Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пн, 29.04.2024, 05:08
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібен цей модуль
Всего ответов: 355

Французька письменниця Анні Ерно стала лауреаткою Нобелівської премії з літератури 2022 року

82-річна французька письменниця Анні Ерно (Annie Ernaux) стала лауреатом Нобелівської премії з літератури 2022 року. Про це оголосила Шведська королівська академія у четвер, 6 жовтня.

Хто така Анні Ерно

Анні Ерно (Annie Ernaux) – французька письменниця, професорка літератури. Анні Ерно народилася 1 вересня 1940 року у Нормандії, де її батьки мали продуктову крамницю. Про своїх батьків Ерно розповідає у книгах «Майдан» (премія Ренодо, 1984) та «Жінка».

Анні Ерно навчалася в університеті Руана, а потім у Бордо. Після навчання вона здобула диплом вчителя літератури. У 1971 році стала доцентом кафедри сучасної літератури. Деякий час працювала над незавершеним дипломним проектом про французького письменника Маріво.

На початку 1970-х років вона викладала у ліцеї Бонневілля, в Колеж д'Евір в Аннесі-ле-В'є, а потім у Понтуазі, потім вчилася заочно у Національному центрі дистанційної освіти (CNED).

Перший роман Ерно, Les Armoires vides» («Порожні шафи»), був опублікований в 1974 році. У ньому є виразні автобіографічні мотиви, що характерно для усієї подальшої творчості письменниці. Усі її романи так чи інакше стосуються реальних епізодів її біографії. Романи Анні Ерно, у яких особисті спогади накладаються на колективну пам'ять покоління, називають справжнім свідченням епохи.

Анні Ерно є лауреаткою низки літературних премій: премії Ренодо (1984, роман La Place), премії Маргеріт Дюрас (2008, Les Années («Роки»)), премії Франсуа Моріака (2008, Les Années), Премії французької мови (2008, за сукупність творчості). З 2014 року вона є почесним доктором Університету Сержі-Понтуаз.

2008 року режисер Патрік-Маріо Бернар за книгою Анні Ерно зняв фільм «Інша». У 2021 році переможцем Венеціанського фестивалю став фільм Одрі Діван «Подія», знятий за твором Ерно. Українською вийшла її книга «Пристрасть» (2008, Факт), «Майдан. Жінка» (2006, Фоліо).

Вибрана бібліографія Анні Ерно

  • «Порожні шафи» (Les Armoires vides)

  • «Звичайна пристрасть» (Passion simple)
  • «Роки» (Les Années)
  • «Інша» (L'Autre fille)
  • «Жінка» (Une Femme)

Що таке Нобелівська премія з літератури

Нагадаємо, Нобелівська премія в галузі літератури – найпрестижніша міжнародна літературна премія у світі. Створена разом з чотирма іншими Нобелівськими преміями за заповітом Альфреда Нобеля 1895 року, вручається з 1901 року. За заповітом Альфреда Нобеля винагорода має бути отримана людиною, що створила «найвидатніші роботи в напрямку ідеалізму». Первісна вимога розглядати тільки ті роботи, що були створені в рік, що передує року нагороди, була змінена щоб роботи могли бути розглянуті, якщо їх значення було визнано лише недавно. Також премія не присуджується посмертно. Виняток було зроблено лише один раз: у 1931 році Ерік Аксель Карлфельдт отримав премію, пробувши членом Академії протягом 20 років як секретар. Він був номінований двічі, але не погодився дати премію самому собі.

Перший лауреат Нобелівської премії з літератури був Сюллі-Прюдом. Загалом з 1901 по 2022 роки було вручено 114 премій, з них 16 – жінкам. Чотири рази премія присуджувалася двом авторам, двічі жоден автор не отримував премії. Нагородження не проводилось 7 разів: у 1914, 1918, 1935, 1940–1943 роках. Середній вік лауреатів – 65 років.

У 2018 році Шведська академія заявила, що не оголошуватиме переможця. Причиною цьому стали корупційні скандали і звинувачення у сексуальних домаганнях.

Номінації на Нобелівську премію тримають у таємниці протягом 50 років. Премію мають вручати 10 грудня у Стокгольмі.

 

    Джерело публікації

Розділ новин: Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції | Опубліковано: virchi


Радимо переглянути інші публікації на "Анумо...":

- Присудження Всеукраїнської літературної премії ім. Михайла Коцюбинського;

- Українська письменниця з Івано-Франківська Катерина Бабкіна отримала головну нагороду премії Центральної Європи - Angelus.


    Ключові слова (теги) матеріалу: Анні Ерно, професорка літератури, французька письменниця, Нобелівська премія


Коментарів: 0

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz