Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Сб, 20.04.2024, 16:09
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Прочитавши вірш чи прозовий твір, коментар...
Всего ответов: 350

Початок навчального року (що? де? коли?)

Після закінчення навчального року в Італії, ще ніхто не знає, коли почнеться новий... Для чого перейматися, ажде попереду літо, море і три місяці відпочинку від школи... А чи це справді так? Якщо українським дітям дають список творів із позакласного читання: хочеш – читай, а не хочеш – то вже й так обійдеться, то італійським дітям дають завдання на літо. Для цього батьки повині купити спеціальні книжки із завданнями, де для кожного предмету є свій розділ. Скажу чесно – мені жаль цих діток, бо ті, яким навчання дається легко, можуть виконати усі вправи і задачі за місяць, якщо добре постараються, а ті, які були слабенькими у школі, вважають таке завдання непосильним, тому не всі й переймаються. Це проблема також і для батьків: адже треба контролювати дитину, допомагати їй, брати книжки із собою у відпустку. Мій син розтягував завдання на два місяці: присвячував по годині у день на виконання. Брали ми його із собою, коли летіли у відпустку до бабусі, адже там немає Інтернету, тому часу було більше.

Точну дату початку навчального року призначають улітку, кожен регіон має свій день. Цього року ми ідемо до школи 14 вересня, у минулому році пішли 8-го. Ніякого святкування і квітів – звичайний робочий день для дітей і вчителів. Біля зачинених дверей школи збираються батьки і діти, за п»ятнадцять хвилин до дзвінка виходить директор і вітає усіх із початком занять. Ще з липня на скляних дверях висять списки першокласників, де зазначено у яку секцію вони потрапили: А, В, С... Кожен вчитель забирає своїх дітей до класу. Крига скресла.

Початкова школа і середня розміщені окремо. Перший період, «елементаре» продовжується 5 років. У нашому регіоні до першого класу ідуть дітки, яким до 31 грудня поточного року виповниться 6 років.

Через п»ять років вони закінчують початкову школу і йдуть до середньої – «школа медіа». Якщо у дитини спитаєш, у якому класі навчається, то вона відповість: «Я навчаюся у третьому класі середньої школи», точніше - у восьмому класі. Після восьмирічного циклу і здачі екзаменів, перед учнями стоїть вибір: вступати до ліцею чи до інституту (нашого технікуму), де вчаться ще п»ять років.

Ніяких випускних вечорів тут не існує. Батьківський комітет класу замовляє скромну вечерю в ресторані, куди запрошують вчителів, дітей і батьків. Цього року закінчив школу мій син, усі ходили у піцерію, і дуже здивувало, що деякі батьки після останньої зустрічі були незадоволені тим, що треба здавати гроші на квіти вчителям.

Вступ до середніх навчальних закладів не потребує ніяких екзаменів, достатньо заплатити за навчання (у середньому це 100 євро) і купити книжки (ще 300 євро). Якщо учневі такий профіль навчання непосильний, то його залишають на другий рік. Після двох повторених років потрібно міняти профіль, тому що такий рід навчальних дисциплін не для цієї дитини. Буває, що студенти просто не хочуть вчитися (це не диво й для українських учнів). Ліцеї не дають професійної кваліфіки, тому після іх закінчення треба вступати до університету. А от після інституту (нашого технікуму) студент отримує професію, тут у наш час тяжко знайти роботу. Деяких новоспечених спеціалістів запрошують на підприємства, відбираючи за найкращими результатами навчання.

Для мене, як вчительки, перше вересня завжди залишається святом, хоч тепер і без квітів... Тому вітаю усіх вчителів, батьків і учнів із початком навчального року. Нехай вам усе удається!

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: shetamara



Коментарів: 10
avatar
1 virchi • 23:59, 30.08.2010 [Лінк на твір]
Дякую, Тамаро, за публікацію! Було цікаво читати і порівнювати як у нас починають навчання, а особливо закінчують школу. Якщо Ви не проти - запропоную публікацію до нашої газети, тим більше, що це актуально і корисно yes
avatar
4 shetamara • 15:25, 31.08.2010 [Лінк на твір]
Несіть, пане Василю, нехай читають.
avatar
2 Viktorivna • 14:46, 31.08.2010 [Лінк на твір]
Цікавий підхід. У нашій школі з 9-го класу класи діляться на профільні: юридично-економічний, медично-біологічний та музичний. А ще, по бажанню учня, можна вивчитись водити автомобіль, тому, майже всі 11-класники виходять із рідної школи з правами.
Хочу сказати, що як на мене, наші вчителі - герої: потрібно мати стільки терпіння, бажання, доброти та любові до своєї роботи та до дітей, щоб їх чомусь навчити, а в наш час, та ще з тією мізерною зарплатою це, дійсно - подвиг. Тому подарувати букет квітів на свято - це маленька дяка за все. А ще приємно бачити людину з великим оберемком квітів: - знаю - це вчитель!!! tongue
Тому, вітаю усіх учителів з 1 вересня!!! Здоров"я, наснаги і успіхів у Вашій нелегкий праці.
avatar
3 shetamara • 15:24, 31.08.2010 [Лінк на твір]
І музичний? Ваш край багатий на людей із музичними здібностями? Тоді й не дивно, що саме Чернівці мають талановиту композиторку Оксанку! Інакше просто не могло бути! yes
avatar
5 Pylyp • 19:17, 02.09.2010 [Лінк на твір]
Дякуємо0, пані Тамаро за цікаву інформацію! Прочитали з дружиною і розкажу внуку він пішов у10-й клас. yes
avatar
6 shetamara • 19:38, 02.09.2010 [Лінк на твір]
up
avatar
Цікава публікація!!!! Мені подобається ваша система навчання, де на першому місці є знання дитини.
У нас дещо по іншому... Так, Оксанка має рацію щодо героїв-учителів... Але ж у навчальних закладах існують й інші "побори", які є непосильними для багатьох батьків...
avatar
8 shetamara • 15:37, 07.11.2010 [Лінк на твір]
Не бачила Вашого коментаря раніше, вибачте. Мені пощастило вчитися ще тоді, коли поборів, як таких, не вимагали. Та я й сама не вмію їх давати. shy
avatar
Цікаво прочитати. Дякую за публікацію. Як все по-різному кругом. В США шкільна освіта безплатна (хоча для тих, хто хоче платити - є досить приватних шкіл). А от коледжі та університети досить дорогі (хоча для бідних існує повно грантів-допомог).
avatar
10 shetamara • 20:12, 04.02.2011 [Лінк на твір]
Ура! наша Тамара з'явилася! :)
Дякую за візит.

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz