Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Вт, 23.04.2024, 11:48
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Прочитавши вірш чи прозовий твір, коментар...
Всего ответов: 350

Фільм про життя Василя Стефаника


У кожного народу є митці, імена яких вписані золотими літерами в його історію. Василь Стефаник – один з таких. Телеглядач відкриє його як людину, яка любила, страждала, боролась, втрачала і не могла не писати.

Як передає Amazing Ukraine, про це повідомляє Суспільне.

“Взялися за фільм про Стефаника лише тому, що знали: постать стереотипізована та затерта шкільними штампами. А нас ваблять можливості перепрочитань та сучасних інтерпретацій, переосмислень українського минулого, – розповіла режисерка фільму Ірина Ткачук. –  Що ми знаємо зі школи? Що Стефаник – співець селянської недолі. Як насправді? Стефаник – європеєць, посол австрійського парламенту, його новели – стилістично взірцеві й не потребують редагування, вони перекладені 22 мовами світу і їхній зміст мало не списаний із сьогодення. Тож уже на початку розробки сценарію ми розуміли: потрібна презентація Стефаника без сухих автобіографічних подробиць, така, що викличе живий інтерес і спонукатиме бодай перечитати новели. Ширше – впливатиме на розуміння культури як основи відродження України”.

Позитивно-провокаційний підхід до постаті Стефаника, розвінчання міфів і радянських стереотипів, дух музею у Русові – у фільмі кожен знайде те, що зацікавить і здивує.

Упродовж 2 місяців зйомок проєкту команда, яка працювала над фільмом, відвідала Івано-Франківськ, Львів, малу батьківщину письменника Русів та Краків, що в Польщі.

15 людей стали героями проєкту, дали інтерв’ю і прокоментували нехрестоматійні факти про відомого українця. З-поміж них – науковиця Ольга Слоньовська, авторка монографії про Стефаника, стефаникознавець Роман Піхманець, літературознавець Євген Баран, письменник Степан Процюк, історикиня Ліліана Гентош, науковиця з Кракова Ольга Кіх, голова краківського осередку Об’єднання українців у Польщі Андрій Олійник.

“Наша знахідка – нащадки геніального українця: хто вони і ким стали. Відома науковиця, біохімік Мотря Стефаник (невістка Кирила, молодшого сина Стефаника), правнуки Василь і Олеся Стефаники (він — доктор ветеринарної галузі, вона – директорка Державного архіву у Львові) розказують про побут і звички Василя Стефаника. У фільмі кожен і кожна знайде щось своє відповідно до свого світогляду, потреб, тож можемо говорити про його певну універсальність”, – розповідає адміністратор проєкту Анатолій Ткачук.

12 акторів і акторок Вінницького муздрамтеатру та 7 непрофесійних акторів взяли участь у реконструкції краківського періоду життя Стефаника, його дитинства та інтерпретації фрагментів п’яти оригінальних і малодосліджених новел. Оригінальним доповненням фільму стали фрагменти унікальної виставки «Портрети. Історії. Ілюстрації» та антології з відгуками про Стефаника у європейській пресі, відзняті у Львові.

Проєкт “Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни” виготовив продакшен із Вінниці на замовлення Суспільне Карпати.

 

“Цей фільм – ще один крок до усвідомлення своєї унікальної ідентичності й поваги до самих себе через пізнання імен, що вже вписані в історію нашої країни. Я щаслива, що Суспільному вдалося в часі 150-річного ювілею Василя Стефаника привернути увагу до особистості нашого непересічного земляка, видатного новеліста, – розповідає продюсерка Суспільне Карпати Галина Держипільська. – Що стоїть за визначеннями літературних критиків, яка людина, з якими відчуттями, емоціями, трагедіями і перемогами? Відповіді на ці питання і хотілося знайти у телепроєкті. Колегам з Вінниці вдалося не лише втілити в документальній стрічці наш задум, а й наповнити її вишуканою теплою атмосферою присутності самого автора, живими героями з новел і листів Василя Стефаника, скласти “кольорові пазли” розповідей дослідників творчості новеліста і громадського діяча в гармонійну змістовну картину”.

    Джерело публікації

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: virchi


Радимо переглянути ще одну статтю на "Анумо...":

В Україні запустили перший онлайн-театр Dramox


    Ключові слова (теги) матеріалу: Василь Стефаник, фільм про Стефаника


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz