Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Вт, 30.04.2024, 12:18
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібна зміна часу на годину вперед/назад?
Всего ответов: 438

Поетичні збірки, написані в еміграції

Минуле століття було нелегким для українського народу. Особливо — для митців, які прагнули розвивати рідну культуру рідною мовою. Багатьом довелося емігрувати, але це не стало перешкодою для творчості. Поети української діаспори досі вражають багатством образів та силою почуттів. Про кращі збірки віршів поетів-емігрантів поговоримо далі (див. https://book-ye.com.ua/catalog/poeziya/ ).

Яку збірку віршів купити першою? Рекомендуємо звернути увагу на твори Емми Андієвської, яка входила до Нью-Йоркської групи поетів. Її чудові збірки «Міста-валети» та «Дутики. Поезії» зображують особливий світ сюрреалізму та герметизму, поетичних та художніх образів в індивідуальному стилі. Творам поетки притаманний таємничий містицизм, тому процес читання перетворюється на неповторний сеанс, під час якого в читачів є шанс на якийсь час перенестися у світ духів та відчуттів Емми Андієвської.

Книги з віршами — це не тільки те, чим можуть похизуватися поети-діаспоряни. Богдан Бойчук, який також належить до Нью-Йоркського об’єднання, написав чимало. Рекомендуємо ознайомитися з його поетичними творами у збірці «Кляса без вісти». Тут поєднуються різні часові пласти, оживають і спілкуються з нами мертві. Частково це поезія, частково — проза, але для письменника це не так важить, як передати власне відчуття рідної батьківщини і людей, які живуть на цих землях.

Ще один представник цього літературного угруповання Юрій Тарнавський — не менш важливий поміж письменників української діаспори. Серед його творів вирізняється роман «Теплі полярні ночі», в якому об’єднуються істинно поетичне світовідчуття хлопчика, який живе в ідилічній довоєнній Польщі, а потім у страшні воєнні часи в Україні.

Якщо вас зацікавила творчість поетів Нью-Йоркської групи, то вам обов’язково сподобається книга поезій «Нью-Йоркська група», яку уклали Марія Ревакович та Василь Ґабор. Тут зібрані найкращі твори об’єднання, яке піднесло українську поезію на світовий рівень у 60-тих роках минулого століття.

А тепер звернімося до класиків, які утворили літературне угрупування у 1920-тих — відому Празьку школу. Олег Ольжич у «Вибраних творах» від видавництва Смолоскип розкривається як палкий патріот і людина, яка творила в різних сферах. До книги входять поетичні збірки «Рінь», «Вежі» та «Підзамча», які знайомлять читачів зі світовідчуттям людини, чиє життя завершилося в німецькому таборі Заксенгаузен.

«Євген Маланюк. Вибрані твори» представляють не лише всім відомі праці письменника, а й твори, які не передруковували з часів їхньої появи. Маланюк — відомий громадський діяч та літературознавець, якого сьогодні вважають однією з визначних історичних персон минулого століття.

Звісно, у контексті Празької школи не можна не згадати Олену Телігу, чиї «Вибрані твори» також є в нашій книгарні. Це доповнене видання поетеси, яку розстріляли в 1942 році в Бабиному Яру. Сюди також входить стаття Олега Штуль-Ждановича, з якої читачі можуть дізнатися більше про життя і творчість письменниці.

 

Розділ новин: Куточок читача, глядача і слухача | Опубліковано: Promo



Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz