Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Чт, 28.03.2024, 14:28
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [344]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [796]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [21]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [76]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Чи потрібен цей модуль
Всего ответов: 355

Архівні фото. Референдум за незалежність України 1-го грудня 1991 року



02 грудня 2019, Київ 01:30

Архівні фото. Референдум за незалежність України 1 грудня 1991 року

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України. Бюлетень референдуму містив текст Акта проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

Було запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую».

Український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі – 90,32% учасників референдуму відповіло: «Так, підтверджую». Загалом в голосуванні взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України.

Референдум відбувся в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 областях, Автономній республіці Крим, Києві та Севастополі.

У Києві ідею незалежності України підтримали 92,88 відсотка виборців, в Донецькій області – 83,9%, в Луганській – 83,86%. А в Автономній республіці Крим сказали «Так» незалежності Української держави 54,19% виборців, тоді як у Севастополі показник був вищим – 57,07%.

Тільки після 1 грудня 1991 року Україну почали визнавати інші країни світу:

2 грудня – Канада і Польща,
3 грудня – Угорщина,
4 грудня – Латвія і Литва,
5 грудня – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

Одночасно з референдумом 1 грудня відбулися перші в історії незалежної Української держави вибори президента України, на яких главою держави був обраний Леонід Кравчук (61,59 відсотка голосів). Другий результат на виборах президента здобув В’ячеслав Чорновіл (23,27%), а на третьому місці опинився Левко Лук’яненко (4,49%). Загалом балотувалися 6 кандидатів.

Петро Кагуй

На Радіо Свобода працює з серпня 1994 року. Останнім часом виконує функції старшого веб-редактора.  Закінчив історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка.

Розділ новин: Зі святом! | Опубліковано: ruhlyvy



Коментарів: 6
avatar
0
1 ruhlyvy • 01:52, 02.12.2019 [Лінк на твір]
Пам'ятаю той день чітко! Я був делегований від Остерського осередку Народного Руху на виборчу дільницю, котра розміщалася у міському Будинку культури. На моє прохання поставити разом з прапором УРСР синьо-жовтий національний прапор, мені сказали, що міська влада вважає те недоречним, бо, буцімто, "бандерівський" прапор може відвернути громадян від голосування за незалежну Україну. Перед початком підрахунку голосів, членам виборчої комісії привезли, дефіцитну тоді, горілку. Усі взяли по кілька пляшок, окрім мене, що викликало криві посмішки присутніх: "Бач, правильного з себе корчить!"
Коротше, коли я побачив, що на нашій дільниці кандидати від демократичних сил - В'ячеслав Чорновіл та Левко Лук'яненко набрали біля 25% голосів, а усе інше згріб Другий секретар ЦК КПУ Леонід Кравчук, я чітко збагнув, що Україна на роки поринає у болото брехні та профанації реформ і що шлях східноєвропейських країн та Прибалтики - не для українців. Було гірко та боляче. Наступного дня на зборах нашого осередку Руху ми зробили підсумки нашої участі у референдумі та виборах  і я сказав, що Руху слід готуватися до тяжких та довгих років боротьби за РЕАЛЬНО вільну Україну. Мені сказали, що я занадто песимістичний і, все ж таки, Україна вже вільна від Москви. Правдивість моїх слів підтвердили події, котрі відбулися згодом: Україна зберегла комуністів та ГБешників при владі всіх рівнів, а волі від Москви Ненька не має і по нинішній день! Тим не менше, я пишаюся тим, що був в авангарді тих, хто волів, аби Україна була у сім'ї європейських народів, а не під контролем Московської орди! Боротьба триває і колись-таки ми відсвяткуємо нашу СПРАВЖНЮ і АБСОЛЮТНУ перемогу!
avatar
0
2 kraynyuk46 • 21:48, 03.12.2019 [Лінк на твір]
Я теж добре пам'ятаю цей день. Голосувала за незалежність.  Аплодую тобі за такий діловий пост. Погоджуюсь з кожним твоїм словом.

***Взагалі дивуюсь, чому ти такий розумний  (добре орієнтуєшся в політичній ситуації) не обрав собі, ну скажімо, професію журналіста? Щонайменше. Чому б тобі не обрати було професію дипломата?
 
avatar
0
3 ruhlyvy • 01:24, 04.12.2019 [Лінк на твір]
Щиро дякую, Надя, за компліменти! s-7 Стосовно ж того, що я не став журналістом, то так склалося... А про дипломатію єврею в часи Брежнєва можна було мріяти тільки за допомогою КГБ. ТІЛЬКИ ТАК. Так що, є те, що є...
avatar
0
4 kraynyuk46 • 07:35, 04.12.2019 [Лінк на твір]
Розумію. Твої погляди випереджали час. Ти правильно все пишеш. 

Борю, подивися, можливо вкралася неточність і замість "східноєвропейських країн" повинно бути щось інше? 

Я і про Фінляндію все переглянула. Тульки не писала коментар. Знала про це і все одно жах охоплює.
avatar
0
5 kraynyuk46 • 07:38, 04.12.2019 [Лінк на твір]
Вибач за помилку. (Тільки) Тут, по-всьому, не працює функція "редагувати".
avatar
0
6 ruhlyvy • 12:57, 04.12.2019 [Лінк на твір]
Та то усе бджоли, Надя!  respect

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz