Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Чт, 25.04.2024, 01:55
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Дайте оцінку сайту української поезії
Всего ответов: 607

У Тернополі «Майдан» заговорив віршами (фото, відео)

Днями у Тернополі знову прозвучав голос Майдану — з вуст поетів та з… картин. 5 серпня у галереї «Бункермуз» відбулася презентація наймасштабнішої збірки революційної поезії «Говорить Майдан». На стінах закладу розмістилися алегоричні, символічні, реалістичні та саркастичні чорно-білі образи Революції Гідності від місцевої художниці-графіка Марічки Юрчак.

У мікрофон звучали пронизливі, піднесені, відверті та емоційні заримовані голоси Майдану тернопільських поетів та безпосередніх учасників буремних подій цієї зими — Юрія Матевощука, Віктора Фінковського, Володимира Мелеха, Ігора Федчишина. Завітала до Тернополя і гостя з Івано-Франківська, одна із авторів збірки — молода поетеса Альбіна Смолянська.

Збірка революційної поезії містить у собі більше 200 творів, які були відібрані редакцією київського видавничого дому «Чорнильна Хвиля». Приємно відзначити, що 15 авторів збірки — це тернополяни чи вихідці із Тернопільщини.

— Авторський склад об’єднав не тільки всю територію України разом з АР Крим, міста, містечка і села, що вказує на цілісність та загальну підтримку Національної ідеї усіма прошарками населення, але й низку зарубіжних країн, серед яких: Норвегія, Іспанія, Польща, Канада, Болгарія. До відбору надсилалися твори і з інших зарубіжних країн, таких як Білорусія, Казахстан, Туреччина, Аргентина, але слід відзначити, що серед іноземних авторів усі — вихідці з України, — розповідає видавець Володимир Архипенко. — Розчарувало та викликало подив, що жодного твору не було отримано з Росії. Це підтверджує відсутність підтримки не тільки серед росіян, але й серед українського населення цієї країни. Тим більш, що найбільша українська діаспора — саме у Росії.

При відборі матеріалів для книги було розглянуто близько 9 тисяч творів. Поза увагою залишалися вік, регалії, звання авторів, тому тут можна зустріти як і перші поетичні «ластівки», так і твори маститих письменників.

— Порадувало те, що навіть не досить сильні автори наскільки проповідували ці події, що написали насправді найкращі твори у їх житті… — ділиться пан Володимир.

— Задум книги виник спонтанно, зі звичайної фотографії, яка була зроблена з будинку Київської міської державної адміністрації: з вікна на вул. Хрещатик були виведені два гучномовці, усередині приміщення грало фортепіано, люди обживалися та знайомилися з будівлею, яка для багатьох виявиться домом на місяці. В повітрі витав подих свободи та патріотизму — це все було у день, коли люди вперше зайшли до цієї будівлі. Було таке відчуття, що саме зараз, саме з цього місця через два гучномовці у кадрі лунає голос Майдану, він говорить… — продовжує Володимир Архипенко. — Звісно, спочатку планувалося видати яскраву, патріотичну, трохи нахабну збірку, але події докорінно змінили концепцію. Ми не мали права надати цій книзі «фарб», ми не мали права згадувати прізвища політиків, ми не мали права радіти, ми не мали права створити цю книгу щасливою, ми не мали права видати по-іншому.

— Основна складність у створенні ілюстрацій до книги, — розповідає художниця Марічка Юрчак, — полягала у тому, що заново довелося зануритися і пропустити через себе всі події Євромайдану. А ще, що всі малюнки потрібно було виконати у дуже короткий термін — за місяць.

Тернопільські поети ділилися тим, як вони пропускають крізь себе події в Україні, як створювали вірші в ці нелегкі дні. Хтось відтепер у соціальній ліриці не може уникнути лайки, а хтось, як Володимир Мелех, після відчутого та пережитого не може написати й рядка…

Останнім часом в Україні з’явилася низка книг, присвячених Небесній Сотні та Революції Гідності. Кожна книга створена з найкращими почуттями та поривами, адже ці події пройшли через серце. Однак головна відмінність книги «Говорить Майдан» — це якість поетичних творів та відсутність зайвого: лише патріотизм, воля, сила духу, вірність, любов, надія та безмежна скорбота за безсмертними Героями України. Вірші та ілюстрації у книзі розміщенні у хронологічному порядку, висвітлюючи події від жовтня 2013 до квітня 2014 р. Видавці дуже ретельно поставилися до дотримання авторських прав поетів, чиї твори увійшли до збірки.

 

Важливо й те, що 20 гривень з кожного проданого екземпляру книги будуть перераховані на благодійність. Вартість збірки — 80 грн, електронного видання — 40 грн. З питань придбання у Тернополі звертайтеся до Марії (063 48 30 675).

Марія Богданович, Тернопільська липа

Фото, відео автора

Опубліковано: Чорнильна_Хвиля



Коментарів: 1
avatar
1 karas • 20:24, 16.08.2014 [Лінк на твір]
Може молоді люди знов говорять про те щоб відновлювати майдан . Тому що хіба щось круто змінилося - змінилося одне , і то в гіршу сторону - прийшла війна , і нові вже воєнні жертви ! Лишилися слова , але вони лише для тих хто слухає , а як зробити так , щоб слухали ті кому потрібно - влада , чиновники , керівники , депутати , які мають вирішувати , а то що , народ знову має взяти все в свої руки , і йти трощити брехню , і вибивати гроші які він виділив на допомогу людям сходу , а ті гроші невідомо де застрягли ...

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz