Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 26.04.2024, 05:10
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Як Ви дізнались про сайт?
Всего ответов: 424

Росія не має шансів виграти у новій Холодній війні з Заходом





06 Серпень 2017, Київ 18:54

Росія не має шансів виграти у новій Холодній війні з Заходом


Жалобна процесія у столиці тоді ще СРСР, на якій майорять і українські прапори (синьо-жовті та червоно-чорний), в пам'ять про загиблих у дні серпневого путчу. Москва, 24 серпня 1991 року. Українці брали активну участь в масових акціях у Москві, які, в кінцевому результаті, призвели до розпаду радянської імперії (ілюстраційне фото)

(Рубрика «Точка зору»)

Чим далі Російська Федерація входить у зону нестабільності, наближаючись все ближче до того критичного моменту темних радянських часів, після якого СРСР вже неможливо було врятувати жодними методами, тим більше вона стає агресивною. Вторгненням в Україну Москва фактично оголосила Холодну війну Заходу і перейшла «Рубікон гарантованої безпеки», за яким можуть діяти вже зовсім інші правила, ніж у мирні часи.

Не дивлячись на те, що в Європі ще не всі зрозуміли, що на українсько-російському фронті сьогодні вирішується не тільки доля України, а й існування західного світу, такого, яким він був після закінчення Другої світової війни, процес прозрівання все ж прослідковується.

Спроба геополітичного реваншу Путіна є прямим наслідком того, що «демократична» Росія єльцинських часів так і не пройшла процесу очищення та боротьби з тоталітарним минулим, як це зробила Німеччина після поразки у війні.

І навіть у часи сумнозвісного застою Брежнєва нікому не могло прийти в голову, що в Росії коли-небудь стане можливим відновлювати культ Сталіна, як великого і шанованого державного діяча.

Відзначення дня народження Йосипа Сталіна на його могилі біля Кремлівської стіни на Червоній площі. Чоловік цілує ікону із зображенням радянського диктатора. Москва, 21 грудня 2015 року
Відзначення дня народження Йосипа Сталіна на його могилі біля Кремлівської стіни на Червоній площі. Чоловік цілує ікону із зображенням радянського диктатора. Москва, 21 грудня 2015 року

 

У Кремлі не бажають пам’ятати, чому саме розпався СРСР

Усе це потрібно Путіну для того, щоб ще більше піднімати на шовіністичний прапор стару ідею «російської винятковості», по вінці наповнюючи її новим імперіалістичним змістом.

Це єдине, що сьогодні залишається країні з економікою, котра катастрофічно похитнулася, і армією, яка у разі зіткнення з оборонним альянсом НАТО, прогнозовано не протримається і декількох годин.

Та пішовши на «геополітичний таран», Путіну потрібно більше боятися не західних танків і ракет, а західних санкцій.

Бо у Кремлі чомусь не бажають пам’ятати чому саме СРСР дійшов до стану розпаду. Коли він політично і економічно став банкрутом, спровокувавши гонку озброєнь із Заходом.

Мітинг у Москві, на якому майорять і українські прапори (червоно-чорний та синьо-жовтий), 28 березня 1991 року
Мітинг у Москві, на якому майорять і українські прапори (червоно-чорний та синьо-жовтий), 28 березня 1991 року

 

Хоча Радянському Союзу так ніколи й не вдалося забезпечити своїх громадян якісними товарами широкого вжитку, які на Заході вже давно стали для населення буденною нормою, проте комуністична влада і військові намагалися випередити Сполучені Штати.

Нині ж держави західної демократії пожинають плоди свого фатального недооцінення справжньої суті планів Москви, коли майже 20 років вони прагнули розглядати Росію як партнера, а не стратегічного противника, яким вона завжди була без жодних перерв.

Так само прорахунком було рішення пробувати вибудовувати з Російською Федерацією хороші відносини, не отримавши від Москви вагомих гарантій того, що вона необоротно стала на шлях відмови від колишніх імперських амбіцій.

Не реформована і не декомунізована Росія не може бути партером Заходу

Необхідно визнати, що Холодна війна з Росією по суті ніколи й не закінчувалася, і Росія ніколи не змінювалася.

Просто її еліти почали імітувати демократичні процеси, додавши до традиційної російської тиранії капіталістичного лоску.

Це було й раніше очевидно, але частина західного політичного істеблішменту воліла закривати на все це очі, при цьому постійно підживлюючи Російську Федерацію кредитами і своїми передовими технологіями.

Не реформована і не декомунізована Росія не може бути партером Заходу. Це є політичною аксіомою, яка не потребує доведення.

Тепер же, коли Росія робить авантюрну спробу повернутися за чужий рахунок на міжнародну арену в ролі світової наддержави, необхідно задатися питанням, як ще довго можна їй дозволяти гратися у «велику державу»?

Адже, якщо Путіна зараз не поставити на місце, то він претендуватиме не тільки на контроль України Росією, а й всієї Східної Європи.

Ключовою його відмінністю є те, що він добре розуміє, чого хоче, й тому нав’язує таку «гру», яка йому найбільше вигідна.

Для цього Путін явно вибрав найкращий для себе час, коли Сполучені Штати, через політичні обставини, досі не могли приділяти його «грі» тієї уваги, на яку вона заслуговує.

Варто враховувати, що російський політичний лексикон про «ближнє» і «далеке» зарубіжжя означає ні що інше, як неприкрите освячення можливого реваншу.

Припускаючи, що країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Болгарія і Румунія не можуть мати законних інтересів своєї безпеки і є неспроможними державами в усіх сенсах.

На тактичному рівні Путін є дуже вправним гравцем. Він ретельно тестує своїх противників, щоб оцінити можливість їхніх майбутніх відповідей і в той же час послабити їх.

Вторгнення до України та анексія українського Криму кидають виклики Сполученим Штатам і є прикладом такого тестування.

А стимулювання політичної фрагментації Європи, надаючи одночасну російську підтримку правим, лівим і націоналістичним партіям, і ослаблення США шляхом спроби впливу на президентські вибори, стало реалізацією плану Кремля підриву єдності Заходу.

Путінська політика збігається з тим, що робила Російська імперія з ХІХ століття до Першої світової війни.

Також в ній проглядається велика спадковість провокативної агресивності Радянського Союзу.

І тоді, і зараз демонстрація сили та російський націонал-шовінізм, куди більше ніж ідеологія, були локомотивом їхньої політики. Це і є ключем до розуміння Росії.

При цьому Росію робить особливо небезпечною те, що вона відчуває себе дуже приниженою в результаті програшу в першій Холодній війні.

Звідси і незаконна анексія Криму і намагання з усіх сил довести, що Україна є частиною її історії та законною сферою інтересів.

Хоча у подальших планах Путіна є не лише Україна. Він вважає, що Балканські країни, Центральна і Східна Європа також мусять входити до цієї «сфери інтересів».

Ахіллесовою п’ятою Росії є підірваний стан її економіки

Важкий стан російської економіки робить Росію подвійно небезпечною. Її ВВП є меншим, ніж в Італії.

В основному це доходи від продажу сировини: нафти, газу, чорних і кольорових металів, міді, алюмінію тощо.

І Росія дуже вразлива своєю залежністю від імпорту.

До того ж, її виробнича база руйнується, як і інфраструктура, за винятком хіба що військово-промислового комплексу.

Москва, 27 травня 2017 року
Москва, 27 травня 2017 року

 

Тому реальна загроза відключити російські банки від міжбанківської системи SWIFT могла б підштовхнути Путіна почати задумуватись над полишенням українських територій.

Така комбінація сукупності крайньої слабкості в поєднанні з почуттям приниження і образ, вправно експлуатованих державною пропагандою в ЗМІ, робить Росію дуже небезпечним сусідом не тільки для України.

Більша частина Європи стала зоною потенційної загрози. Осадити ослабленого і дуже агресивного Путіна потрібно зараз, а не тоді, коли він почне вторгнення до європейських країн під якимось надуманим приводом.

Але в Москві не можуть усвідомити, що Росія вже фактично програла спровоковану нею Холодну війну.

Бо економічно і військово слабка держава, хоча вона видає за відновлення «національної гордості» агресію щодо своїх сусідів, не має жодних шансів силою диктувати світу свою волю.

Ахіллесовою п’ятою Російської Федерації є підірваний стан її економіки. І врятувати її від остаточного банкрутства міг би тільки економічний геній, а не такий «воєначальник», яким є Путін...

Віктор Каспрук – незалежний політолог

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • 16x9 Image

    Віктор Каспрук

    Віктор Каспрук – політолог, журналіст-міжнародник, публіцист. Закінчив Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського. Працював завідувачем відділу політики в газеті В’ячеслава Чорновола «Час-Time». Автор понад 2300 статей. Спеціалізується на висвітленні проблем України, Росії, Білорусі, Близького Сходу, арабського світу, Латинської Америки та Південно-Східної Азії.

FACEBOOK КОМЕНТАРІ

 
Опубліковано: ruhlyvy



Коментарів: 15
avatar
0
1 ruhlyvy • 01:14, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Оці недоробки можуть тільки безпорадно дивитися у слід могутнього потягу з написом "Захід", котрий з шаленою швидкістю несеться повз них у майбутнє.

avatar
0
2 Asedo1949 • 12:41, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Вся ця інформація, здавалося б для нас позитивна, але мене не дуже радує і не обнадіює, бо є в нашого народа дуже гарна приказка - Не кажи гоп, поки не перескочиш. Є безліч варіантів, як можуть розвиватися події у нашому нестабільному світі. Хотілося б, звичайно, побачити Росію "на лопатках", але давайте не тішити себе надіями, бо ми дорослі люди і знаємо, як поводить себе звір загнаний в куток...
avatar
0
4 suziria • 16:04, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Цілком підтримую! Не треба бажане видавати за дійсне!
avatar
0
7 ruhlyvy • 23:20, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Віктор Каспрук ні краплі не видає бажане за дійсне. Конгрес США - те не Дума Росії.  Американці роблять усе ВІДПОВІДАЛЬНО, ЗВАЖЕНО та ЧІТКО. Йдеться про реальний зашморг в руках наймогутнішої держави світу, котрий вона прилаштувала на шиї Раші. Наміри Америки більш, ніж серйозні і це добряче розуміють у Кремлі.  Інше питання - коли цей зашморг буде затягнуто на шиї Московії так, щоби вона посиніла... Не берусь ворожити на те, але думаю, що тут не йдеться про дуже довгий час. Може те не буде завтра, але щось мені підказує, що осінь цього року стане початком чогось суттєвого у напрямку РФ.
avatar
0
6 ruhlyvy • 23:11, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Пані Катерина, восени 1993-го року на зборах Чернігівського Руху В'ячеслав Чорновіл сказав нам, делегатам, що Росія однозначно повторить долю СРСР. Він тоді навів приклад матрьошки, з котрої висипаються інші - меншого розміру. Слова Провідника здалися тоді загалу чимось фантазійним і страшенно далеким від нас. Але ось - Росію обклали вже доволі щільно і все це - не жарт. Коли велика матрьошка-РФ посиплеться на менші - побачимо. Гадаю, що я до того таки доживу.  ;) 
avatar
0
10 ruhlyvy • 00:28, 08.08.2017 [Лінк на твір]
Пані Катерина, восени 1993-го року на зборах Чернігівського Руху В'ячеслав Чорновіл сказав нам, делегатам, що
Росія однозначно повторить долю СРСР. Він тоді навів приклад матрьошки, з
котрої висипаються інші - меншого розміру. Слова Провідника здалися
тоді загалу чимось фантазійним і страшенно далеким від нас. Але ось -
Росію обклали вже доволі щільно і все це - не жарт. Коли велика
матрьошка-РФ посиплеться на менші - побачимо. Гадаю, що я до того таки
доживу.  ;)
avatar
0
3 Stodolia • 13:50, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Будь яка війна - це програш Людини , всього людського . Хоча розвиток людства підказує - що війна є стимулом розвитку економіки . Мене це не тішить  , я вважаю що треба шукати іншої альтернативи для розвитку економіки , але чи вона є ...
avatar
0
8 ruhlyvy • 23:25, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Те все філософія, а реальне життя доводить, що без застосування жорсткої сили великі справи не робляться. Приклад пацифістської України, котра чверть століття робила геть усе, аби стати легкою здобиччю для Кремля, про те говорить!
avatar
0
5 BYRAN • 19:43, 07.08.2017 [Лінк на твір]
Яким чином, і в який бік все скрутиться покаже лише час. Не все так погано в Московії і, не все так добре на заході як дехто намагається подати. Чи знайшовся бодай один Павло Жлоба який по зірках, чи не по зірках спрогнозував би сьогоднішній стан України. Тож вихід у нас один; надіятись на краще, а готуватись до гіршого! Як кажуть "На захід надійся а сам не плошай". Здача ядерної зброї безпеку нам вже гарантувала! Московію валять не західні "санкції" а елементарний збіг обставин, пов'язаний з природним падінням цін на енергоносії. І Американські санкції на Газпром  пов'язані не з Україною а з "необережним" втручанням Путіна в американські вибори... Так сьогоднішня Росія безперечний ворог, але, водночас і заклятий сусід позбутись якого нам жодним чином не вдасться, тож зважати треба не лише на події сьогодення, а думати про те, як нам співіснувати завтра!
avatar
0
9 ruhlyvy • 23:29, 07.08.2017 [Лінк на твір]
В України не буде ніякого "завтра" без реально авторитетного в народі та жорсткого Провідника, котрий скерує країну не до безкінечних виборів-перевиборів і тотального срачу в мозках та у ЗМІ, а до стану, коли жоден сусід навіть і мріяти не зможе про можливість зробити Україну своїм васалом!
avatar
0
11 Asedo1949 • 10:14, 08.08.2017 [Лінк на твір]
Агов, гуси - лебеді, де ви? А принесіть - но нам Івасика - телесика... На сьогоднішній день, п.Борисе, я такого не бачу, а щодо "безкінечних виборів-перевиборів і тотального срачу в мозках та у ЗМІ", а попробуйте зробити ремонт в домі за день чи навіть за неділю... Наш "срач", як Ви його називаєте, тягнеться вже майже століття і Ви хочете виправити все за якихось три роки??? Знаю, що є експерти, які багато чого говорять і доказують, але я б хотіла посадити такого експерта у крісло президента і побачити, якби він справився, бо говорити набагато легше ніж виконувати якусь навіть найменшу роботу, та ще й з людьми, які сповідують двійні, а то й трійні стандарти. Вибачте,п.Борисе, не маю до Вас жодних претензій, просто думки вголос.
avatar
0
12 ruhlyvy • 11:58, 08.08.2017 [Лінк на твір]
Пані Катерино, ми з Вами жили при комуністах і чудово пам'ятаємо, що порядок при реальному бажанні можна навести за один-два роки. Так, для цього потрібні НЕдемократичні заходи, але навіть в Україні, котра вже чверть століття скніє та розкрадається геть на усіх рівнях, лад можна зробити так само швидко - було б бажання та жорстка(саме жорстка!) воля. Хто може це зробити? Впевнений на 1000%(саме ТАК - на 1000!), що тандем Анатолій Гриценко-Міхеїл Саакашвілі абсолютно здатен на це. Гриценко - президент, Саакашвілі - прем'єр-міністр. За рік-два ці люди здатні перетворити СУЦІЛЬНИЙ СРАЧ у ЧІТКУ ЛІНІЮ. Я би ще радив їм покластись на таких особистостей, як Дмитро Ярош, котрий міг би очолити Міністерство Внутрішніх Справ. Ну, а далі - униз, до рівня місцевих громад. Куди подіти "Білу Мати"-Юлію Тимошенко? Те нехай би вони з нею самі якось домовилися. Без неї не обійдеться. Але до високого крісла її допускати не можна - вона дуже щільно пов'язана з Кремлем. Ото і все, пані Катерино! Рік-два і в Україні буде дуже багато змін. Але спочатку потрібно викинути з України жирномордого Шоколада з його вінницькою мафією. Це питання №1.
avatar
0
13 kraynyuk46 • 15:33, 09.08.2017 [Лінк на твір]
Мені неймовірно сподобались ось ці слова:" Оці недоробки можуть тільки безпорадно дивитися услід могутнього потягу з написом "Захід", котрий з шаленою швидкістю несеться повз них у майбутнє". Супер! Навіть прості пересічні громадяни, які уважно спостерігають за тим, що відбувається і можуть підводити певні висновки, погодяться з цими словами. Той процес, який почався у РФ, вже не зупинити. Україна вже довела, що вона на вірному шляху. Хоч заплачено за це дорогою ціною. 
Не можу погодитися з тим, що треба викинути Порошенка. Вважаю, що на нинішньому етапі Президент на своєму місці. Як буде далі, подивимося. Діждемося осені та результатів пенсійної реформи. Буде дуже багато змін. Кричати і критикувати ми всі здорові, а робити... Не помиляється той, хто нічого не робить.
Коли Гиценко Анатолій балотувався на пост Президента, я голосувала за нього. Думаю, що кращої кандидатури немає.
avatar
0
14 ruhlyvy • 23:33, 09.08.2017 [Лінк на твір]
Надя, при Шоколаді ніякі реформи не будуть гарними! Мафія апріорі не здатна на щось позитивне. Ясна річ, що і при мафіозі можна якось прилаштуватись, але кінець буде катастрофічний. На очах усіх зараз - Венесуела, де нафтова мафія довела країну до реального  колапсу. Народ йшов за ними дуже довго і вірив у словеса про реформи, а тепер там вже дійшли краю і кров заливає вулиці цієї країни.
В Україні поки що до такого не дійшло, але чекати не варто - треба приводити до влади тандем Гриценко-Саакашвілі. Кращих я зараз в політикумі України просто не бачу. Сильні особистості, рішучі та здатні на кардинальні заходи. Гриценко - на посаді президента, а Саакашвілі - прем'єр-міністр. Інше питання - ЯК і КОЛИ вони прийдуть до влади. Гадаю, що осінню щось буде...
avatar
0
15 kraynyuk46 • 17:31, 11.08.2017 [Лінк на твір]
Ну що ж, поживемо, побачимо. Не будемо загадувати наперед.

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz