Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 29.03.2024, 15:26
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Що Ви частіше робите у часи душевних розломів?
Всего ответов: 786

"Севама" або Яблука в саду Оксани Яблонської

Нині існує безліч мистецьких і поетичних, зокрема, угрупувань.Не буду перераховувати їхні назви і членів, а зупинюся на одному, до котрого волею долі і Оксани Яблонської маю  відношення.

«Севама» — яблуко – в буквальному перекладі.
Оксана Яблонська на фестивалі «Рутенія» пояснювала: «…з яблука почалося кохання і людство, яблуком завершаться війни. Вірю в це!
І так круто, що єднаються креативні і творчі люди, здатні втілювати свої мрії.»

Київське, а, по суті, всеукраїнське об`єднання.

Бо членство в ньому не вимагає проживання у Києві. Воно вимагає одного – достойного поетичного рівня, а ще бажання не тільки публікуватися в інтернет-виданні «Севама», а й приїздити на зустрічі, котрі проводяться раз на місяць. Тоді, коли це вдається.  У іншому випадку – зустрічі на сайті «Севама»

Травнева зустріч співпала з щорічним фестивалем. Енергія творчих жінок – завідувачки Музею Павла Тичини Тетяни Сосновської, дитячої поетки Larysa Nitsoy та керівника «Севами» Оксани Яблонської – реалізувалася у спільному проекті  на День Музею - «Поетичному Фестивалі на Терещенківській 5»,  де був і наш невеличкий миколаївськй десант.

Ми звикли до музейної тиші, а настав , дякуючи таким ентузіастам, час спілкування, життя, — об`єднання сучасної поезії з аурою великого майстра — може, тому поети не втомлювалися слухати одне одного, очі світилися,а йшли тільки ті, хто мусили…

І це так,бо добре відомий любителям поезії Валентин Лученко зазначив на сторінці Тичинівської спільноти  в ФБ : «..приємне враження від рівня авторів, які в основному представляли літературне об’єднання «Севама», лідер якого Оксана Яблонська. Гарний рівень декламації власних творів, які продемонстрували більшість авторів. А ще сподобалося, що і автори-декламатори і слухачі демонстрували парадоксальну увагу до читців. Хто знає, як проводяться поетичні фестивалі, той зауважує, що автори рідко слухають один одного. Тут все було навпаки»

Остання, перед осінньою перервою, зустріч відбулася 25 травня у приміщенні Спілки письменників України на Банковій, 2.

Змінилося місце, та не змінилася атмосфера. Тут панувало  поетичне слово, вміле декламування і увага.
Тема була сформульована грою слів «Море-а_море». Адже море таке ж многолике, як життя, а кохання буває таким же грізним, як наша дійсність.

Валентина Заха-Бура не тільки пише вірші про любов і море, а ще і має збірку віршів «Я то море». А  Oksamytka Blazhevska  читає вірші, зіткані з любові, гумору і несподіванок — так вважає Оксана Яблонська.
Верлібри  Валентина Лученка викликають оплески, а поезії Юрія Рудницького про любов заворожують слухача-поета…

Aнна Орел продемонструвала чудову книгу «Кобзарі Майдану», де зібрані фото і поезії часів Революції Гідності. Поки що ця книга існує в єдиному примірнику, та ми надіємося на продовження накладу.

Оксана Яблонська
Ромашки

Бігла додому. Шарілась щаслива.

Знову калюжі. І гримала злива.

В ніжні ромашки ховала обличчя.

В серці так важко. Та сльози не личать.

Все притискала до серця букетик,

Мовчки питалася: “Де ти, мій..? Де ти?”

Мокра сукенка прилипла до тіла,

Жінка додому з роботи “летіла”.

Пусткою дім зустрічав непривітно,

Ніжні ромашки в оселі заквітли.

“Любить? Не любить?”, – не звикла питати.

Муж добровольцем пішов у солдати,

Дощ обіймає його у окопі.

Служба Вкраїні й далекій Європі,

Вже научився міняти набої,

Влучно стріляти: один в полі – воїн,

І у листах написати пів-слова:

“Вірю – чекаєш. Люблю. Будь здорова”,

А, коли в серці самотньо і важко, -

То передати дружині ромашки…

21-22 червня 2014 року

http://gazzete.mk.ua/archives/3727.html

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: malovana

    Ключові слова (теги) матеріалу: севама


Коментарів: 16
avatar
0
1 Мурашка • 12:38, 01.07.2014 [Лінк на твір]
Приємно читати таку інформацію .
Якщо поезія лунає
Любов ,добро лиш
прибуває...
avatar
2 Koshkina • 15:04, 02.07.2014 [Лінк на твір]
Добрий вірш..... yes
avatar
0
3 malovana • 15:34, 02.07.2014 [Лінк на твір]
чомусь не можу відповісти окремо, справді, зустрічі севамівці - прекрасні натхненні..., а от чому б не зробити зустріч анумівців...
avatar
4 Koshkina • 08:50, 03.07.2014 [Лінк на твір]
Шановна Тетяно, а скажіть будь ласка, чи є у нас в Миколаївській області спілка обласних  поетів і письменників? Якщо є, то як потрапити в їх ряди?
avatar
0
5 malovana • 23:38, 03.07.2014 [Лінк на твір]
Звичайно,є, очолює Дмитро Кремінь, на скільки я знаю, первинна умова - не менш двох друкованих книг,рекомендація члена спілки, проводяться періодично цікаві посиденьки при Науково-педагогічній бібліотеці. Я особисто не прагла вступати ніколи,як і друкувати книги,до речі, але на зустрічі приходжу, якщо мені цікаво, ось остання була після публікації книги пана Дмитра, але у мене не отрималося, на превеликий жаль.Окрім того,Ксана Коваленко організувала цікавий клуб читачів української новітньої літератури, де теж після спільно обраної книги, котру всі читають, збираються на обговорення - приймаютьсявсі бажаючі, доречі нафейсбуці у Мистецькому вернісажі сьогодні про це говорили
avatar
0
6 malovana • 23:43, 03.07.2014 [Лінк на твір]
Тих, хто прагне поетичного відпочинку"Севама" чекає на «Країні Мрій» в суботу, 5 липня з 17.00--18.00 на сцені «Курінь».
avatar
7 Koshkina • 11:46, 04.07.2014 [Лінк на твір]
Дякую за і інформацію і роз'яснення. Залишилося видати тільки книги . yes   Натхнення Вам, Тетяно, і , тримайтеся....
avatar
0
8 malovana • 12:02, 04.07.2014 [Лінк на твір]
Видавайте, мабуть, це таки потрібно, як оцінка періоду, навіть для себе)))
avatar
9 karas • 10:06, 06.07.2014 [Лінк на твір]
Коли виникають і зобовязують якісь обмеження у чомусь ( в даному разі друкування книг ) це дуже погано , бо це вже не зустрічі рівних , бо я думаю , якщо є гроші , то можна надрукувати і не найкращі вірші найкращих поетів , і тому я думаю , що надрукування книг  , чи інші якісь обмеження - це не показник хорошого тону тих хто створюють це , ( такі зустрічі , клуби ) , бо історія знає багатьох видатрих людей що ніколи не друкувалися а стали зірками світової величини ( наприклад моя любима Еміді Дікінсон) , і тому якщо є обмеження - є нові питання . Якість не те хто скільки надрукував - а те які твори і якою людиною автор є , і чи хочуть цю людину бачити , спілкуватися з нею , інші люди !!!
avatar
10 Koshkina • 10:32, 06.07.2014 [Лінк на твір]
Погоджуюсь з тим, що можна і одну видати збірку, чи книгу і вступити до о"єднання . Так, в кого є гроші, тим легше....А ходити просити у спонсорів допомоги, як для мене, не дуже до вподоби.... yes
avatar
0
12 malovana • 07:17, 07.07.2014 [Лінк на твір]
не обов`язково видавати великим тиражем, але менше 100 буде дорого,головне, щоб книга мала відповідні позначки
avatar
16 Koshkina • 12:18, 07.07.2014 [Лінк на твір]
Тетяно, а які це відповідні позначки?
avatar
0
11 malovana • 07:15, 07.07.2014 [Лінк на твір]
згодна з Вами, тому у мене і було таке відношеннядо офіційної спілки, а щодо друку, я друкувалася, коли друкували десь випадково, а збірки не вважала за потрібне,тепер вважаю, що треба вибирати за періодами чи темами і друкувати - це порада молодшим, бо вірш має бути на папері, а ще озвучений автором у колі інших авторів, хто знає, може щось надрукую, вибране)
avatar
1
13 malovana • 07:25, 07.07.2014 [Лінк на твір]
спілкування - хіба дляцього треба бути саме в офіційній спілці? - згодна, що ми звикли, але це питання статусу, а не поезії, тому... укого як складеться.
avatar
14 karas • 11:45, 07.07.2014 [Лінк на твір]
Спілкування ... Це чудо яке ми часто ігноруємо , важко навіть уявити щоб у людей не було мови , вони не могли когось вислухати , подивитися на чудові слова , не тільки душею , але і зором ( не дарма сказано , хто має вуха нехай слухає , але тут можна доповнити для тих хто не читає глибший зміст , хто має очі ( тут мається не тільки тілесні , але і духовні) нехай дивиться , хто має душу - хай відчуває , хто має... талант , кожен як може з ним ділиться . Ось уявіть - багато з нас ( я маю на увазі всіх тих хто хоче і вміє будь що художнє , поетичне , а хто квітками , а хто візерунками ), поділитися , яке це чудо ?! Багато з нас ( я маю увазі поетів тут на сайті , і на інших сайтах , має свої вже сайти , різні інші можливості самому мати своє щось в інтернеті ( блоги , свої сторінки ) І старається таким чином навязати свою думку іншим . Я колись так само хотів створити свій сайт , бо це можливо зараз для кожного і навіть недорого , але ... Чи не краще бути рівними між іншими , щоб кожен міг виразити свою думку , без тиску чи то адміністратора , що обмежує певні правда , чи інших можливостей. Вільний дух спілкування - допомагає розвиватися - і це потрібно кожному , і навіть маститим , хоча вони до нас не опускаються , значить нам , меньш талановитим , треба до них підніматися . А як піднятися до вершин , коли не почуєш іншої думки про себе ( хоча деколи може і заздрісно неправдивої) , але зло само собою колись кане в лету , а істина залишиться в нас !
avatar
15 Koshkina • 12:17, 07.07.2014 [Лінк на твір]
Погоджуюсь , що поет може хотіти статусу, визнання....Тому, головне спілкування і сама поезія...
А що поет сказати хоче :
дурити світ, чи веселити,
а може суть життя розкрити?..... yes

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz