Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Пт, 26.04.2024, 16:06
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
У Вас є власний сайт?
Всего ответов: 551

ДО УВАГИ УСІХ ! ПИТАННЯ ШИРОКОГО ЗНАЧЕННЯ !

                                                                                        ЖИТТЯ ПОЕЗІЇ

     Дуже часто поезія сприймається як опис свого життя , як автобіографічна повість в віршах . Але тут слід задуматися кожному , про те чи ж таке ... сяке ... мяке ...  вже вузька спеціалізація поезії . Дуже часто поет старається присати про те що бачить навколо , а не про себе . Можливо інші поети , чи ті що намагаються оволодіти поезією , намагаються обмежити поезію , поета чи розуміння поезії своїми вузькими рамками , тобто своїм розумінням того хто що і як пише . Я себе взагалі не вважаю не тільки як поет , але просто як людина за КОГОСЬ ! Тобто за особу гідну уваги до себе , тобто як в одному вірші сказано - свідоме "нарцисування" чи любування собою . Можливо я трішки навчився віршувати прозою , шукаючи якісь образи мені відомі і невідомі , відкривати якісь нові шляхи маневрування у пошуку справжньої поезії .

    Я окрім поезії ще люблю шахи , ось що говорять різні люди і чемпіони світу по шахах про шахи - один каже - це мистецтво , в якому поезією є шахові етюди , прозою є - шахові задачі , а красою - це шахові комбінації . Інший каже - що шахи - це гімнастика для розуму , тобто допомагає людям думаючи уникати таких хворіб як склероз і попутніх їм . Інший каже - що це спорт , бо шахи в першу чергу це гра , а ще інші кажуть що шахи це і філософія думки і психологія вивчення людської особистості ...

   Ось в такому руслі я хочу розмислювати , роздумувати і просто вияснити що таке поезія . Чи можна сказати що поезія - це мистецтво . Так ! Бо поезія - це і театр - тобто є поетичні драми , твори які згодом поклали на сцену , тобто з поезії і поетично є оздобнені багато фільмів і інших жанрів і видів мистецтва . Часто на поетичних образах малюють певні картини , полотна . Також буває і поетична проза - це своєрідні верлібри і вільні вірші , і такі твори що знаходяться на межі між поезією і різними художніми творами - повістями , романами , ... Поезія - це також гімнастика розуму - люди вивчають напамять цілі вірші і поеми чи окремі уривки використовують у житті , тобто поезія розвиває розум у напрямку глибшого вивчення епітетів , порівнянь і всіх інших допоміжних видів збагачення людської мови . Часто поезія це і спорт - тобто є різні поетичні вправи і хто їх краще виконає , чи прості конкурси . Поезія це і філософія - тобто глибокі роздуми про життя , про мораль ... ,тобто ще і ще багато можна казати про поезію .

   А в першу чергу поезія - це ОБРАЗНІСТЬ . Тобто є цілі твори які змальовують певних осіб , чи конкретно комусь присвячені , чи , можливо якомусь герою якого хтось десь бачить у житті .

   Кожен з нас в певній мірі розуміється на поезії , але і професіональні критики часто помиляються в оцінці даної творчої особи , тут я саме про поезію кажу , і не оцінюють її широту і майбутність її поезії . Особливо часто згадують таку поетесу , одну з тих якою я захоплююся - це англійська поетеса - ЕМІЛІ ДІКІНСОН . Яку зрозуміли десь аж через сто років , але й досі її вірші , її глибокі образи , її поетична могутність більшості сучасних людей є зовсім незрозуміла . Чи від того вона є поганою поетесою - бо її багато не розуміють ?

   Чи вона писала лише про себе ... Чи вона писала про те що її оточувало . Напевно що так . Колись на цьому сайті вже сперечалися про українську мову і про те чи є слово пожежа і чи є слово пожар ! Багато людей вже також писало інші вирази що вживаються в українській мові ,  з рідних джерел і їх пояснення . Я весь час сміюся , а може і ні , про те як росіяни кажуть - треба розставити всі крапки над і -  хоча в російській мові немає букви і з крапкою , а є просто буква і як наше и ! Тобто є збагачення мови різними іншомовними виразами . Наприклад часто замість українсько мовою писати вода - пишуть аква ! І тут згадаємо іншомовне слово АКВАРІУМ . Тобто таких прикладів переймання чужомовних слів є дуже багато , чи це погано ... Кожен вирішує сам .

   На рахунок образності , тобто про те чи можна писати про інших , тут я згадую критику деяких на сайті критиків пана Спудита , чи як він там себе називає , це зараз не має значення , і його вірша НАРЦИС - тобто , я вважаю що це образ , і не пана автора , а якоїсь людини ( я думаю якщо автор прочитає то відповість більш конкретно на моє запитання ) , а то вже багато хто йому закидає те , що це він пише про себе ! Шановні критики - а звідки ви це взяли що це він пише про себе . Тут мені спадає найперше на думку образ Катерини в поемі Шевченка . Цікаво коли це Шевченко став жінкою , може змінив стать ... Тобто він взяв образ з українського життя - з інших творів , хто хоче про це докладно взнати , є багато дослідження про походження образу Катерини в українській поезії , із яких , можливо , Шевченко черпав думки при створенні своєї геніальної Катерини .

    В поезії образність - це величезна галерея різних героїв - чи Біблійних , як Мойсей Франка , чи міфічних - про Геракла , чи інших , чи казкових чи фантастичних . Як наприклад і в грецьких легендах є легенда про Нарциса , а може автор саме з нього писав свій образ , ви про це не задумувалися ...

  ЛЮДИ ! Творчі поезії чи іншиї творів - схаменіться ! Навіщо вам дивитися хто як підписується , хто який має псевдонім , хто як оформлює свої твори , чи це таке головне . Ми звертаємо увагу досі , як за комуністів , на те хто як красиво говорить , як наші шановні Президенти і їх чиновники , і зовсім не звертаємо увагу на те що вони роблять . Мені шкода що більшість з нас сліпо слідують їхнім прикритим і хитросплетіннями "закомуфльованим" закликам - ви там внизу люди сваріться за кістки , а ми все смачненьке , екологічно чисте мясце будемо за вас їсти , а ви сваріться за кістки . Мені шкода що ми сходимо до дрібничкових сварок , які не змінюють ні державного керівництва , чи покращують життя кожного , а тут сваримося , на поетичному чи на інших сайтах про те що ми мало розуміємо і знаємо , а влаштовуємо між собою сварки . Якщо хтось заслужив на те своїми поганими вчинками , як це вже було не раз і не два  - та це є АДМІН - і він повинен таких людей заблокувати і наказувати - щоб ми жили і не ображали гідність іншого , а це образа - коли ми кажемо про пана Спудита - що він НАРЦИС , бо він таке написав , що скажете критики ! Подумайте про те ! Чи це справді так як ви собі там думаєте . Я не захищають і не сварюсь , але якщо я , видумаю вірш Бог , і там скажу що я Бог - то чи це буде про мене , чи буде прообразом певних керівних осіб ... Наприклад , є багато фактів життя , що такі люди як Юлій Цезар , Наполеон , Сталін чи Гітлер вважали себе Богом на цьому світі , і тому творили такі свої чорні справи ... І таких можна назвати багато . Чи я можу написати від Імені Бога - але думаючи про Гітлера , просто не називаючи його по фамілії ... Цікаво чи ви подумаєте тоді що я - Бог ! Цікаво б було почути вашу думку !!!

   Я прийшов на сайт , щоб окрім поезії просто спілкуватися з людьми , виражати свою думку , але НЕ ОБРАЖАЮЧИ ПРИ ЦЬОМУ НІКОГО , ТАК , ЗАПАМЯТАЙТЕ - НІКОГО . Якщо я когось тепер чи раніше чимось образив - Я ПРОШУ У ВСІХ ПРОЩЕННЯ , бо це через може нерозуміння інших , чи через незнання того хто в цей час про що писав , а я просто - не зрозумів , чи просто не захотів розуміти . Скажіть мені будь ласка - кого я образив , я буду його стократно перепрошувати його ще і ще раз  . Я прийшов тут шукати друзів , шукати не ворогів , лише викривати їх , і тих хто не ШАНУЄ ДУМКИ ІНШОГО , ЧИ НЕ ХОЧЕ ЙОГО ВИСЛУХАТИ І ПРАВИЛЬНО ЗРОЗУМІТИ !

   ДРУЗІ , ДАВАЙТЕ ЖИТИ ДРУЖНО , так казав один мультяшний герой  .

  МИР ВАМ - ... хто так каже ви знаєте , а я кажу - МИР І СПОКІЙ НАМ , і ганьба усім ворогам яких треба нещадно викривати і саме їх шукати , але я думаю таких тут не має , нехай кожен висловить свою ГРОМАДЯНСЬКУ І ГРОМАДСЬКУ позицію . ДАЙ БОЖЕ НАМ ВСІМ РОЗУМІННЯ І ПОРОЗУМІННЯ .

ВАШ ІВАН УКРАЇНЕЦЬ .02.11.2017 21:03:51

ps - Може комусь також не подобається мій псевдонім , прошу сказати ... Хоч буду знати кому я несподобався , а може вам не подобається що я під віршами пишу дату написання творів чи щось інше в когось іншого ... А може яким шрифтом пишу ... Це питання на засипку ...

З повагою до всіх ! 02.11.2017 21:05:50

Розділ новин: Новини та статті: суспільство, політика | Опубліковано: karas



Коментарів: 2
avatar
0
1 ruhlyvy • 23:37, 02.11.2017 [Лінк на твір]
"Поезія - це дизайн звукового простору." (Андрій Вознесенський)
Мені здається, що це вичерпно точне визначення.
avatar
0
2 Мурашка • 12:25, 04.11.2017 [Лінк на твір]
ПсевдонІм В МЕЖАХ ДОЗВОЛЕНОГО,ЯК КАЖУТЬ В НАРОДІ:"НАЗИВАЙ ХОЧ 
ГОРШКОМ,ТІЛЬКИ В ПІЧ НЕ СТАВ!" я ТАКОЖ ЗА ДРУЖНЄ СПІЛКУВАННЯ,
ХАЙ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ВІД НЬОГО СВІТЛІСТЬ В СЕРЦІ,ЯДУМАЮ ,ЩО БАГАТО ХТО
ПОТРЕБУЄ ПІДТРИМКИ,БО ЧАС ТАКИЙ(ВІД СТРЕСІВ НЕ СХОВАЄШСЯ).ДЯКУЮ ВАМ,
ПАНЕ КАРАС!

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz