Найпопулярніший фестиваль Західної Європи відтепер буде в Україні. Київська адміністрація і угорська компанія підписали угоду, відповідно якої з 2014 року в Києві щорічно влаштовуватимуть Sziget Kyiv.

Масштабний тур "Океану Ельзи"

400 000 глядачів відвідали концерти гурту "Океан Ельзи" під час туру з альбомом "Земля" у 28 містах України. Після останнього концерту у вересні колектив поїхав на гастролі в Росію та по Європі. Їх новий альбом доступний для прослуховування онлайн.

А 14 грудня єдиний раз гурт зібрався у старому складі щоб заспівати на київському "Євромайдані" - Святослав Вакарчук, Павло Гудімов, Денис Глінін, Юрій Хусточка та Дмитро Шуров. Під час виконання пісні на біс "Друг" десятки тисяч глядачів влаштували справжнє "світлове дійство" за допомогою мобільних.

Найгучніші закордонні гастролери в Україні

Цього року до нас приїхало чимало закордонних виконавців. З хором та симфонічним оркестром виступав Енніо Морріконе. Концерт відбувся на честь ювілею самого автора і називався "85 років маестро". Він - автор саундтреків до рекордно великої кількості фільмів - понад 500 ("Хороший, поганий, злий", "Малена", "Недоторканні", "Легенда про піаніста", "Джанго звільнений").

З новим "рекордним" для росіян альбомом виступала в Україні Земфіра. "Жить в твоей голове" 6 мільйонів разів прослухали в інтернеті за перші 10 днів. За місяць доходи від його продажів перевищили $65 тис. Ця цифра - рекордна для російських виконавців.

Легендарним Depeche Mode так сподобалося в Києві, що наступного року вони знову приїдуть з концертом. Цього разу виступ також буде в рамках всесвітнього Delta Machine Tour, пов'язаного з виходом 26 березня 2013 року тринадцятої платівки Depeche Mode "Delta Machine".

Уперше - бродвейський мюзикл та голограма Вітні  Г'юстон

Уперше в Україні в червні показали оригінальний бродвейський мюзикл Коула Портера "Цілуй мене, Кет!" За сюжетом на Бродвеї ставиться п'єса Вільяма Шекспіра "Приборкання норовливої" у формі мюзиклу. А тим часом між учасниками цієї постановки розігрується та сама вічна історія кохання та ненависті, яку вони грають на сцені.
А у лютому перед глядачами голограмою постала покійна співачка Вітні Г'юстон. Тур пам'яті Вітні Г'юстон We will always love you, пісні наживо виконували Нарада Майкл Волден та Олена Штефан.

Джерело: Олена Хоменко, Gazeta.ua

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: virchi

    Ключові слова (теги) матеріалу: найгучніші події, культурні події, події в культурі


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz