Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 08:56
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи є у Вашому н.п. поетична спілка, клуб?
Всего ответов: 342

Практичні поради для початківців як навчитися писати вірші

 Ніщо так не псує вірш автора-початківця, як «плаваючий» розмір. Віршована мова відрізняється від прозової тим, що вона чітко ритмізована. У кожному рядку вірша може бути строго певна кількість наголосів. У деяких випадках розкид у два-три ударних склади допустимо, але в ішних цей прийом є фатальним. Зокрема, це стосується найбільш поширеного розміру, тобто ямба. Якщо «на слух» ви поки не відчуваєте, як чергуються ударні і ненаголошені склади - малюйте собі схемки.

У вірші повинна бути рима.  Є вірші неримовані - вони називаються, «білими». Але, як правило, коли ви пишете привітання або рекламний слоган - від вас чекають вірша, написаного простим розміром (швидше за все - ямбом) з чіткою, милозвучною римою. Рима може бути банальна (хоча б «любов-кров»), але не приблизна. Після того, як ви, у пориві натхнення, склали кілька рядків - обов'язково уважно їх перечитайте і перевірте, наскільки точні рими. Якщо закінчення слів, що римуються не співпадають - переробляйте. Рима - це коли збігається і ударна голосна і наступні за нею приголосні.

Оригінальність  - річ критична. Якщо ви претендуєте на більше, ніж складати вірші по нагоді - ви повинні бути хоч в чомусь не схожі на всіх інших поетів. Важливо знайти свої слова, свою мову, свою ритміку, своє оформлення або авторську манеру читання. Поезія тим і цінна, що неповторна. Не бійтеся експериментів, ігор зі словами, стилістикою, звукописом. Не бійтеся бути щирими у віршах - якщо ваше почуття зустріне розуміння у читачів - вам пробачать всі огріхи формального віршування. Але слід в обов'язковому порядку розділяти себе і ліричного героя - емоції це лише привід до літератури. Ваші переживання нікого не хвилюють, поки ви - через призму віршування - не показали їх натовпові.

Стрічка з психології -  найбільше в тексті абстрактної людини чіпляють перший і останній рядки. Вони повинні бути одними з найсильніших у всьому вірші.

І найважливіше. Навчаючись писати вірші вам слід чітко вивчити і зрозуміти всі правила формального віршування - щоб спокійно й усвідомлено порушувати їх, якщо логіка цього вимагає. Різниця між безпорадною помилкою новачка і впевненим збоєм майстра - в розумінні. Запам'ятайте правила - і не бійтеся грати проти них.

 © http://tvori.at.ua

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: lyu4450



Коментарів: 2
avatar
1 мартин • 23:56, 29.11.2011 [Лінк на твір]
Дякую !!! hands hands hands hands hands
avatar
2 AN_Kravchuk • 22:07, 12.12.2011 [Лінк на твір]
Я навчаюсь у літературному класі, але такого ще ми не вчили. Дякую!

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz