Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Ср, 24.04.2024, 01:07
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Де Ви друкували поезію?
Всего ответов: 421

До 30-річчя Народного Руху України. 8-10 вересня 1989 року: Установчий з'їзд НРУ у 20 фото



08 Вересень 2019, Київ 16:59

1989 рік: Україна руйнує СРСР. Установчий з’їзд Руху у 20 фотографіях

Київ, 8–10 вересня 1989 року. Актовий зал Київського політехнічного інституту прикрашений давніми гербами українських міст. Синьо-жовті прапори. На сцені конструкція з жовтих і синіх стрічок утворює слово РУХ. Із протилежного боку над залом височів український тризуб.

У роботі Установчого з’їзду Народного руху України взяли участь понад 1100 делегатів з усіх областей України, включно з Кримською областю, та від українців у Латвії і Литві. Були також присутні як гості діячі польської «Солідарності» і новообрані посли до Сейму Польщі та представники інших країн. Біля будівлі усі три дні також було велелюдно. Подію висвітлювали понад 130 журналістів.

На установчих зборах панував піднесений настрій, який у певні моменти переростав в ейфорію. Починався і завершувався з’їзд Запорозьким маршем.

З’їзд ухвалив Статут та Програму організації, обрав керівні органи Руху. Головою НРУ став поет і громадський діяч Іван Драч. А виконавчий орган – Секретаріат Руху – очолив колишній політв’язень Михайло Горинь.

Створення Народного руху України називають найважливішою подією того часу у боротьбі за незалежність Української держави. Рух об’єднав людей різних політичних переконань та національностей. Домінували в організації настрої національної демократії. Більше про історію руху читайте за лінком.

Розділ новин: Зі святом! | Опубліковано: ruhlyvy



Коментарів: 1
avatar
0
1 ruhlyvy • 16:44, 08.09.2019 [Лінк на твір]
В травні 1990-го року я подав заяву до вступу в Народний Рух України. Скажу відверто, на той час головним мотивом мого рішення було гостре бажання долучитися до руйнації "тюрми народів" - СРСР. Оскільки в Острі тоді була тільки одна організація антикомуністичного спрямування - осередок Руху, то я пішов саме туди. Ні про що інше, окрім повалення Імперії Зла, я тоді не думав. Але, з часом, прийшло і розуміння саме "УКРАЇНСЬКОГО ПИТАННЯ". Цьому дуже посприяло читання рухівських агітаційних матеріалів, котрі мені було доручено розповсюджувати серед місцевого населення. Саме в той час я опанував вміння вправно писати українською мовою, котрою, до речі, володіли лічені члени нашого осередку. То був час справжнього піднесення та великої надії. Повертаючись поглядом назад, можу сказати, що 1990 та 91-й роки були чи найщасливішими у моєму житті в духовному сенсі. Більше ТАКОГО в мене вже ніколи не було. Але з поразкою В'ячеслава Чорновола на виборах президента України у грудні 1991-го року все пішло вниз. В Русі я продовжував борсатись до лютого 1994-го року(23-го лютого 1994-го ми з жінкою назавжди виїхали до США), але це вже була не БОРОТЬБА, а ФУНКЦІОНУВАННЯ. Мені було чітко зрозуміло, що абсолютна більшість населення України надає перевагу комуністам і що в демократів шансів на щось, окрім борсання та метушні, немає ніяких. Україні знадобилося пройти аж чвертьстолітній шлях, аби доповзти до декомунізації, котру, як на мене, провели мляво і недостатньо. Вважаю, що саме це і спричинило той масштабний реванш совково-хохляцького бидла, котрий стався на президентських та парламентських виборах цього року. Але! Як би там не було, Народний Рух України був вкрай важливим фактором у поваленні Совка і почесне місце рухівців в історії України знаходиться поряд з усіма тими, хто більше 300 років плекав і виборював ідею УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ. Пишаюся тим, що я був рухівцем! Більше того, хочу виголосити, що попри всі обставини, у серці я їм залишаюся і по сьогоднішній день! Слава Україні!

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz