Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Чт, 18.04.2024, 02:03
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [797]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи заповнюєте при публікації поле КЛЮЧОВІ слова/ТЕГИ?
Всего ответов: 161

Реакція на заборону російських соцмереж. Народ не є мудрим

(Рубрика «Точка зору»)

Дехто з колег, яких я поважаю і люблю, б’є рекорди широти світогляду, називаючи блокування російських ресурсів авторитаризмом і «вишиватництвом».

Мовляв, суспільство саме може відокремити мухи від котлет, потрібно дати народу вибір, народ мудрий і так далі.

По-перше, треба визнати, народ не мудрий, на жаль. Давайте не лукавити вже з цим міфом про мудрий український народ.

Переважна більшість суспільства далі живе в мороці – моральному, економічному, ціннісному. Хто не вірить, заведіть у приміській київський електричці розмову про політику… Або навіть в київському метро просто поговоріть про життя. Подивіться на вулиці міста, балкони, вирази облич, послухайте лексику сусідів за стінкою, музику, яку вони слухають, запитайте їх про улюблені книжки і кіно...

Олександр Пасхавер каже, що чверть суспільства є пробудженою, чверть антиукраїнською (антидержавною), а решта це інертне байдуже море. Мізки цих людей і є мішенню усіх цих «ВКантактє», «Одноклассников», «Інтера», «ТРК Ера» та більшості проросійських медіа в Україні. Ці ж люди, до прикладу, проголосують за умовного Лесика Довгого за 200 гривень або заведуть в парламент Рабіновича, який піднявся винятково за рахунок контрольованого телеканалу і кремлівських тез «мір любой ценой» і «війна вигідна олігархам».

Ми подавали антиукраїнську, антидержавну точку зору як «альтернативну» в наших ефірах

По-друге, щодо відокремлення мух від котлет. Ми з вами довгими десятиліттями «балансували» політичні позиції в ефірах, робили на мордобоях рейтинги своїм каналам («я маленькій чєхов»), подавали антиукраїнську, антидержавну точку зору як «альтернативну» в наших ефірах, створювали інформаційне поле конфліктів, ворожнечі і ненависті. Мені довелося роками в ефірах вислуховувати брехню російської агентури – Владіміра Корнілова, Іщєнка, Чалєнка, Царьова, Калашнікова, Олійника, комуністів Грача і Кілінкарова і Гмирю (історика, який розповідав мені в ефірі, що Голодомор – то вигадка американців), депутатів від Партії регіонів. І щоразу мені здавалось, що глядач бачить очевидне і розбереться. Тільки от ні, глядач не бачить!!! Переважно він ковтає цей токсичний продукт абсолютно неперетравленим. І це природньо для постгеноцидного постколоніального суспільства, заточеного на виживання. Ця катастрофа, яку зараз переживає країна, втрата територій, війна – це власне свідчення цього нерозуміння. І в цій катастрофі є наша з вами відповідальність.

Більшість телеканалів належать московським політичним емігрантам або проросійським олігархам

Я часто запитую, от які шанси в країни, яка перебуває у стані війни, зберегти державність, якщо більшість телеканалів належать московським політичним емігрантам або проросійським олігархам, які просто ситуативно на боці України, і розганяють кремлівську риторику на мільйонну аудиторію щодня... (14-16 мільйонна аудиторія «Інтера» на «дєньпобєди»). Надіятися на «мудрість народу»? Ну не знаю.

А щодо широкого світогляду і незаангажованості дуже добре ще на початку війни казав Юра Макаров, що фактично ми маємо справу не просто з потужною пропагандою авторитарної держави РФ, а й з рештками тоталітарної ідеології й цінностей у головах більшості співгромадян – тут ніякої позиції журналістів «над битвою» бути не може за визначенням. Не можна міряти ситуацію «недодемократії» сантиметром довершеної демократії. Бо ми просто втратимо державу.

Мирослава Барчук – українська журналістка та телеведуча

У тексті, здебільшого, збережено орфографію, відповідно до оригіналу

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: ruhlyvy



Коментарів: 7
avatar
0
1 ruhlyvy • 20:32, 20.05.2017 [Лінк на твір]
Заборона російських соціальних мереж в Україні, як і усе, що робить нинішня влада, вийшла із страшенним запізненням і спрацювала лише на користь антиукраїнських сил. Аби усе те було здійснено влітку 2014-го року, коли Росія відібрала в України Крим та вдерлася на Донбас, то дії влади підтримали б мільйони громадян. Так само, саме тоді потрібно було в односторонньому порядку вводити з країною-агресором візовий режим. А тепер дії Порошенко виглядають недолугими, бо політичний український потяг вже пішов так далеко, що в разі призначення дострокових парламентських та президентських виборів, у "п'ятої колони" в Україні є відмінні шанси зробити могутній реванш. Причина того - страшенна зневіра виборців у щирості нинішньої влади та тяжка втома від ПСЕВДОреформ та поглиблюючогося розшарування на жируючу верхівку і злиденні низи, котрими за останні роки стали вже 3/4 населення України. Деморалізоване суспільство не здатне на конструктив. В такому випадку треба чекати, в кращому випадку, приходу до влади крайньо-правих сил, а у найгіршому - пропутінських засланців з недобитих ригів та перелицьованих комуняк!
avatar
0
2 Asedo1949 • 13:42, 21.05.2017 [Лінк на твір]
Я на всі 100% погоджуюся з п. Мирославою Барчук. Для мене абсолютно однаково є ті ресурси чи ні, бо в інтернеті стільки всього цікавого, що можна загубитися, вивчаючи цікаві теми, а не сидіти на якомусь із форумів, згаданих ресурсів, і сперечатися із маскальськими посіпаками, і коли закрити ці ресурси потрібно для вирішення державних справ, то можна і поступитися власним гонором. Зараз іде війна, інформаційна війна і саме ці ресурси грають на руку путінської влади. Щодо народу, то яким би він не був мудрим чи дурним, йому все одно потрібний лідер-провідник, бо так вибудована людська натура із її родовими кластерами. Час нікого не шкодує і, можливо, наша влада дещо запізнюється із деякими рішеннями, але, як кажуть, краще пізно - ніж ніколи, та й не все в житті так просто, як нам того хочеться, є непередбачувані обставини з якими теж треба миритися. Бажаю собі і державі побільше бачити таких справедливих журналістів і, підтримуючи їх починання, очищати Україну від нечисті і направляти на шлях миру, добробуту і щастя.[size=10][/size]
avatar
0
3 ruhlyvy • 14:17, 21.05.2017 [Лінк на твір]
Ви написали дуже гарний коментар, пані Катерино! Щодо позиції талановитої журналістки Мирослави Барчук, то я з нею погоджуюся в цілому. І мені дуже імпонує сміливість цієї привабливої жінки, коли вона говорить в обличчя мільйонів українців правду про них самих. Так, народ, котрий у Харкові в першому ж турі виборів на посаду мера міста обирає ВІДВЕРТОГО бандюка на прізвісько Гепа, не є мудрим! Так само і на моїй Чернігівщині, коли минулого року сотні людей на протязі кількох діб під холодним дощем стояли у зрусифікованому Чернігові за гречкою від шахрая з команди Порошенка під час виборів депутата у Верховну Раду, було чітко і на весь світ продемонстровано жалюгідний інтелектуальний та духовний рівень великої кількості населення. Ганьба! І саме оці йолопи й досі потай моляться на Москву та на кухнях шепчуться про те, що "нехай би краще сюди Путін прийшов та парадок навьол"...
Пані Катерино, я абсолютно згоден з Вами, що Україна потребує Провідника! КОНЧЕ ПОТРЕБУЄ! В свій час маршал Карл Густав Маннергейм просто врятував Фінляндію взимку 1939-го року від сталінської навали. Фіни під його керівництвом зробили реальне диво, зупинивши тієї зими армаду РККА. Україна теж мала такого Провідника - генерала УПА Романа Шухевича, під проводом котрого повстанці аж до середини 50-х років чинили опір москалям у лісах та горах Галичини та Буковини. Чи з'явиться в Україні новітній Вождь, для котрого Україна реально буде ПОНАД УСЕ, покаже час. Мені дуже хочеться у те вірити, пані Катерино!
avatar
0
4 Pylyp • 11:10, 25.05.2017 [Лінк на твір]
Інформаційний інвалід  

Колись на кухні лиш сусідки
Розводили всілякі плітки.
Така брехня зовсім маленька,
За розміром - це побрехенька.  

Тепер в брехні серйозні справи -
Брехати взялися держави.
Брехня стає для нас бідою -
Інформаційноювійною.  
А де війна, то там від віку
Поранені є і каліки…  
Журнали, радіо, газети
Телепрограми, інтернети
Людей зомбують знову й знову,
Вдень і вночі – цілодобово. 
І поступово, слід за слідом,
Інформаційнимінвалідом,
Через брехню, стає людина:
Чи то доросла, чи дитина.  
В людини схиблений світогляд.
Один на все у неї погляд,
Зорієнтований магнітом
Тим, що керує її світом.  
Немов пощерблені іржею -
Людські обвиті душі лжею. 
Прихована неправда люта: 
Де їжа є, а де отрута…
Недовіряти став брат брату, 
Син - батькові, а дочці – мати.
З орієнтації такої
Беруться люди вжедо зброї.  
Як діяти тут мають люди,
Щоб захиститись  від облуди?  
На все свій погляд й думку майте;
Очам не завжди довіряйте;
Не вірте джерелу одному,  
Бо принесе біду додому.  
Все зважуйте кому, натомість,
Від цього всього буде користь,
Аби не стати перед світом
Інформаційним інвалідом!  

Політикани, вражі діти,
Вам би за це в тюрмі сидіти,
А не у теплих кабінетах -
Заплутали людей в тенетах! 

19.01.2015р. Пилип  Тихий
avatar
0
5 ruhlyvy • 23:57, 25.05.2017 [Лінк на твір]
Чудовий вірш! Все сказали вірно та вправно! Дякую, пане Петре!  hands
avatar
0
6 kraynyuk46 • 22:05, 10.06.2017 [Лінк на твір]
Про моє ставлення щодо заборони російських соціальних мереж в Україні ти знаєш. На деяких сайтах пропонують спеціальну програму в обхід блокування цих мереж. І я знаю таких, хто скористався цими послугами, мотивуючи тим, що нічого кримінального не роблять. Ось так, Борю. 
Хоч і запізно заборонили, але вірно зробили. Дуже все це складне і заплутане. 
За часів радянської влади люди взагалі ні про що не думали. І так і продовжують не думати. Дуже котроткозорими стали. Запитала у племінника, за кого він голосував. Каже: - За регіоналів. Мені дали двісті гривнів, я й проголосував. Що можна змінити в країні з такими жалюгідними пристосуванцями? 
Я скільки не голосувала, мені ніхто ніколи, нічого не пропонував. Чому? Правильно. Тому що знають, хто я.
 
 
avatar
0
7 ruhlyvy • 22:19, 10.06.2017 [Лінк на твір]
Надя, найстрашнішою проблемою України є відсутність сформованої ПОЛІТИЧНОЇ НАЦІЇ! Це не мої слова, а президентів України Кравчука та Ющенка, котрі вони повторювали в багатьох їхніх інтерв'ю. Я НЕ поважаю ні того, ні іншого, але змушений визнати, що обидва ці діячи мають велику рацію, коли говорять такі образливі для українців слова. Нещодавно політолог Олексій Арестович виголосив, що за даними опитувань, в Україні є 25% СВІДОМИХ українців-патріотів, 25% - тих, хто вважає Україну повністю чужою і ненависною, а усе, що залишилося, тобто 50% громадян, ладні жити при кому-завгодно, аби жилося нормально. Доволі сумні цифри! Україна навіть і через чверть століття з дня виголошення її незалежності, знаходиться у зоні величезного ризику втрати власної державності...

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz