Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пн, 06.05.2024, 05:49
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [23]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібен цей модуль
Всего ответов: 355

Як освітлення впливає на продуктивність роботи і творчість — на що звернути увагу при виборі лампочки

Очі чутко реагують на кількість поступаючого в них світла, що в подальшому впливає на кількість вироблення організмом гормонів та вітамінів. Мелатонін потрібен ввечері, щоб краще спати, а під дією сонячного світла виробляється гормон щастя — серотонін та вітамін D, необхідний для здоров’я кісток. Вироблення таких речовин не в останню чергу пов'язане саме зі світлом.

Щоб змусити мозок і організм краще працювати, варто знати, яке світло і для якого часу доби краще використовувати. Іноді для підвищення працездатності просто достатньо змінити лампочку або пересісти ближче до вікна. Також варто розібратися з тим, як освітлення впливає на продуктивність і творчість, що дозволить правильно облаштувати світло на своєму робочому або творчому місці.

Температура світла

Кольорова температура — фізичне поняття, що вказує на інтенсивність випромінювання джерела світла. Вимірюється в К — Кельвінах, і завжди вказується на упаковці виробу. Тепла і холодна температура по різному сприймається організмом і стимулює запуск деяких процесів в організмі.

Чим нижча температура, тим ближче світло до красного спектру. Жовте світло розслабляє і заспокоює. Більша температура робить світло ближче до синього спектру, який стимулює організм до роботи. Для гармонійного розташування джерел світла в приміщенні важливо пам’ятати про ці особливості.

Для кращого розуміння впливу температури світла варто знати, які значення чому відповідають і де краще їх встановлювати:

  • 2500-3000 К — тепле оранжеве світло, що відповідає сходу сонця. Підійде для зони відпочинку, створить приємну атмосферу, сприяє розслабленню.
  • 3000-4000 К — тепле жовте освітлення, що можна порівняти з ранковим сонцем. Сприяє незначному розслабленню, однак підійде для творчих людей, схильних до малювання чи музики.
  • 4000-5000 К — нейтральне біле світло, що відповідає денному. Оптимальне рішення для освітлення робочого місця або зони для творчості. Не змінює сприйняття предметів і забезпечує добру передачу кольорів. Стимулює активність організму.
  • 5000-6000 К — холодне голубе і синє світло. Підійде для демонстрації предметів для художників, створення візуальних композицій. Для постійної роботи краще не використовувати, оскільки очі швидко втомлюються.

Звертайте увагу на характеристику кольору світла, щоб забезпечити для себе комфортні умови роботи та творчості.

Передача кольорів лампою

Від можливості передачі кольорів джерелом світла залежить можливість збереження реального візуального сприйняття світла. Лампи, що мають показник нижче 80 Ra, змінюють кольорове сприйняття, що також впливають на працездатність. Не останню роль передача кольору має для художників, фотографів, відеографів, ювелірів, візажистів та ін.

Відповідна характеристика вказується на упаковці лампочки маркування Ra чи CRI. Чим вищим буде індекс, тим більш природно будуть виглядати кольори в приміщенні. Чудові показники передачі кольору можна відзначити у світлодіодних виробів. Непогані показники мають люмінесцентні та галогенні лампи та лампочки розжарювання.

Краще освітлення — природне

Якщо ви маєте можливість розташувати робоче місце біля вікна, то краще зробити так. Денне природне світло — найкращий варіант. Але враховуйте, що варто розміститися таким чином, щоб проміння потрапляло на робоче місце зліва, трохи спереду, якщо ви правша. Якщо ви лівша, то світло повинно бути справа спереду. Це оптимальне рішення, при якому ви отримаєте достатньо світла і не будете закривати його собою.

Не варто розміщуватися обличчям до вікна. Сонце буде сліпити і заважати працювати. В такому випадку також можливе відсвічування від робочої поверхні, що призведе до швидкого стомлення очей.

Світло для роботи та відпочинку

Важливість освітлення доведена науковими дослідженнями в країнах Європи і США. Тому важливо вірно організувати світло в робочих зонах і місцях відпочинку. Дотримуйтесь таких порад:

  • В робочих зонах, а також місцях активної діяльності, на творчих майданчиках, краще використовувати світло температурою 4000-5000 К. Такий варіант сприяє підвищенню концентрації уваги, дозволяє знизити рівень втомлюваності. Важливо слідкувати за тим, щоб світло рівномірно наповнювало все приміщення.
  • Зали переговорів і зборів краще освітити, використавши світло в діапазоні 3500-4000 К. Це дозволить зберегти достатній робочий настрій, одночасно трохи розслабляючи.
  • Зони відпочинку. В такому випадку краще обрати світло з температурою 2700-3000 К. Воно сприяє відпочинку, створює відчуття комфорту, налаштовує на довіру.

Важливо знати, як освітлення впливає на продуктивність і творчість, щоб в подальшому вірно організувати світло в приміщенні для комфортної і ефективної роботи.

Розділ новин: Куточок споживача | Опубліковано: Promo

    Ключові слова (теги) матеріалу: освітлення і творчість, освітлення, творчість, комфортні умови


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz