Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 19.04.2024, 11:06
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Де Ви проживаєте?
Всего ответов: 974

Хто кого шантажує! В якій країні нацизм?

Єдиній українській бібліотеці у Москві проведуть "реорганізацію"
 

Відповідно до наказу уряду Москви від 30 червня 2014 бібліотека української літератури у Москві позбавляється статусу юридичної особи і перетворюється на звичайну районну бібліотеку.

Нові правила повинні набути чинності з 1 березня, повідомляє Німецька хвиля.


Директор бібліотеки Наталія Шаріна відправила міністра уряду Москви Сергію Капкову лист з проханням усунути це, як їй здається, непорозуміння. Не може бути, вважає Шаріна, щоб спеціалізована бібліотека з книгами іноземною мовою стала частиною ЦБС - централізованої бібліотечної системи Центрального округу.

"У них зовсім інше штатний розклад, інші посадові обов'язки, - пояснює директор української бібліотеки. - А головне: вони не комплектують, не шукають ці книги по видавництвах. Вони отримують вже, так би мовити, готовий продукт. Для нас це неможливо!"

За словами Шаріної, бібліотек, що відносяться до ЦБС, в Москві налічується 450. А самостійних бібліотек, у яких є окрема юридична особа - лише 11. "Це, наприклад, Бібліотека філософії імені Лосєва, Ділова бібліотека, Бібліотека кіномистецтв, Дитяча бібліотека, - перераховує Шаріна. - У всіх у них є певна специфіка, яка не дозволяє працювати за загальною схемою, інакше у них просто не буде тієї специфічної літератури, заради якої туди ходять читачі".

На перший погляд, реорганізація - це частина загального процесу оптимізації бюджетної сфери, який зачіпає і медицину, і освіта, і культуру. У той же час це вже не перший випадок тиску з боку влади на українську бібліотеку.

Свого часу їй з великими труднощами вдалося захиститися від звинувачень у поширенні екстремістської літератури, які московська прокуратура висувала у зв'язку з тим, що у фондах бібліотеки є книги про Бандеру і Шушкевич.

В бібліотеці проходили обшуки, допитували не тільки бібліотекарів, а й читачів. Бібліотеку вдалося відстояти в судах. Правда, літературу, визнану в Росії екстремістською, з полиць прибрали.

Формально Бібліотека української літератури існує з 1989 року, але її передісторія сягає ще в 20-ті роки минулого століття. "Центральна українська бібліотека при робітничому клубі в Москві" (так вона тоді називалася) налічувала 6 філій, стверджує бібліотекар. У 1937-38 роках всі бібліотеки з "національною" мовною специфікою були ліквідовані. Українські книги з Москви виявилися в Науковій бібліотеці Львівського державного університету імені Івана Франка, звідки повернулися до столиці лише через півстоліття, в часи перебудови.

У бібліотеці зберігається більше 25 тисяч книг: від поетичних збірок Тараса Шевченка до романів Мішеля Уельбека в перекладі українською. В окремому залі можна знайти свіжу пресу і підшивки періодики з України. Серед відвідувачів бібіліотека - не тільки українці, що живуть в Росії, але й корінні москвичі.


 
Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: Таля



Коментарів: 2
avatar
0
1 karas • 08:44, 02.03.2015 [Лінк на твір]
Коли ворог боїться , він навіть просте слово починає переслідувати , робити чистку бібліотек , культурних закладів - це останні подихи путінської чуми , ми переживем , але чи "Його вискість" виживе ...
avatar
0
2 Таля • 13:24, 02.03.2015 [Лінк на твір]
Справа в тому, що москва підняла війну проти України "за переслідування" росіян і їхньої мови в Україні! Подивитися "голим оком",навкруги. Кругом російська мова в Україні . Завалено російськими книжками. існують російські школи.  Хто це забороняє?А  що  в Росії? Якщо почуєте десь українську, то скажуть "аткуда хахол"?Ні шкіл, ні книжок. Одна бібліотека і ту зробили провінціальною. І то тимчасово! Закриють цілком! Звикли видавати брехню за правду і так продовжуєть!  То де нацизм?

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz