Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 29.03.2024, 14:09
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібен цей модуль
Всего ответов: 355

У Полтаві планують оцифрувати понад 800 тисяч видань


В обласній бібліотеці імені Івана Котляревського цьогоріч планують оцифрувати близько восьми тисяч книг та газет. Це 16 відсотків від загальної кількості екземплярів, які у закладі хочуть перевести в електронний формат. Про це Суспільному розповіла заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко. Роблять це, каже, зокрема, щоб зберегти старі екземпляри. Знайти їх можна у вільному доступі.

Двічі на тиждень до обласної бібліотеки імені Котляревського у Полтаві приходить історик Олег Скирда. Тут він опрацьовує матеріали для своїх досліджень.

"Я працюю над матеріалами кінця ХІХ – початку ХХ (століття – ред.) – це як "Губернські відомості", "Єпархіальні відомості", переписи", – каже історик Олег Скирда.

Нині деякі матеріали з фондів бібліотеки є в електронному форматі.

"Я буду дома займатися краєзнавчою роботою і мені треба будуть якісь газети, ті самі "Губернські відомості", я зможу зайти в Інтернет, і знайти відповідну газету. Або, якщо я буду у відрядженні по області, наприклад, і мені треба буде якийсь матеріал, я швидко знайду, той матеріал, який мені потрібен, і буду ним користуватися", – додає Олег Скирда.

Книги та газети, які видали понад 70 років тому, оцифровують та завантажують у вільний доступ на сайт бібліотеки. За день в електронний формат переводять близько тисячі сторінок. Роблять це за допомогою спеціального сканера, каже Тетяна Татарко.

"Перед початком роботи сканера, ми фокусуємо камери, для того, щоб було чітке зображення книги. Або розворотом її скануємо, або конкретну сторінку. У процесі роботи під кожну книжку, або під кожну сторінку ми у програмі даній робимо налаштування – десь затемнюємо, десь висвітлюємо", – говорить бібліотекарка Тетяна Татарко.
 


Під час оцифрування


"Ми маємо унікальний фонд, який потрібно зберегти, який важливий для Полтавщини, багато книг і періодичних видань, нажаль, уже вони є тільки в одному екземплярі", –заступниця директора обласної бібліотеки імені Котляревського розповідає Людмила Власенко.

За словами Людмили Власенко, оцифровують видання у бібліотеці із 2020-го. За цей час відсканували близько одного відсотка від запланованих понад 800 тисяч екземплярів. Цього року в електронний формат планують перевести близько восьми тисяч примірників, сказала Катерина Рижеченко.
 

Для того, щоб аналізувати, яка література є популярною, яка користується попитом, скільки разів кожну з книжок (переглядають – ред.), які відповідно до законодавства кожного року не менше ніж 5% повинні оновлюватися, щоб ми могли забезпечувати бібліотеку саме тими фондами, які користуються попитом", – каже заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко.

За словами Катерини Рижеченко, на придбання нової техніки для обласної бібліотеки імені Котляревського, за допомогою якої скануватимуть видання, із бюджету регіону планують спрямувати близько пів мільйона гривень. Ще приблизно 300 тисяч гривень знадобиться на програмне забезпечення для оцифровування.
 


    Джерело публікації

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: virchi

    Ключові слова (теги) матеріалу: бібліотека, полтава, оцифрування книг, оцифрування, Полтавська обласна бібліотека


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz