Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 29.03.2024, 17:41
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібна зміна часу на годину вперед/назад?
Всего ответов: 438

ТЕ ЩО ХВИЛЮЄ

Земля годувальниця .
Усі спішать кудись ...  Селянам , тим що мають городи  швидше б обробити землю , спалити буряни , відходи , хоча давно , ще після Чорнобиля ( вже 30 років минуло ) казали , що категорично не палити листя з дерев і буряни , бо  вони збирають багато в собі радіації , а тим більше  тепер , бо радіація не минула , просто можливо стала меншою , тихішою , а можливо прикинулась такою , ще різна кислотність падає з дощами , різна хімічна вредність , а трави , листя , буряни і всяка інша поживність що під дощами , під відкритим небом достигає , набирає всіляку заразу ; ясно що ми це їмо , нікуди від цього не дітись , але навіщо ще й нюхати ?, бо коли ми палимо листя , буряни , вони димлять і розносять з вітром не тільки ці негативні речовини ,але ще і при такій температурі  не спалюється насіння , і воно розсівається з димом . Ясно що краще листя і буряни закопувати в землю , робити компост , але це тоді коли поля є мало , 2-3 сотки , а коли 20 -30 сотих чи більше , що робити ? І на це є рада , все дуже просто - принести дрова , патиччя , гілля чим побільше , розпалити гаряче полумя , щоб був жар , і тоді поступово на нього класти листя і буряни( бажано їх підсушити перед спаленням , бо зелене листя і хабаз , буряни  також димлять ) ! Хіба це важко - бо при високій температурі швидко згоряють всі негативні продутки , і окрім того згоряє насіння і на слідуючий рік менше бурянів !  
   Але дарма говорити  , українці чомусь самі собі вороги ... Мабуть така вже натура людська , що бездумне ,  те над тим над чим не треба думати (а воно переважно є гіршим , лихим і злим ) , творення будь чого , приводить до поганих наслідків . Мабуть люди звикли робити і жити так "як усі " , навіть не задумуватися чи це є добре ?!
  У мене мало городу , але я стараюся і свої 3 сотки правильно окультурити ( це я так для прикладу , навіщо вам знати скільки в мене городу ...) . Ясно що в ідеалі треба було робити як робили наші предки ще в трипільські часи , тобто ділили поле на три частини - одну сіяли , ( тобто обробляли , щоб вона давала урожай для життя ), другу засівали травою для відпочинку і удобрення , а третю давали під пар , тобто там нічого не було . Я свої сотки ділю так - одну частину засіяв під траву ( у мене племінник має кролі , і я траву ще змішав з конюшиною , сусід каже , що в нього кролів немає , і немає навіщо йому сіяти , тобто і самому не є добре від того що він робить, бо земля не відпочиває , і іншому добра не зробить , бо траву б мав мій племінник , а городи поряд ... ) , приблизно соту ( другу  частину )  поля саджаю городину - моркву , червоний буряк , огірки , петрушку , трускавки і т.д. , а ще одну соту ( третю  частину ) під бульбу . І що ви думали , я збираю бульби стільки з одної сотої  , скільки сусід з 3 сотих ,сусід  і грошей більше витратить , і зусиль ... Дармова робота . ( а скільки ми зараз маємо різних брошур , книг , статей про кращий і якісніший обробіток землі ... Методи своїх батьків , предків ми забули , і робимо як завжди "як усі !" )
   Як не вмієш хазяйнувати - повчись ! Ось мій сусід , живе сам один , має 9 сотих поля , все засаджує бульбою - навіщо , щоб продавати , без ніякої вигоди , бо напевно оранка , і інші роботи ( оплачує робітницю щоб викопала бульбу , бо сам вже має 84 років , і не має сили ! а має трьох синів в США які щомісяця йому висилають 150 доларів , тобто стільки скільки я з жінкою заробляю разом , навіщо йому ще стільки городу , і ті гроші замість віддавати за оранку і робітниці сам краще б використав , хоч би на лікування десь на курорті ... , ще й своїх курей пускає на чужі поля , вже йому і вкрали , і машини побили кури , і собаки загризли ) багато коштують , а він далі своє...А на весну , яку бульбу не продав , особливо дрібну , викидає , і знов таки , замість пошукати щоб комусь віддати - викидає свою працю і гроші на вітер ... Як мама казала , за перепрошенням ср - ний господар . Якщо не хочеш чи не маєш кому віддвати траву - складай , нехай гниє , нехай буде гноєм , удобренням , бо під час гноєння , скирдування , за 3 роки зігниють все негативні речовини і насіння бурянів і самі буряни !
  Так я не спішу втікати з поля . Мені приємно поспілкуватися із землею . Я її називаю - моя рідна матінка годувальниця . Я люблю з нею поговорити , погладити її руками , не лише мотиками чи лопатою , чи подрапати граблями , а просто - погладити , відчути її тепло , поспілкуватися ... Голодомор 32-33 років , поступово вбивав в людях почуття любові до власної землі . А тепер - навіть молоді люди в селі , не хочуть працювати на полі , більшість не має корівоньки , чи навіть просто кози , якоїсь іншої живності . Я не кажу про десятки чи сотні  соток , гектарів , чи фермерські господарства , а так ,для себе, хоч трішки покопирсатися в землі , для задоволення  .Я кажу сам собі ( не слухаючи що люди кажуть про повільність моєї роботи ) - я працюю на землі , для задоволення , для спілкування з природою , для відчуття її життя , її біоритмів , зрозуміти її щоб краще з нею спілкуватися , земля - це також живе творіння Бога  і вимагає творчого підходу ?! Хіба не милують око хатки в селі чи в містечку , чи і в великих містах , коли ростуть на клумбах квіти , чи просто посіяно гарно травка , а не ростуть буряни ... Хто б що не говорив про совітську владу , але вона вбила в людей почуття і відчуття господаря , навчила байдужого ставлення до природи ,безвідповідальності . Хто із старших той памятає як тоді казали - все що навколо це наше , спільне ... Але у кожній цивілізованій державі - хтось за щось повинен відповідати , хтось когось перевіряти , допомагати , підказати , тобто кожного повинно цікавити все що його оточує . Тоді ми б навчилися менше смітити , менше думати як легко здобути гроші , як не ставати і не давати іншим ставати корупціонерами і хабарниками ...  Прихилитися до землі , відчути її біль і тугу , зрозуміти що вона хоче , що вона каже , відчути її кожне слово ... Бо земля це також жива душа . Адже чорноземи які має Україна виникали мільйони років , а тепер їх засмічують..тут сміттям і різними відходами які можливо ніколи , або лише  через сотні чи тисячу років перегниють .. , на сході засмічують бомбами , мінами , щоб ніхто не міг обробляти землю , бо нарветься на розтяжки , в центрі розбудовують міста на чорноземах і т.д ...
  Пішли дощі , почалася нова біда , можливо тільки на Заході країни ( інші доповнять ) , я не кажу про місцеві потопи , чи затоплення і підтоплення , це лихо тілесне , але ще й лихо більш до духовного , хворобливого ( бо люди що свідомо це розуміють і так роблять , те що я попередньо писав , це вже душевно хворі люди !) , почали хворіти ( лікарі доказали ті самі минулі причини , тобто спалювання бурянів і листя !) , проноси , погане самопочуття , рвота , болі в животі , в когось ще серце і тиск ,тобто цілий букет хвороб , і все із за неповаги до інших - навіщо палити буряни і сміття   ! А головне палити неправильно ! Можливо ми самі собі вороги , я вже й до кінця не розумію ...(дописав сьоогдні 20.09.2016 20:37:11)
  Але що говорити , треба слухати землю , вона скаже , підкаже , дасть зрозуміння як діяти дальше . А ви чуєте землю ...
( вибачте , написав спонтанно , можливо щось не так , писав швидко , бо болить ...)
з повагою ваш Іван Українець ...19.09.2016 8:57:25
 

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: karas



Коментарів: 2
avatar
0
1 ruhlyvy • 01:06, 22.09.2016 [Лінк на твір]
Мудро сказали, пане Українець! Землеробство - наука! Мій батько народився і ріс до підліткового віку у селі, і він вміє отримувати чудові врожаї овочів буквально з невеличких клаптиків землі. Поряд люди те саме саджають, а таких врожаїв не мають. Батько страшенно землю любить і вона йому тим самим відповідає... :)
avatar
0
2 karas • 20:44, 30.09.2016 [Лінк на твір]
Дякую що завітали

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz