Депортованим сталінським режимом українцям присвячую ЧОРНА КАЛИНА Паровоз знов гуде, шаленіє: “На схід!”, В невідоме рушають вагони, І межею навіки святої землі, Став для вас край брудного перону. Став до пекла подібним цей світ, Що конав у думок зубожінні, Став терновим вінцем сірий дріт, Що сповів ваші душі невинні. Охоронців німих тихий сказ, В кожнім серці – розрита могила, Ваші янголи дивляться з неба на вас, Та безсилі ламають крила. Скільки згинуло мрій у юрбі, Пошматовані, горем зім’яті, Мрії, мрії, навік у журбі, Ви на кожній сосні розіп’яті. Залишали тоді ви домівку свою, І не знали, в чим ваша провина… Тільки в тім, що у ріднім краю, Горем рясно вродила калина.
|