Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 06:30
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Ваша стать:
Всего ответов: 493

Перші поетичні ужинки Олесі Франко


 
  Днями у Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка м. Калуша відбулася презентація першої поетичної збірки калуської молодої поетеси Олесі Франко, яка є представницею роду славетного Каменяра.
  У збірку, під життєствердною назвою «Істина життя», увійшли вірші на тему життя, віри в Бога, любові, зокрема любові до рідної землі, дружби і, звичайно, музики. Адже, якщо на ниві поетичного письма авторка почала свої ужинки нещодавно, то як музикант і педагог вже добилася чималих успіхів.
  За фахом Олеся Франко викладач музики по класу фортепіано, працює в Калуській музичній школі Калуського міського відділу культури.
Її вихованці часто беруть участь у всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсах і, до слова, майже ніколи не повертаються додому без нагород. Збірочка «Істина життя» побачила світ у Київській друкарні ТОВ «АТОПОЛ» наприкінці минулого року. Упорядником віршів став відомий український художник Йосип Борисович Осташинський, який, власне, і порадив авторці не тримати все написане у шухляді, а видати власну поетичну збірку.
  Привітати молоду поетесу з виходом першої збірки прибуло чимало гостей не тільки з Калуша та Калущини, але й з цілої Івано-Франківщини. Було сказано багато гарних слів, схвальних відгуків як про творчу роботу п. Олесі, так і про неї, як людину, як талановитого педагога. З привітальним словом виступили: Ткачик Іван (голова калуського клубу талановитих людей Калущини «Мистецьке гроно»), Сімків Богдан (калуський поет, автор семи поетичних збірок), Зьомковська Марія (прозаїк, етнограф), поет Володимир Сивобровенко, краєзнавець Когут Микола, співробітники музичної школи, де працює поетеса, а також колеги по перу з літстудії «КА-МА-ЛІ-я» (м. Калуш) і Міжрегіонального поетичного клубу «Об’єднані словом» (м. Івано-Франківськ) та багато інших. Вітали поетесу і рідні, зокрема Сімків Терентій Васильович, хресний батько авторки, якому нещодавно виповнилося 90 років.
  Розділити радість свого наставника прийшли також і вихованки п. Олесі, учениці Калуської музичної школи, Мельник Зоряна, Рига Божена, Сагайдак Атоніна і Тетяна, Луцька Андріана і Христина та Гринів Софійка, які порадували присутніх талановитим прочитанням Олесиних віршів та виконанням колядок. Русло творчого дійства уміло спрямовувала калуська поетеса Ірина Червінська. Звичайно, окрім творчого набутку молодої поетеси, говорили й про її славетного предка – Івана Яковича Франка. Авторка ділилася своїми спогадами про ті чи інші моменти у своїй родині, пов’язаними з іменем та життям Каменяра. Багато питань, які пролунали із залу, так само знаходились у площині франкознавства. Сама ж Олеся зазначила, що: «Бути нащадком такого великого Українця, такої відомої Людини (для неї) насамперед дуже і дуже відповідально!».
  Зазначимо, що Олеся Франко є правнучкою рідного брата Івана Франка – Онуфрія. Окрім творчої діяльності у сфері музики та поетичного слова, Олеся Франко займає активну громадянську позицію. Саме з її ініціативи у Калуші було створено громадське об’єднання «Товариство Бойківщини». А ще поетеса минулого року стала активною учасницею Калуського Майдану, а також мала змогу виступити на головній майданівській сцені у Києві.


Леся Геник

12/01/2015 р.
Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: LesyaGenyk

    Ключові слова (теги) матеріалу: Олеся Франко


Коментарів: 1
avatar
0
1 karas • 09:55, 14.01.2015 [Лінк на твір]
Добре що поповнюється все більше сімя поетів , шкода що немає кільки взірців творчості . А то на російських сайтах поетів скільки є українців , а тут , на Україні українсько пишучих так мало ... Я вітаю кожен сайт , кожного автора без виключення що пишуть українсьою мовою - це пропаганда України словом !

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz