Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 29.03.2024, 10:47
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Як Ви дізнались про сайт?
Всего ответов: 424

Енді Ворхол - українець, який створив найепатажніший художній стиль XX століття


Енді Ворхол лемко, який зробив революцію у мистецтві. Багатії змітали з аукціонів його картини вартістю у кількадесят мільйонів доларів.

Епатажний талант із Лемківщини

Сміливий та неординарний художник, який перевернув мистецтво з ніг на голову. Саме король поп-арту Андрій Варгола (його справжнє ім'я) зробив високе мистецтво масовим і доступним.
"Зелені банки Coca-Cola", "Томатний суп Campbell" і "Купюри долара" – його експериментальні та прості, на перший погляд, картини спочатку шокували, потім ставали культовими, а згодом – перетворювались на символи епохи.
Сучасники дивувалися, звідки в Енді така фантазія. Мало хто знав, що у дитинстві син емігрантів із лемківського села Миково, що неподалік україно-словацького кордону, часто хворів і місяцями не виходив із дому.
Його матір, Юля Завадська, вишиваючи картини і малюючи писанки до Великодня, заохочувала до мистецтва й сина. До речі, мати Андрія так і не вивчила англійську, тому він розмовляв з нею русинським діалектом, що дуже близький до української мови.
Закарпатці вважають художника своїм тому, що родина його належала до греко-католицької церкви у Піттсбурзі, у той час як словаки за віросповіданням у більшості своїй римо-католики. Кажуть, Воргол все життя щонеділі відвідував церкву, а у його будинку був вишитий рушник зі словами молитви "Отче наш".
Насправді, щонайменше три країни вважають Енді Воргола – чи Андрія Вархолу, як його часто називають на Закарпатті, – своїм художником. Він народився у США у 1926 році. А от батьки митця, Андрій Вархола та Юлія Юстина Завацька, переїхали до США з лемківського села Миково, яке у той час було у складі Австро-Угорщини, що на території сучасної Словаччини, за 120 км від Ужгорода, от і кличуть місцеві Воргола "русином".

Мистецтво на конвеєр

Фантазія Ворхола приносила йому все більшу славу. Найбільш упізнаваним став метод шовкографії, коли художник за допомогою трафарету переносив на папір різнокольорове зображення.
Свою нью-йоркську студію, де Енді за день випускав до 100 шовкографій, він називав "Фабрикою".
Згодом художника зацікавив соціалістичний агітпроп. Він у звичній для себе манері намалював портрети Мао Цзедуна, червоного Леніна, серп і молот.

Мільйони за Монро

Попри масовість робіт Ворхола, ціни на них були далеко не маленькі. Більше того, одразу три його картини опинилися у списку 25 найдорожчих шедеврів світу.
"Аварію зеленого автомобіля" продали за 75 мільйонів доларів, портрет Мерилін Монро – за 84, а "8 Елвісів" пішли з молотка за сто мільйонів.
Навіть дитячий малюнок Ворхола зараз оцінюють у понад два мільйони доларів. Загалом, художник створив десять тисяч робіт.
Після його смерті аукціон тривав аж дев'ять днів. За цей час виручили ще 20 мільйонів доларів.
Попри суперечливість творчої манери, Ворхол прагнув навчити людей бачити красу в простих речах і чи не першим з усіх митців зробив простоту мистецтвом.

 

    Джерело публікації

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: virchi


Радимо переглянути ще одну статтю на "Анумо...":

Дві українські художниці перемогли на конкурсі Болонської виставки ілюстраторів


    Ключові слова (теги) матеріалу: найепатажніший художній стиль, Енді Ворхол, епатаж, лемко, художній стиль, Лемківщина


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz