Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Чт, 28.03.2024, 11:32
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Де Ви друкували поезію?
Всего ответов: 421

Літературно-мистецький вечір, присвячений Всесвітньому Дню поезії

ПОЕЗІЯ – СЛОВА ІЗ МУДРОСТІ І ДУМКИ

    21 березня 2012 року у Жовківському районному Народному домі відбувся літературно-мистецький вечір «Поезія – слова із мудрості і думки», присвячений Міжнародному Дню поезії

Поезіє! Ти ластівка душі,
Ти неповторність миті, ладо серця мого.
Ти зігріваєш душу у найважчі дні,
Стаєш примарою, коли втрачаєм мову.
Поезіє! Ти пісня для душі…
Із неповторними як райдуга словами.
Як солодко сади нам пахнуть навесні,

    І як просторо віршам поруч з читачами, - такими слова ведуча Галина Фесюк розпочала захід, який ось уже п’ятий рік підряд проводить Жовківська районна благодійна організація «Розточани»
спільно із відділом культури і туризму Жовківської РДА . Вона також зазначила, що у  1999 році на 30-ій сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати 21 березня Всесвітній день поезії. Перший Всесвітній День поезії святкували у Парижі, де знаходиться штаб квартира ЮНЕСКО.

    «Поезія, - йдеться у рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і глибокі питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути увагу якомога ширшого кола суспільства. Цей день повинен дати шанс гучніше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують вічну традицію живого звучання поетичного слова. «Цей день – 21 березня, - вважає ЮНЕСКО, - призваний послужити створенню в засобах масової інформації поетичного образу поезії, як справжнього сучасного мистецтва, відкритого людям».

    На літературну зустріч вже вкотре з’їхалися поети із Жовківщини, а ткож з інших областей. Петро Гойда - член Асоціації письменників України із м.Тернопіль; Мирослав Артемович, поет із м. Жовква, сьогодні мешканець Львова; Софія Барицька, поетеса із м.Рава Руська; Єва Кресало, поетеса із с.Лавриків; Валентина Деркач із с.Гйче; Богдан Бовшик, поет із с.Великі Грибовичі; Наталя Скосарева, поетеса із м.Дубляни; Довганик Ярослав, поет із с.Надичі; Стефанія Кулієвич, поетеса із м.Рава Руська; Оксана Затушевська – поетеса із с.Добросин; Ольга Мазепа – поетеса із смт.Куликів, а також зовсім юні поетки – Оля і Наталя Бойко із с.Добросин, Наталя Полоцька із с.Кулява, Софія Войтович, уч.10 кл.ЗОШ №2.

    Окрасою вечора стали юні вокалісти із Центру дитячою та юнацької творчості - Арсєнтєва Аліна, Кузьмин Ірина і Василишин Ірина, вони виконали декілька українських пісень для поетів, а ті, в свою чергу, дарували їм бурні оплески.

    Уляна Воробець – редактор Жовківського радіо також подарувала присутнім декілька власних віршів. Та найцікавішим стало те, що в залі були присутні школярі.. Адже саме для такого покоління поети читали свої твори. Крім цього, у літературній світлиці обговорювалися й проблемні питання авторів поетичних збірок. Адже, читачу не відомо, як нелегко видати книгу, він також не знає де її придбати і що придбати, а тим більше місцевого автора-краєзнавця. Як наголосила на початку вечора директор  районної ЦБС Марія Довгань, «Місцевий поет і краєзнавець – це гордість нашого району. Вони для нас, бібліотекарів, завжди бажані і затребувані. А Жовківська районна БО «Розточани» щоразу ширшає, поповнюється новими талантами, тому ми маємо з ким працювати».

    Цікавим і обнадіюючим став виступ  керівника відділу культури і туризму Степана Кунинця. Керівник привітав учасників літературного вечора, а також сказав: «Кожен поет – це особистість, це відгук своєї епохи, свого часу, своєї країни, свого напрямку.. Кожен з них – це обличчя, яке дарує усмішку, сумує, закликає, бореться… А поезія митців різна, але об’єднують їх любов до природи, краси, добра, любов до життя, і тоді розкривають вони ці почуття у своїх віршах.

    Я сьогодні із задоволенням слухав поетичні доробки наших поетів, і розумію, що такі вечори потрібні, вони несуть лише задоволення душі і надію,  адже слово поета завжди має глибоке підґрунтя, як історичне, так культурне і мистецьке».

    Галина Фесюк завершила вечір своїми поезіями , а також промовила: «Як стверджував французький поет Жан Нікола Артюр Рембо, «Поет, це - посередник між  землею і небом, між буденним світом вічних ідей  та образів, тому завдання поезії – донести до читачів своє особисте враження через дивовижні образи та символи». Крім цього , вона зачитала уривок з вірша «Мої вірші»

Мої вірші – шматочок серця…
О доленько, лишень не сердься,
Що інколи тебе клену,
На тебе списую вину –
Та в глибині душі живої
Я не тримаю думки злої,
А лиш у віршах скапую сльозу...

    Поетичне слово наших жовківчан не знає меж. Раніше ми думали, що справжні поети живуть лише у Львові, а сьогодні як бачимо є вони й на Жовківщина. А всім шанувальникам поезії хочу нагадати: «Поезія – це потік людських почуттів, вилитих на папері: не раз веселих, іноді – сумних, або ж сатиричних»

Катя ПЕТРУХ,
студентка факультету журналістики ЛНУ

 
Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: galina-fesyuk



Коментарів: 1
avatar
1 virchi • 01:09, 26.03.2012 [Лінк на твір]
Дякую, пані Галино, за публікацію. Добре, що у цей день (і напередодні) по усій країні проходять такі вечори. Шкода, що цій темі не приділяється увага на центральному рівні (бо у День поезії з екранів ТБ знову усіх поливали брудом).

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz